schalg

Vid någon tidpunkt i livet har artisterna som står på scen i finalen i Eurovision Song Contest på lördag den 18:e maj, fattat ett beslut att gå i full kraft mot en dröm om att vinna stort. Att vinna Eurovision Song Contest. Någon gång i livet har de bestämt sig för att satsa på sin talang, och låta sina drömmar guida dem vidare. Många har lyckats, och några har lyckats oerhört väl. Några exempel är ESC-vinnare som ABBA och Celine Dion, som båda fått enorma karriärer efter sina vinster.

Nu är Eurovision 2019 är snart här, och de kommande vinnarna kommer att bli världskända över en natt. Någons största drömmar kommer att gå i uppfyllelse på lördag, när Eurovision Grand Finale kommer att äga rum.

I år hålls musiktävlingen för den 64:e gången, och den här gången utspelar sig finalen i Tel Aviv, Israel. Förra året vann den färgglada artisten Netta Barzilai tävlingen. Då hölls tävlingen i Lissabon, och hennes populära låt ”Toy” var en hyllning till metoo-rörelsen. Sedan vinsten har hon rest och uppträtt världen över, bland annat på Pridefestivalen i Stockholm i somras.

Från 41 till 26 i semifinalerna

Nu i dagarna hålls två semifinaler, där 17 respektive 18 länder tävlar i varje semifinal. Man har först grupperat alla medverkande länder i två grupper, utefter deras röstningsmönster. Sedan har man lottat i varje grupp, vilka länder som ska mötas i respektive semifinal. Man gör på så sätt för att undvika att grannländerna röstar på varandra.

Tio länder från varje semifinal tar sig vidare till den stora finalen. Dessutom har värdlandet Israel automatiskt kvalat in till finalen, samt även ”The Big Five”, vilka består av Spanien, Frankrike, Tyskland, Italien och Storbritannien. Så hur bestäms då vilka som går vidare, och vem som slutligen vinner? Jo, dels genom röster från de som tittar i respektive land, samt även från nationella jurygrupper. De länder som hittills gått vidare från den första semifinalen är Cypern, Estland, Australien, Vitryssland, Serbien, Tjeckien, Grekland, Island, San Marino och Slovenien.

Spänning och flera överraskningar

Det är ingen tvekan om att Eurovision 2019 för med sig en fantastisk upplevelse för alla medverkande, men även för de som tittar. Det är en tävling fylld av överraskningar och spänning. Många satsar på vem de tror kommer att vinna i Tel Aviv 2019, och desto fler pratar om det. Några länder fick alltså tyvärr inte komma längre än till den första semifinalen, och kommer därmed inte med i den stora finalen på lördag. De eliminerade länderna hittills är Finland, Belgien, Georgien, Portugal, Montenegro, Polen och Ungern.

Hur är det då med Sveriges chanser? Ja, många tror att Johan Lundvik kommer att hamna i topp 5 när han framför låten ”Too Late For Love”. Den är skriven av Lundvik själv, tillsammans med Anderz Wrethov och Andreas Stone Johansson. Men Lundvik har dubbel chans att vinna. Han kommer nämligen att tävla emot en av sina egna låtar, eftersom han har varit med och skrivit Storbritanniens bidrag, ”Bigger than Us”, vilken framförs av Michael Rice. Alla kan ta del av spänningen som Eurovision Song Contest medför, och alla kan bli vinnare. I helgen kommer Eurovision att vara ett givet samtalsämne hemma hos många. Den givna frågan på söndag kommer att vara, som alltid: Vann rätt låt?

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.