part

Hur påverkar mobiltelefonen våra relationer? Mer än 70 procent av svenskarna menar att telefonen gör dem mer sociala. Det visar en färsk undersökning från Samsung.

Mobiltelefonen har en kraftig inverkan på våra relationer. Över 70 procent av svenskarna menar att telefonen gör dem mer sociala. Samtidigt svarar två av fem att de någon gång smygkollat på mobilen under ett fysiskt samtal. Det visar en ny undersökning från Respons Analys och Samsung*. Svaren skiljer sig mellan generationerna då äldre personer uppger att mobiltelefonen får dem att fokusera medan yngre personer upplever telefonen som stressande.

Teknikens påverkan på våra fysiska relationer
Hur påverkar användandet av smartphones våra liv? Det ständigt ökande mobilanvändandet gör frågan mer aktuell än någonsin. Samsung har tidigare visat att åtta av tio svenskar* menar att teknik har gjort det enklare att hålla kontakten med familj och vänner, oavsett var de bor. Men frågan om hur mobil kommunikation påverkar människors fysiska relationer och möten har tidigare inte besvarats.

– Vår undersökning visar att mobilanvändandet får effekter på våra relationer. Svenskarna ser fördelarna med att kunna upprätthålla sina relationer med hjälp av sin mobil men samtidigt är det betryggande att 66 procent av de tillfrågade svarar att de ger sin partner mest uppmärksamhet och inte sin telefon, säger Rickard Andersson, presskontakt på Samsung.

Generationsskillnader i användandet
Samtidigt som smartphonen tycks göra oss mer sociala har den olika inverkan bland åldersgrupperna. Undersökningen visar att två av tre svenskar i åldersgruppen 55 år och äldre, anser att telefonen hjälper dem att fokusera. Medan den bland yngre användare (16-24 år) har motsatt effekt, där sju av tio menar att mobilen snarare distraherar dem.

En förklaring till varför äldre är mer positivt inställda till telefonen kan vara deras förhållningssätt till den. En majoritet av de äldre tittar bara på telefonen upp till en gång per timme, vilket är betydligt mindre än hos de yngre. Bland de som kollar av telefonen mer än tio gånger per timme är nämligen 16-24-åringar kraftigt överrepresenterade.

Var femte svensk väljer telefonen framför intimt umgänge
Nästan var tredje svensk medger att de ägnar mer tid åt sin telefon än åt sin partner och om svenskarna skulle vara tvungna att välja mellan att vara utan sin telefon i tre månader eller utan intimt umgänge under samma period så svarar nästan var femte svensk att det hade valt bort intimt umgänge.

För den som är orolig för hur det står till med mobilvanorna har Samsung satt ihop ett enkelt test som via sex frågor skvallrar om vem du lägger mest uppmärksamhet på, din telefon eller din partner. Gör testet HÄR.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.