8e038a1e289a21af_800x800ar

FOTO: PER SANDBERG

På lördag den 22 augusti landar Red Bull Flugtag framför Feskekörka i Göteborg. Då ska ett trettiotal lag från landets alla hörn kasta sig utför en hög ramp i hemsnickrade farkoster och försöka segelflyga ut över vattnet. Förutom längsta flygning prisas kreativitet och show. Evenemanget är gratis och brukar locka tiotusentals åskådare.

 Det är andra gången Red Bull Flugtag arrangeras i Göteborg. När det senast begav sig år 2005 trängdes nästan 30 000 personer runt vallgravens kajer vid Feskekörka.

Under våren har lag från hela Sverige kunnat ansöka om att vara med i tävlingen genom att skicka in ritningar på sina farkoster. En jury har sedan gått igenom förslagen och valt ut 30 bidrag. Byggandet har sedan pågått i källare, garage och lagerlokaler under hela sommaren.

Till start på lördag kommer ett brett startfält med allt från en flygande fransk varmkorv och en bevingad get till en seriös kopia av ett segelflygplan från 30-talet. Ett av totalt åtta lag som kommer från Göteborg är Venturi-Fury. Laget består av fem pilotstudenter med gemensam passion för flygning.

– Venturi-effekt är det som sker på vingen, det som skapar lyftkraft och gör att den ser ut som den gör. Det här har vi pluggat och hållit på med i två år nu. Därför är allt utom vinst en besvikelse, säger Sebastian Wester, lagledare för Venturi-Fury och farkosten med samma namn.

Enkla regler
Lagen får bestå av max fem medlemmar, inklusive en pilot. Flygfarkosterna får inte använda motorer eller anordningar för lagrad energi, utan ska klara sig enbart på muskelkraft. När det är dags att pröva vingarna knuffar medhjälparna ut farkosten från den sex meter höga startrampen. Sen gäller det för piloten att segelflyga så långt det bara går. Oftast slutar det med dråpliga kraschlandningar i vattnet.
Flygningens längd ger en poäng per meter. Lagen bedöms också av en jury som ger poäng för farkostens kreativa utförande och lagets förmåga att underhålla publiken. I årets jury ingår bland andra TV-kända populärfysikern Patrik Nordqvist och klurige fixarfarbrorn Willy från TV4:s Bygglov.

Flygstart klockan 13.00
Red Bull Flugtag börjar klockan 13.00 på lördag och har publikområden på båda sidor av vallgraven intill Feskekörka. Evenemanget är gratis för åskådare och kommer förutom våghalsiga hopp bjuda på musikunderhållning och en lång rad sidoaktiviteter.

För nyfikna inleds helgen med besiktning av deltagande farkoster redan på lördag morgon klockan 10.00. Farkosterna ställs då upp till allmän beskådan på parkeringen intill Feskekörka.

8fe771f298f95d49_800x800ar

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.