hiv

Sex är kul och ibland förlorar vi kontrollen. Det händer ibland att man hamnar i ett läge där man är med en okänd människa och man har oskyddat sex. Det kan hända att allt förnuft och all försiktighet försvinner snabbt i stundens hetta. Osäkerheten kvarstår efteråt. En förändring i kroppen kan sedan orsaka ångest under de närmaste veckorna och månaderna. Ofta vill man veta säkert om man har någon smitta innan man går in i ett nytt partnerskap eller äktenskap.

Snabb och billig säkerhet med HIV-test

Ett HIV-test ger snabbt säkerhet. Ungdomsmottagningen, infektionsmottagningen eller en sex- och samlevnadsmottagning gör HIV-tester, och det är dessutom gratis. Det finns andra mottagningar och föreningar som också hjälper till att stötta och vägleda dig om man är osäker på vart man ska vända sig.

Om man är rädd för att bli sedd, så finns det ibland möjligheter till att komma in utan att behöva möta några andra patienter. Ett annat bra alternativ för att testa sig är naturligtvis att göra det hemma med ett test från http://www.hivtesthemma.se,  som man enkelt och bekvämt kan använda för att testa sig själv hemma.

Även om myndigheterna försöker att göra det lätt för alla att testa sig, vågar många fortfarande inte göra det på en klinik – även om de har en stark misstanke att de har råkat ut för smittan. De drabbade människor lever i osäkerhet och rädsla. De är också en fara för andra om de ignorerar sin sjukdom och vidarebefordrar den till andra.

Det behöver inte alltid vara HIV

De flesta av de personer som testas av hälsocentralerna är inte infekterade med HI-virus alls. Man testas dessutom för andra sexuellt överförbara sjukdomar, som klamydia, gonorré och syfilis. Klamydia och  gonorré är enkelt att bota med antibiotika, men om  man lämnar en klamydiainfektion obehandlad kan man bli infertil.

Den ökända syfilisen orsakar även sår, men botas med penicillin. Andra veneriska sjukdomar är genitala vårtor och genital herpes. Ett HIV-test avgör alltså inte bara om personen har blivit smittad av HIV, utan man kan även hitta andra veneriska sjukdomar. Rädslan för HIV-testet medför därmed onödiga faror.

HIV-test hemma

Rädslan för att skämmas eller att någon råkar se en på kliniken hindrar många från att gå och ta ett HIV-test. Aids-epidemin är svårare att kontrollera med oidentifierade infekterade personer, eftersom många med HIV fortsätter att ha sexuella kontakter. De vet inte, eller vill inte veta att de är HIV-positiva. Ett självtest för hemmet bör hjälpa till i den här frågan.

HIV-testet är godkänt för köp i USA sedan 2012, och sedan dess har flera andra europeiska länder följt trenden. Även om de inte ännu finns på apotek överallt, så säljs de online i de flesta länder. I Sverige kan vi redan köpa hemmatest för HIV via internet, som fungerar ungefär som blodsockertester för diabetiker. Man sticker i fingret och får en droppe blod till testet, och efter ett par minuter har man resultatet. Nackdelen med dessa tester är att de drabbade av smitta står ensamma med ett positivt resultat. På hälsocentralerna träffar man utbildade medarbetare, både inom medicin och psykologi,  som hjälper till med nästa steg.

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.