Google-Play-Store-1

Google Play Store erbjuder numera inte bara musik, filmer och appar. Googles motsvarighet till App store erbjuder sedan mitten av januari även ljudböcker. Den nya ljudbokssatsningen lanseras i 45 länder (däribland Sverige) och på nio språk.

Den nya ljudboksfunktionen känns som ett naturligt steg för Google play och det känns nästan konstigt att det tog internetjätten så långt att erbjuda det. Att just Sverige får tillgång till ljudböcker trots landets relativt klena befolkning är föga förvånande. Ljudboksapparna som är verksamma i Sverige– Storytel, Bookbeat och Nextory fortsätter, trots svårigheter till lönsamhet, att öka i omsättning då allt fler och fler svenskar ansluter sig till tjänsterna.

Google Play har länge erbjudit e-böcker men som projektansvarige Greg Hartrell sade vid lanseringen så finns det en stor efterfrågan för både ljudböcker och innehåll generellt (music, podcaster osv.). Det är många familiära titlar som till exempel Harry Potter serien och Astrid Lindgren böcker. I övrigt består det mesta av engelsk-intalade ljudböcker och utländska författare.

Det är tydligt att Google Play kommer få svårt att mäta sig med Amazon-ägda Audible som även dem storsatsar och vinner mark inom ljudbokssegmentet. Trots att Audible också är en abonnemangstjänst så har de en fördel mot andra ljudbokstjänster i att de låter sina användare behålla böcker. Detta kommer dock med priset att de inte får obegränsad lyssning som de svenska ljudbokstjänsterna alla erbjuder.

Priset på de flesta ljudböckerna ligger runt 10 dollar vilket är något billigare än Audible där det billigaste instegsabonnemanget i dagsläget kostar 14 dollar i månaden.

Något som, förståeligt, skiljer Google Play från övriga ljudbokstjänster är att de inte erbjuder någon fri lyssning. Storytel, Bookbeat och Nextory erbjuder alla sina nya kunder 14 dagars fri lyssning och Audible 30 dagar. Med det sagt finns det rabattkoder för till exempel Bookbeatsom ger den som anstränger sig och letar lite en längre test-period.

För dig vill prova på Google Plays ljudböcker kan du göra det här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.