goregasmic

Tja Greigh hur är läget?

Tjena! Jo tack med ögonen i kors efter en flitig arbetsvecka så är det någorlunda okey ändå. Jag har en lugn helg att se fram emot trots allt!

Du är med och driver ett ganska unikt nischat magazine, ”Goregasmic Cinema”, vi återkommer till exakt vad innehållet är, men berätta; vilka är ni bakom spakarna?

Vi är tre personer och våra relationer till film är vad som gemensamt bildar Goregasmic Cinema. I det stora hela så är vi allt och inget, en anonym komplikation och lösning vid många namn fast främst heter vi Greigh Johanson, Tim Nordstedt och Tomas Larsson.

För den genomsnittlige filmtittaren finns det en handfull genrer, för oss konnässörer (nördar) finns det inom ex. skräckgenren fler subgenres än vad det finns fingrar på händerna, utbilda läsarna, vilka genrer skriver ni om, och i vad ligger tjusning i dessa filmer?

Vi försöker att inte limitera oss till fasta genrer, det viktigaste är att det lutar åt underjordisk våldsfilm, eller helst oberoende och ganska så obskyra eller bortglömda kultfilmer som vi vill få folk att kolla upp (eller i vissa fall hålla sig långt ifrån). Det krävs ju liksom en kritisk syn på många av de filmer vi tittar på, därför är en jämn balans mellan recensionerna en viktig utgångspunkt. Vi är ganska breda utåt sett. Men de genrer som är återkommande hos Goregasmic är självklart skräck, splatter, gore, giallo, extremfilmer, drama och komedifilmer av en mer mörkare och provokativ natur. I dessa filmer kan man se vinklar och händelser som Hollywood förskönar med glitter och glamour, och saker som känns tabu, bisarrt eller extremt är något vi tre har viss personlig morbid fascination över, resten får man ändå serverat på silverfat.

Och ursprunget, vad fick er att starta Goregasmic Cinema?

Goregasmic Cinema är mer eller mindre en återfödsel av många nerlagda projekt. Mellan 2010-2013 hade jag Surreal Goryfication; ett internationellt fanzine i liknande stuk som Goregasmic Cinema. Det var i denna veva jag började bekanta mig med Tomas Larsson som 2012 skapade sin egna analoga tidning Horrophobic Magazine. 2013 gav jag upp Surreal Goryfication för att satsa på ett nytt koncept, De Aderton, en blogg enbart ämnad svenska läsare och det var här jag snart började inse att intresset för oberoende genrefilm på svensk mark var totalt utesluten. Så jag slog ihop mig med Tomas Larsson som redan hade släppt två nummer av Horrophobic. Men det uppstod konflikter och Tomas blev osäker efter fjärde numret och valde att backa undan. Jag vägrade låta bakslagen av föregående sidor och tidningar bli en nackdel och skapade därmed Goregasmic Cinema. När jag upptäckte att Tomas var inaktiv så bestämde jag mig för att leta upp en andra skribent och det blev Tim Nordstedt, en flexibel själsfrände till mig som jag i början lät skriva lite gästrecensioner, och sedan small det bara till och nu håller vi på att arbeta med en stark och konkret grund att bitvis bygga på och mycket kommer att hända i framtiden.

Jag vet att på vår redaktion är jag ganska ensam om att ha sett, eller ens känna till filmer som inte gått upp på de stora dukarna, hur ser det ut hos er, vem gillar vad?

Jag gillar symboliska, avantgardistiska och art house-inriktade filmer, Tomas är mer för tyska och brasilianska splatterfilmer, medan Tim föredrar historisk och kulturell mysticism och asiatisk extremfilm. Men alla är vi från grunden matade med -70 och 80-tals klassiker och främst italiensk cannibal/zombie sleaze. Det är därför vi är så bra sammanförda, vi har utvecklat olika erfarenheter genom åren.

Ni skriver på engelska, hur kommer det sig?

Som jag nämnde tidigare så är underjordisk extremfilm och symboliskt mörker ingenting som vanligtvis lockar en svensk filmpublik. Vi är uppskattningsvis 3500 svenskar som tittar på de filmer vi recenserar i GC. För att få fler läsare behöver vi nå ut internationellt och många ämnen, filmer och personer som intervjuas är även från andra länder och självklart så vill man att även dom, deras fans eller folk som är nyfikna på vad som recenseras eller vem som intervjuas ska kunna ta en del av det materialet som skrivs. Att satsa enbart på en svensk marknad är bortkastad tid. När jag och Tomas skrev Horrophobic tillsammans så hade vi återförsäljare i Sverige, Brasilien, Tyskland och USA. Vi hade läsare från hela världen och dessa personer försöker vi föra över till Goregasmic Cinema istället.

Jag har hört rykten om att ni inom en snar framtid kommer att trycka upp en analog version av sidan (en tidning), berätta mer om detta.

Goregasmic Cinema är grundad på en hobbynivå. Vi har insett att det är fullt omöjligt att livnära sig på projektet. Första tidningen skall självfinansieras för att sedan rulla på. Alla intäkter går direkt till nytt material, så ingen får ut någon lön förrän någon förhoppningsvis väljer att sponsra oss och det vi gör. Det ligger trots allt många timmar och mycket arbete bakom var enskild recension, artikel och intervju.

Jag tycker personligen att det ni gör är viktigt att lyfta fram och jag önskar er all lycka till med detta projekt! För att avsluta vårt lilla samtal; det går inte att snacka med en filmnörd utan att ställa den klassiska frågan (som jag personligen hatar); Vilken är din favoritfilm?

Då kom vi då till den där frågan som den inbitne filmkonnässören avskyr att besvara, när hjärncellerna hellre väljer att implodera och tvina bort genom öronen. För att besvara ur egen synpunkt så säger jag en valfri film av Andrey Traskovsky, eller ett infernaliskt lustspel mellan fiktion och surrealism gällande Jan Švankmajer eller Lars von Trier. Det är en ändlös fråga, men låt mig säga allt från Marian Dora till Karim Husain. För att svara ur Tims perspektiv så är han väldigt nostalgisk och vänder sig helst till barndomsklassiker i stil med Willow, Conan (Conan Barbaren) och Legend (Legenden – mörkrets härskare), men för att tala brett så är han minst kluven som mig. Vänder vi oss då till Tomas så är han väldigt instängd i Lucio Fulci-träsket. Han gillar allt från Bruno Mattei till Ruggero Deodato.

 

Så för alla er som tröttnat på de gamla hederliga skräckfilmerna och känner att ni vill utforska de lite råare, mörkare och blodigare alternativen så hittar ni Goregasmic Cinema på http://goregasmiccinema.blogspot.se/ !

Just nu är de i full fart att jaga sponsorer för den kommande pappersutgåvan så känner ni någon som känner någon som har en farbror som älskar skräck och vill vara med och finansiera detta – hör av er på [email protected] .

 

JAAA

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.