ATG klassisk

2017 är det 50 år sedan Hans-Werner Aufrecht och Erhard Melcher startade de första AMG-trimmade motorerna. Idag är företaget helägt av Daimler och åsynen av de tre bokstäverna höjer pulsen hos bilälskare över hela världen.

Aufrecht och Melcher var båda anställda vid Mercedes racing-avdelning. Men när företaget avvecklade sitt racingengagemang i mitten av 60-talet hoppade de av och startade sin egen verksamhet istället.1967 registrerades företaget ”Aufrecht & Melcher, Großaspach” (det sistnämnda Aufrechts födelseort) med målet att utveckla kapabla racingmotorer.

En historisk händelse i AMGs historia skedde i Belgien 1971 där ett racerlopp pågick i 24 timmar och en Mercedes 300 SEL ombyggd AMG var en av de tävlande. Bilen vann i sin klass och kom på en imponerade andraplats totalt i den stora tävlingen på Spa-Francorchamps. Hemligheten till vinsten för AMG-pionjären var V8:an på 6,8 liter som gav den stora, tunga och vrålande sedanmodellen en extrem prestanda.

Fem år senare uppfördes en helt ny fabrik i Affalterbach vilket förvandlade den lilla verkstaden till tillverkare av kraftfulla sportbilar baserade på personbilar från Mercedes-Benz. Erhard Melcher utvecklade det första cylinderhuvudet med 4-ventilsteknik 1984. Denna innovation användes i 5-liters V8:an från toppmodellen Mercedes-Benz 500 SEC.

Samarbetet mellan AMG och motorsportavdelningen på Mercedes-Benz förstärktes 1988. Fabriken i Affalterbach stod nu inte bara för utvecklingen av modellen 190 E för motorsport, utan låg också bakom Mercedes-Benz deltagande i tyska standardvagnsmästerskapet DTM. Två år senare inleddes det formella samarbetet mellan AMG och personbilsavdelningen på Mercedes-Benz. Året därpå påbörjades utvecklingen av de första sportversionerna av Mercedes-Benz standardmodeller.

Den första officiella AMG-modellen marknadsfördes av Mercedes-Benz 1993, modellen fick namnet C36 och den hade en 3,6-liters 6-cylindrig radmotor på 280 hästkrafter. Resten är, som man säger, historia.

STORT GRATTIS TILL 50 ÅR AMG!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.