ATG klassisk

2017 är det 50 år sedan Hans-Werner Aufrecht och Erhard Melcher startade de första AMG-trimmade motorerna. Idag är företaget helägt av Daimler och åsynen av de tre bokstäverna höjer pulsen hos bilälskare över hela världen.

Aufrecht och Melcher var båda anställda vid Mercedes racing-avdelning. Men när företaget avvecklade sitt racingengagemang i mitten av 60-talet hoppade de av och startade sin egen verksamhet istället.1967 registrerades företaget ”Aufrecht & Melcher, Großaspach” (det sistnämnda Aufrechts födelseort) med målet att utveckla kapabla racingmotorer.

En historisk händelse i AMGs historia skedde i Belgien 1971 där ett racerlopp pågick i 24 timmar och en Mercedes 300 SEL ombyggd AMG var en av de tävlande. Bilen vann i sin klass och kom på en imponerade andraplats totalt i den stora tävlingen på Spa-Francorchamps. Hemligheten till vinsten för AMG-pionjären var V8:an på 6,8 liter som gav den stora, tunga och vrålande sedanmodellen en extrem prestanda.

Fem år senare uppfördes en helt ny fabrik i Affalterbach vilket förvandlade den lilla verkstaden till tillverkare av kraftfulla sportbilar baserade på personbilar från Mercedes-Benz. Erhard Melcher utvecklade det första cylinderhuvudet med 4-ventilsteknik 1984. Denna innovation användes i 5-liters V8:an från toppmodellen Mercedes-Benz 500 SEC.

Samarbetet mellan AMG och motorsportavdelningen på Mercedes-Benz förstärktes 1988. Fabriken i Affalterbach stod nu inte bara för utvecklingen av modellen 190 E för motorsport, utan låg också bakom Mercedes-Benz deltagande i tyska standardvagnsmästerskapet DTM. Två år senare inleddes det formella samarbetet mellan AMG och personbilsavdelningen på Mercedes-Benz. Året därpå påbörjades utvecklingen av de första sportversionerna av Mercedes-Benz standardmodeller.

Den första officiella AMG-modellen marknadsfördes av Mercedes-Benz 1993, modellen fick namnet C36 och den hade en 3,6-liters 6-cylindrig radmotor på 280 hästkrafter. Resten är, som man säger, historia.

STORT GRATTIS TILL 50 ÅR AMG!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here