eve

Första november är det svensk premiär på C More för den högt förväntade serien Ash vs. Evil Dead, Baws filmexpert har sett det första avsnittet och ger er all information ni behöver för att ta del av kultfenomenet!

Det är snart 35 år sedan en 20 år gammal Sam Raimi tog med sig barndomskompisen Bruce Campbell ut i Tennessees skogar och skapade filmhistoria. Tillsammans med ett väldigt lågavlönat produktionsteam slet de häcken av sig under en inspelningsperiod som Campbell senare kallat ”twelve weeks of mirthless exercise in agony”. Resultatet av allt slit blev The Evil Dead (eller The Book of the Dead som den först hette) en film som snabbt fick kultstatus och vanligtvis brukar räknas in i skräckfilmernas finrum. Även Bruce Campbells karismatiske Ash drog till sig uppmärksamhet och han fick senare upprepa sin karaktär i de två uppföljarna, båda skrivna och regisserade av Sam Raimi – Evil Dead 2: Dead by Dawn (1987) och Army of Darkness (1992). För varje uppföljare växte både filmseriens- och Campbells kultstatus och idag är han en ikon för skräckfantaster, och trilogin är som sagt hyllad av många.

2013 försökte man göra en reboot/remake, och även om Evil Dead (2013) har sina ljusglimtar så nådde den inte upp till originalfilmernas humor och typiska filmstil. Därför blev jag ganska nervös när nyheten kablades ut för något år sedan att man hade fått grönt ljus för en tv-serie. Även om Sam Raimi har fått en rejält rotad Hollywoodkarriär finns alltid risken att slutprodukten inte når upp till förväntningarna. Sen finns alltid det faktum att du på något sätt behöver förfriska minnet hos publiken genom att återigen etablera karaktärer och story, det har som sagt gått 35 år sedan den första filmen kom och en del av en potentiell publik har förmodligen inte sett ursprungsfilmerna, och de flesta har med största sannolikhet inte anammat kultfenomenet de har blivit och varit. Med detta finns risken att man försöker få med så många tidigare referenser och fakta på så kort tid som möjligt.

Bruce Campbell har efter The Evil Dead en varierande meritlista. Även om han gjort några cameos i en handfull större produktioner är det tv-serier, röstskådespeleri och indie/b-produktioner han figurerat mest i. Hans status som kultikon har bibehållits genom filmer som den egenregisserade filmen My Name is Bruce (2007), en skruvad metafilm där han parodierar sig själv och fenomenet runt hans kultstatus. Han är även ständigt förekommande på mässor, festivaler och andra evenemang och interagerar aktivt med sina fans med hjälp av bland annat twitter (följ honom gärna: @GroovyBruce).

Jag hade som sagt skyhöga förväntningar och en del rädslor inför serien och hur den skulle behandla arvet efter originaltrilogin. Det tog dock knappt två minuter sen kunde jag andas ut, efter tre minuter satt jag med ett belåtet leende och en varm känsla i hela kroppen, och detta stannade kvar avsnittet igenom. Utan att ge bort för mycket så finns det såklart flertalet vinkningar kvar till originaltrilogin. Ash är fortfarande självsäker, arrogant och kvinnotjusande, boken, motorsågen och Sam Raimis gamla vapendragare (Bilen Ash kör) finns kvar, och specialeffekter, humor och kamerastil är originalen trogna. Om hela serien håller samma härliga nivå som första avsnittet så kommer Ash vs. Evil Dead inte ha några problem alls med att tillfredsställa ens de mest hängivna fansen!

(Jag ber om ursäkt för att jag inte har skrivit ut mer om handlingen, men fungerar ni som jag gör vill ni se detta själva!)

Ash vs. Evil Dead har premiär på C More Series och C More Series HD 1/11 kl 23:00, för den som inte riktigt kan hålla sig visas premiäravsnittet vid midnatt 31/10 (Halloween) på Fantastisk Filmfestival i Lund!

https://www.youtube.com/watch?v=unnLg1TPCYM

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.