gtahl2

De dyraste Hollywood-filmerna kostade lika mycket att spela in som det kostade att utveckla GTA V. Det är inte bara det dyraste spelet någonsin. Det är också det snabbast säljande spelet i världshistorien. På tre dagar efter släpp blev även det det mest sålda spelet någonsin. Inte konstigt alls. Inte någonstans faktiskt.

SPEL När GTA IV släpptes 2008 hyllades spelet till höjderna av recensenter. Idag är det dock inte mycket att skryta om. Liberty city är en grå och tråkig stad, karaktären Nico Belic är varken intressant eller spännande och det enda som händer mellan uppdragen är att hans irriterande kusin Roman ringer och vill bowla. Jag förnekar inte att GTA IV då var en spelupplevelse, men i min värld är själva grundkonceptet och idén till GTA IV ganska ofräsch och tråkig.

gtatema7

Annat blev det då Rockstar släppte Red Dead Redemption (skämtsamt kallat ”Grand Theft Horse”) 2010. Spelet utspelar sig under vilda västerns sista tid, 1911. Man spelar som den före detta banditen John Marston och den största skillnaden mellan GTA och RDD är att man själv väljer om man vill vara god eller ond. John Marston är på alla sätt en stark karaktär som lätt kan jämföras med GTA:s karaktärer. I Red Dead Redemption tar Rockstar spelhandling till en ny nivå.

Året därpå gav Rockstar ut spelet L.A Noire som utvecklats tillsammans med Team Bondi. Även här finns starka GTA-influenser trots att handlingen är mer styrd och att man spelar som polis. Även här är huvudkaraktären, Cole Phelps, en självständig och tänkande individ som man lätt sympatiserar. Den största skillnaden mellan L.A Noire och GTA-serien är att uppdragens utgång och resultat vilar på spelarens val och handlingar.

gtatema4
I GTA V spelar man som tre karaktärer. Michael, Franklin och Trevor.

Inför GTA V har Rockstar samlat det bästa från sina tidigare produktioner, förbättrat, slipat och maxat det i ett spel.

I GTA V är man åter igen tillbaks på Los Santos soliga gator i delstaten San Andreas. Man rör sig även i förorterna och öknen runtom. I GTA San Andreas besökte vi senast Los Santos och då var grafiken nästan tecknad. Nu får vi uppleva den hittills mest levande single player-staden i spelvärldens historia. Den fantastiska grafiken, alla ljud och den något mer utvecklade artificiella intelligensen ökar spelupplevelsen markant.

Det är detaljerna som gör helheten. Här har Rockstar verkligen inte snålat. Avlägsna platser du aldrig borde vara i närheten av är precis lika omsorgsfullt uppbyggda som skyskrapan mitt i centrala Los Santos. På en ensam lekplats, mitt ute i öknen, snurrar fortfarande karusellen om du kommer åt den.

gtatrevor

Spelet inleds med en stor smäll i ett kaos som verkar vara någon form av bankrån. I min iver skjuter jag ner ett gäng gisslantagna bankbesökare med min AK. Efter en stund inser jag att det är någon form av introduktion. Det tar inte länge förrän jag står på en snöig kulle och skjuter poliser med samma helautomatiska kulspruta. Min telefon samt bilarna vittnar om att detta kapitel utspelar sig många år före 2013.

Efter att två av mina vänner blivit skjutna i det misslyckade rånet spelar jag helt plötsligt som en ung biltjuv i Los Santos.

Efter denna något förvirrande inledning börjar en fantastisk story med adrenalinfyllda bankrån, kidnappningar och stölder. Det är svårt att inte bli imponerad av alla sidouppdrag, de är faktiskt roliga. En del uppdrag leder till att man får nya vapen eller fordon och andra kan leda till att man får nya partners till bankrån. En del ger pengar. Utöver sidouppdragen finns det klassiska slå-ihjäl-tid-i-GTA elementet. Det brukar mest gå ut på att slå ner främlingar på stan, elda bilar eller köra ifrån (eller slakta) poliser. Även detta är underhållande då det finns så mycket saker att göra.

gtatema5

Poliserna som verkar se allt som händer i staden kan jag stundtals störa mig på. Om jag står ensam, högst uppe på ett berg, mitt i öknen och spränger en C4 uppenbarar sig direkt en karavan av polisbilar. Tur nog skakar man sig lätt av sig poliserna då både konstaplarna och deras synfält är utmärkta på minikartan. Gömmer man sig så syns man inte och då blir man lätt av med hettan.

Egenskaperna är något som både lyfter spelet och ger det mer känsla. Alla tre karaktärer man spelar som är bra på olika saker och egenskaperna utvecklas vartefter man tränar dem.

Det är ett stort lyft för spelet att kunna skifta mellan tre olika karaktärer. Det gör det spännande, varierande och roligt. Los Santos klädbutiker erbjuder unika kläder till de olika karaktärerna och nästan alla bilar i världen kan trimmas och stylas.

Rockstar har skapat och lyft in många olika element som både är nytänkande och originella. Det är inte bara grafiken, handlingen, kartan och trekaraktärssystemet  som blänker. Även GTA Online som lanserades förra veckan är en stor pusselbit i helheten. Med alla dessa element skakar GTA V om spelvärlden och höjer ribban för kommande spel i genren. GTA V är ett av de bästa single player-spelen som någonsin släppts.

Men det är kanske inte så konstigt när man tänker på hur mycket tid och pengar man lagt ner på spelet.

Tänk vad mycket roligt man skulle kunna göra med 300 miljoner dollar.

Release: 17 september
Släpps till: Playstation 3 och Xbox 360
Pris: 599 kronor
Utvecklare: Rockstar Games
Utgivare: Rockstar
Åldersgräns: 18

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.