lamp

Så väljer du rätt LED-lampa

När vissa hör ordet LED-lampa får de panik och tänker på det där jobbiga, otroligt vita ljuset som de äldre varianterna kastade över hela rummet så att det känns som en operationssal, men detta är en fördom vi måste försöka glömma! Faktum är att det nu för tiden finns gott om alternativ, och det är inte svårt att hitta en LED-lampa med ett behagligt, varmt sken. Dessutom finns det många LED-lampor som du kan dimma ner om du har en dimmer.

De bästa sakerna med LED lamporär att de är energisnåla, varar upp till 20 år och ger bra med ljus. Dessutom blir de allt billigare, vilket tillsammans med hållbarheten gynnar plånboken.

Vissa kan dock tycka att det känns lite svårt att välja rätt LED-lampa och därför ska vi nu gå igenom exakt vad du behöver tänka på!

1.   Sätt upp LED-lampor där de behövs som mest

Det mest ekonomiska sättet att gå över till LED-lampor är att byta ut de lampor du använder mest. Köket, vardagsrummet och sovrummet är platser där vi ofta har det tänt i taket, men lampor i garaget och garderoben används inte lika ofta. Om målet med dina nya LED-lampor är att sänka din energiförbrukning så kommer du att spara mest på att byta ut lamporna som används mest. Sedan kan du byta ut lampor efter hand som de slutar fungera. För mer information, kolla in energispartips från elskling.se.

2.   Mät ljusstyrkan i lumen i stället för watt

Alla som köpt glödlampor vet ungefär hur mycket ljus en 40w glödlampa ger, och hur mycket ljusare det blir om du köper en 60w i stället. Problemet med watt är att det är ett mått för hur mycket energi som lampan drar, och eftersom en LED-lampa drar mycket mindre ström så fungerar inte watt lika bra att mäta i. Kolla i stället på lumen som enhet. En 40w glödlampa motsvarar 450 lumen och 60w 800.

3.   Få till rätt färg

Titta på LED-lampans förpackning för att hitta hur varm eller kall färg den har. Detta mäts enligt Kelvin-skalan. Ju lägre nummer på skalan, desto varmare ton, och ju högre, desto blåare. Varma färger är avslappnande och bra för sovrum, medan blåa, kalla toner bättre för till exempel badrum.

4.   Välj rätt form

Det finns en uppsjö roliga former, så fundera på vilken form som skulle passa till dina lampor. Vill du att LED-lampan ska vara en rolig detalj, eller ska lampskärmen få spela huvudrollen? En form som ofta funkar till det mesta är MR16, som är relativt liten och konformad.

5.   Välj en LED-lampa som funkar med din dimmer

Det kan vara bra att veta att alla LED-lampor inte fungerar lika bra att dimma. En del surrar eller blinkar till, och en del fungerar helt enkelt inte alls. Se till att du läser noga på förpackningen så att just lampan du köper funkar med dimmer, om du har det.

Vi hoppas att dessa fem tips kommer hjälpa dig att hitta den perfekta LED-lampan!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.