bilforsakring

När man äntligen köpt sin första bil vill man helst bara kunna tuta och köra. Men inte så fort – först måste du se till att du har rätt försäkring. Att inte ha försäkring, eller att ha fel försäkring, blir snabbt en dyr affär. För att inte tala om att det är olagligt att köra oförsäkrad.

Det kan kännas trist att behöva lägga massa pengar på en försäkring när man precis tömt kontot för att köpa sin första egna bil. Men även den enklaste försäkringen är billigare än att köra oförsäkrad. Oförsäkrade bilar kan nämligen åka på trafikförsäkringsavgift på runt 115 kronor om dagen, vilket blir runt 42 000 om året. Jisses.

Så, för att du ska kunna göra ett smart försäkringsval kommer här en enkel guide till din första bilförsäkring.

1. Välj rätt försäkringsnivå

Det är viktigt att ha en försäkring som passar din ekonomi, din bil och dina behov. Men samtidigt vill du inte vara överförsäkrad. Att ha en försäkring som kostar skjortan på en gammal, sliten, begagnad skrothög gör att du snart betalat mer för försäkringen än vad du köpte bilen för. Det första steget är därför att välja rätt försäkringsnivå.

Bilförsäkringen är indelad i tre nivåer, från lågt till högt, som bygger på varandra i stegrande grad. Nivåerna är:

  • Trafikförsäkring
  • Halvförsäkring
  • Helförsäkring

Trafikförsäkring

Trafikförsäkringen är den lägsta, och billigaste nivån. Det är också den lägsta försäkringsgraden som krävs enligt lag. Den här nivån är inte direkt till för att skydda dig, utan snarare för att skydda andra personer i trafiken i fall du orsakar en olycka. Enkelt förklarat, om du kör in i någon så betalar försäkringsbolaget ersättning till den som blir påkörd, och blir du påkörd är det den ansvariges försäkringsbolag som ersätter dig.

Du som kör på en budget, och har en billig bil som du inte är särskilt rädd om, kan välja att endast skaffa trafikförsäkring.

Halvförsäkring

Halvförsäkringen ligger på en medelnivå mellan trafik- och helförsäkring. Den innehåller alltid en trafikförsäkring, men ger också skydd för din bil. Det kan till exempel vara skador på glasrutor, vid brand och vissa typer av maskinskador, men du får också ersättning om någon snor din bil eller du behöver räddning eller krishjälp.

Halvförsäkringen är oftast den lägsta nivån som rekommenderas om du överhuvudtaget bryr dig om din bil.

Helförsäkring

Helförsäkringen är den högsta, och dyraste nivån. Den täcker allt som en trafik- och halvförsäkring gör. Men den innehåller också en så kallad vagnskadeförsäkring, vilket innebär att du får ersättning för alla typer av skador på din bil.

Eftersom helförsäkringen ger ett heltäckande skydd för skador är det denna nivå som rekommenderas till de flesta bilister. Till exempel så är kaross och motorskador är bland de dyraste att reparera, och de täcks endast på den högsta försäkringsnivån.

2. Välj rätt försäkringsbolag

Nästa steg är att välja rätt försäkringsbolag, vilket snabbt kan bli komplicerat. Försäkringsbolagen konkurrerar nämligen inte bara i pris, utan även i villkor och innehåll (det vill säga, vad de täcker och inte).

Här gäller det att dra på läsglasögonen och studera det finstilta. Bolag A har en riktigt billig halvförsäkring, medan Bolag B har något högre pris men innehåller en drulleförsäkring (kort sagt, ett tillägg som skyddar mot din egen klantighet). Samtidigt kanske Bolag C har sämre innehåll, men en mer generös ersättningspolicy.

Det finns flera sätt att få en bra och billig försäkring, och alla handlar om att jämföra bolagen och spela ut dem mot varandra. Du kan antingen söka rätt på, och kontakta intressanta bolag själv. Det ger dig möjlighet att ställa frågor och förhandla fram ett avtal som passar dig.

Du kan också använda en fiffig onlinetjänst som till exempel Insplanet (typ som prisjakt för försäkringar). På så sätt får du direkt se alla bolags bästa erbjudanden för dig, och kan utnyttja konkurrensen till din fördel.

Slutligen så kan du ofta få en bra och billig försäkring om du har flera försäkringar hos samma bolag. Genom att ringa upp och förhandla med ditt bolag kan du få en bra deal på hela din försäkringsportfölj genom att bli belönad för din lojalitet. Men du vet inte vad som är vare sig bra eller billigt om du inte jämför med andra bolag först. Enligt en undersökning 2016 så betalar 2 av 3 bilägare runt 1500 för mycket för sin försäkring just för att de inte jämför innan de tecknar.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.