gri

Är du en rookie när det gäller banklån? Det vill säga nybörjare? Du är inte ensam. Tusentals personer tar sig varje år än detta stora steg i livet. Det kan kännas läskigt att ta sig ut på okända vatten och inte veta vad detta innebär. Tänk på att snittlånet per capita är runt 500.000 kronor i Sverige. Det är alltså inget ovanligt. Du behöver helt enkelt bara veta vad du ger dig in på för att inte ta dig vatten över huvudet.

För att du ska känna att du har koll på läget har vi sammanställt en enkel guide för dig att gå efter.

  1. Medsökande av lån

För att kunna ta ett lån i Sverige så krävs det att man har en fast inkomst. CSN-bidrag och – lån räknas inte som inkomst. Banker behöver en säkerhet om att du kommer kunna betala dem för lånet. Om du inte har en inkomst så kan en egendom som lägenhet även fungera som säkerhet. Detta varierar naturligtvis på typ av lån och omständigheter. Om du inte har några av dessa säkerheter att erbjuda banken, så kan du även använda dig av en medsökande av lånet. Med ännu en person på lånet, så ökar dina chanser att ansökan om lån beviljas. Den andra personens bakgrund kan då öka kredivärdigheten. Detta är för unga personer ofta en förälder, men kan även vara en sambo eller maka/make. Självklart måste denna person även vara med på detta, då den i princip även ansvarar för att du då betalar ditt lån.

  1. Räkna på lånekostnader

Ett lån innebär kostnader. Räntan som man betalar till banken är en avgift på pengarna man har lånat, som man betalar ända tills man återbetalat den lånade summan. För att vara säker på att du har råd med både att betala räntan och själva avbetalningen på lånet, kan du enkelt använda dig av en kalkylator online. Dessa hittar du hos många olika långivare. Genom att ange uppskattad summa du skall låna (exempelvis vid bostadslån – priset på lägenheten) så börjar kalkylatorn med att utgå ifrån hur mycket pengar det rör sig om. (Vid bostadslån anger du även hur stor kontantinsats du har, för att kunna inkludera detta.) Beroende på hur många år du vill avbetala, så får du en sjunkande ränta med året, i takt med att lånet blir mindre. När kalkylen avslutas kan du se hur mycket du betalar med avgifter, räntor och allt annat som gäller just det lånet du vill ansöka om.

  1. Uppskatta din inkomst och utgifter

Lån innebär stort ansvar. Vilket i sin tur betyder att du måste tänka på framtiden. Har du ett fast jobb som garanterar dig en stabil inkomst? Se över din finansiella situation. Om du inte har en månadsbudget så kan det vara en bra idé att skapa en. Med mallar i Microsoft Excel kan man exempelvis enkelt få koll på sina månadskostnader. Nu när du även vet hur mycket lånet kommer kosta dig varje månad, måste du inkludera detta i din budget. Med automatiska uträkningar i Excel så ser du enkelt om din ekonomi går ihop. Räcker inte din inkomst, får du helt enkelt dra av på utgifter för att kunna betala lånet. Flera jobb? Slå ihop den totala uppskattade månadsinkomsten och få stenkoll på läget.

  1. Jämför alternativ av lånegivare

Med ett stort antal banker och långivare på marknaden idag, så kan det vara lätt att känna sig vilsen. Det är energi- och tidskrävande att jämföra räntor och villkor. Uppgivenheten tar lätt över önskan att få lån. För att hjälpa dig med detta steg finns det en snabb genväg. Tack vare tjänster online så kan du enkelt jämföra olika alternativ på marknaden som passar in på just dina behov. På exempelvis www.zmarta.se kan du enkelt jämföra lån och försäkringar och hitta det som passar dig bäst. Man kan säga att de låter alla möjliga banker och långivare tävla om vem som kan ge dig bäst erbjudanden. De sammanställer sedan alla erbjudanden till dig, som kan ta ett eget val. Dessutom får du just vid denna tjänst även goda råd, hur du går till väga när du ska ta lån. Det blir som din hjälpreda som vill just ditt bästa.

Det sägs att beteendet att vara trogen endast en enda bank håller på att ”dö ut”. Men det kan även vara till en fördel att ha en person som du vet känner dig och du kan lita på. Det kan ändå vara värt att ha i åtanke att denna person alltid kommer förespråka de bästa alternativen på just denna bank, inte hela marknaden. Det finns många aktörer som är opartiska till specifika banker och som vill ditt bästa. Testa vända dig till dem, det känns oftast lika tryggt, då de är kunniga på sin sak och vana att förklara dessa ärenden till sina kunder.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.