JOHN AND ANGELIKA

I år är det 20 år sedan John Hron mördades av nynazister i Kode utanför Göteborg. Historien om John Hron har nu blivit långfilm och var nyligen aktuell i en stor filmfestival i Kanada. Filmen uppmärksammades av erkända producenter och berörde publiken till tårar.

Jon Pettersson 33, är producent och regissör bakom filmen om John Hron som också är hans långfilmsdebut. Han tog tidigt kontakt med Johns föräldrar. Precis likt innan var de båda reserverade inför att någon skulle göra en film om deras son. Det var inte första gången som en regissör hade kontaktat dom men däremot första gången som de förmedlade vidare en regissör till Johns vänner. Jon Pettersson kunde på så sätt påbörja sitt personporträtt av den unga hjälten med civilkurage av annan värld. Han presenterade manuset för föräldrarna och fick tillåtelse att göra filmen.

Efter år av arbete är filmen klar och har fått ett bra mottagande utomlands.
– Trots att filmen gjordes för en otroligt liten budget och att det är en regidebut så blev den ändå utvald till den stora officiella tävlan på Montreal World Film Festival.

– Vi har haft tre visningar av filmen. Många har kommit fram och tagit i hand med mig, en kvinna som kom fram och pratade hade fortfarande tårar i ögonen. En annan person i publiken var efter visningen tvungen att skrika ut sin frustration över händelsen som fortsätter att påverka 20 år senare.

I filmen får vi följa en kärlekshistoria mellan John och hans tjej i den vackra västsvenska skärgården. Det är en berörande film som blandar skönheten av den svenska sommaren med vänskap, kärlek och civilkurage.

DIRECTOR - JON PETTERSSON

Bidrag och människors välvilja har gjort projektet möjligt att genomföra.
– Vi fick kontakt med folk genom rikstäckande-tv, tidningar, radio och sociala medier. Det fungerade bra, folk skänkte pengar så vi kunde klara av en del av kostnaderna. Alla skådespelare och hela teamet ställde upp trots att det inte fanns några löner att utbetala.

Under filmfestivalen i Kanada blev Jon Pettersson inbjuden på trerätters middag med de som styr över större delen av Kinas filmindustri, han blev även kontaktad av några av världens mest erkända producenter.
Den 101 år gamla och gigantiska Cinéma Impérial var finrummet för filmvisningarna.
– Det har varit en stor ära att dels få vara med i tävlan, men också att få visa filmen på en så fin biograf. Jag hoppas att distributörer i Sverige ska få upp ögonen för filmen så att även svenska publiken ska få chans att se den på bio.
Jon Pettersson, producent & regissör

Exekutiv Producent Ellinor Andreasson, Regissör Jon Pettersson, Skådespelare Simon Carlsson & Casper Sand
Exekutiv Producent Ellinor Andreasson, Regissör Jon Pettersson, Skådespelare Simon Carlsson, Casper Sand

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.