Huawei Mate 10 Pro

Det är rättvist att säga, att även för den mest angelägna entusiasten är smartphones inte lika spännande som de en gång i tiden var. Trots att vi numera har packat ännu mer fantastisk och avancerad teknik i alltmer tunnare telefoner av glas och metall, har vi blivit alltför bekanta med vad de kan göra.

För de flesta, trots de snygga funktionerna, kommer nya telefoner fortfarande att utföra samma uppgifter som de gamla telefonerna, bara lite snabbare och förhoppningsvis i bättre design. Så i slutändan är det svårt att bli upphetsad över telefoner som den här, Huawei Mate 10 Pro.

Men Huawei är ingen liten spelare. Apple och Samsung må ta tag i rubrikerna, men bakom dem är Huawei och nosar, världens tredje största smartphone-tillverkare när det gäller försäljning.

Det kinesiska varumärket är starkast på hemmaplan, men företaget gör sitt bästa för att sprida ordet och självklart står BAWS med öppna famnar för att lyssna på budskapen.

Funktioner

Huawei Mate 10 Pro

Med det i åtanke är det ingen överraskning att se Mate 10 Pro fullspäckad i fråga om specifikationer. Det finns en fingeravtryckssensor för att låsa upp telefonen, placerad på baksidan, under kameralinsen.

Eller i det här fallet ”linser”, det finns två linser, en med en 20MP-sensor och en med en 12MP-sensor. Du kan välja att kombinera båda krafterna eller växla till monokromt läge.

Det finns mycket kameraanpassning till förfogande här, Huawei har arbetat med Leica för den perfekta kameran.

Huawei Mate 10 Pro

Vid första anblicken ser telefonen ut och känns som vilken annan avancerad modell som helst. Knapparna är på ena sidan och lämnar en ren frontfasad med gorillaglas.

På baksidan hittar du den dubbla kamerauppställningen och ett färgband över dem. Huawei kallar detta företagets ”signatur” och det är tänkt att påminnas om den stråle du ser när du tittar direkt på ett ljus.

Kanterna är inte rundade som Samsung Galaxy Note 8, men det finns inga hårda kanter och det känns väl sammansatt. Men en vikt på 178g är den också relativt lätt med tanke på storleken.

Huawei Mate 10 Pro

Det finns en 6-tums OLED-skärm, som presenteras i ett bildförhållande på 18:9 och med en upplösning på något bättre än Full HD 2160×1080. Detta ger Mate 10 Pro 402ppi, vilket är något lägre än några andra flaggskeppstelefoner.

Android 8.0, en octa-core processor, ett enormt 4000 mAh batteri, stöd för dubbel SIM, damm och vattenmotstånd, 4K videoinspelning – är det är en stadig specifikationslista. Vi skulle dock vilja se ett extra plats för SD minneskort och ett 3,5mm hörlursuttag.

USB-C-anslutningen tar hand om ljudutgången och laddar telefonen, så det fungerar inte med några USB-kablar och pluggar du kanske har – och detsamma gäller för dina hörlurar.

Tydligen levererar Huawei med en 3,5mm till USB-C adapter för att överbrygga gapet (inget som fanns med vårt presskit dock). Om du föredrar trådlösa hörlurar så stödjer Mate 10 Pro både aptX HD Bluetooth och LDAC HD för trådlöst ljud.

Ljud

Huawei Mate 10 Pro

Mate 10 Pro är kapabel till hi-res ljud, 32bit/384kHz högupplöst ljud, inte mindre.
Dessa är markerade med ”SQ” som står för Super Quality i musikspelaren, i motsats till HQ för High Quality.

Ljudstandarden är tillräckligt nog och man kan höra andningen till Diana Kralls röst på California Dreaming, spänningen i crescendo av strängar under Holst Mars, och mer än tillräckligt med stuns genom Calvin Harris ’Feels.

Det låter helt ok, men i denna tid av super hi-res telefoner, kan de göra bättre.

Huawei Mate 10 Pro

Jämför med Samsung Galaxy Note 8 och du kommer att dra nytta av ett steg i klassen. Visserligen är det dyrare, men dynamiken förbättras märkbart, det gör dessvärre Huawei-ljudet tråkigt och dämpat i jämförelse.

Man märker det ganska självklart när man lyssnar på klassiska låtar, med en bredare ljudnivå som ger mer liv i musiken.

Mate 10 Pro har en tendens att förlora fokus med mer komplexa låtar. Note 8 levererar en organiserad, detaljerad återgivning av Kamasi Washingtons Truth, som håller ens uppmärksamhet till det sista.

Mate 10 Pro har en tendens att vandra från uppgiften, och det kan hända att man gör detsamma som ett resultat. Om avvikelser i tonerna uppstår, håller musiken inte ihop som det borde, och ens hjärna kanske självmant väljer att fokusera uppmärksamheten på något lite enklare.

Skärm

Huawei Mate 10 Pro

Det är mindre fel med Mate 10 Pro’s HDR10-skärm och dess leverans av video. Rörelsen är jämn, svarta nivåerna är fasta, detaljerna avslöjas tillräckligt bra.

Hudtoner ser lite utkletat ut jämfört med de senaste iPhone-modellerna eller Android-modeller, du kan få lite mer definition på kanterna för en skarpare bild med lite mer trix, men du kan säkerligen njuta av en video utan att behöva bekymra dig överhuvudtaget.

Du kan bläddra mellan normala och ”levande” skärmläge, och medan vi föredrar den mer naturliga paletten i det mindre spännande ”normala” läget, kommer det med en något gul nyans till färgbalansen, mest anmärkningsvärt i vita nivåer.

Huawei Mate 10 Pro

Denna nyans överförs till Mate 10 Pro’s kamera. Kapabel att gå ner till f/1.6 för användning under svagt ljus, det finns en inbyggd AI som justerar bilden baserat på vad man fotar.

Men vitbalansen är inte riktigt rätt, och den levererar en något varmare realitetsförändring. Slutdetaljerna matchar inte riktigt de allra bästa telefonkamerorna.

Vid in-zoom:ning av detaljer förlorar man lite klarhet men det är inte något som borde störa majoriteten av användarna. Detsamma kan förmodligen sägas för de otaliga kamera lägen, som förmodligen i stor utsträckning kommer ligga vilande och orört.

Huawei Mate 10 Pro

Vi förväntade oss stort från det stora batteriet, och Mate 10 Pro levererade!

Den håller längre än de flesta batterislukande flaggskepp på marknaden. Laddningen är riktigt snabb också, så att bli tagen med lågt batteri borde inte vara ett problem alls.

Allmän användning av Android Oreo gränssnitt är en ganska välbekant och smidig gest.

Det finns en del Huawei programvaror, som du kanske vill lägga in i dolda mappar, och vissa programvarutekniker kommer inte att låta dig njuta av hela Android-upplevelsen… men det är fortfarande Android och det mesta är snabbt och stabilt.

Slutsats

Det är inte mycket fel med Huawei Mate 10 Pro. Som flaggskeppstelefon får du specifikationen och prestandan du bör förvänta dig.

Ljudkvalitet är inte styrkan, men för videoprestanda, foto och alla andra uppgifter vi använder våra telefoner för varje dag, är det helt tillfredsställande och mer!

Faktumet är att man sannolikt kommer att betala mindre för den här telefonen än vad man gör med andra flaggskepp, oavsett om du köper telefonen med ett abonnemang eller upplåst.

Spännande? Kanske inte. Men en riktigt bra telefon ändå.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.