glas

Att försöka hitta det perfekta glasögonparet borde vara roligt och inte frustrerande. Ett antal faktorer som ansiktsform, hårfärg, ögonfärg och personlig stil spelar en viktig roll för att avgöra vilka ramar som passar dig bäst. Nedan följer några riktlinjer som kan hjälpa dig under urvalsprocessen.

1: Känn till din storlek

En överdimensionerad ram i ett litet ansikte kan se konstigt ut, medan en liten ram på ett stort ansikte är lika oklädsamt. Prova på olika stilar så att linsen, bågen och längden på ramens arm passar dig.

2: Känn till dina färger

Medan linsens färg inte påverkar mängden UV-skydd, kommer den ändå att avgöra vilka typer av aktiviteter och förhållanden dina glasögon passar bäst för.

Gråa linser är en bra allsidig nyans, de gör helt enkelt allt mörkare än vad du normalt hade sett utan att förvränga färgerna. Gröna toner är en annan allround-färg, medan brunaktiga toner förbättrar kontrasten och är bra för oförutsägbart väder och sportaktiviteter.

3: Känn till de speciella funktionerna

Bestäm vilka specialfunktioner du behöver eller vill ha. Precis som vid köp av bil har solglasögon ofta en mängd ”extra” att välja mellan:

3.1: Polariserad

Polariserade linser hindrar en reflekterad bländning – när solljuset kaster strålar från släta ytor som trottoarer eller vatten. Dessa linser kan vara särskilt användbara vid bilkörning, båtliv eller ute i snön. Polarisering är inte relaterad till UV-skydd, så du behöver fortfarande se till att UV-absorptionen av linserna är säker. 

3.2: Spegelbeläggningar

Dessa tunna lager av olika metall-beläggningar kan minska mängden synligt ljus som kommer in i ögonen. De är populära i miljöer som kräver ett högt skydd mot bländning, och i kombination med ett sidoskydd kan de till och med ge extra skydd för huden runt ögonen. UV-skydd är dock inte garanterat.

3.3: Graderade

Dessa linser är permanent skuggade från överst till nederst eller från överst och nederst mot mitten. Enstaka linser (mörkare överst och ljusare nederst) är bra för bilkörning till exempel, men inte så bra i snön eller på stranden. Dubbelgraderade linser (mörka överst och nederst och ljusare i mitten) kan vara bättre för sport där ljus reflekteras från vattnet eller snön, såsom segling eller skidåkning.

3.4: Fotokroma

Det här är en typ av lins som mörknar automatiskt i starkt ljus och blir ljusare i svagt ljus.

4: Känn till rammaterialet

Att välja ett rammaterial som passar ditt syfte är känsligt eftersom det spelar en stor roll i komforten, säkerheten och funktionaliteten hos dina nya glasögon. Olika material passar till olika funktioner, prisklasser och stilar och alla har sina fördelar och nackdelar

Ett antal återförsäljare och webbsidor erbjuder ett brett utbud av solglasögon att välja mellan. Om du funderar över priserna finns det även sajter för prisjämförelse som kan hjälpa dig att hitta de bästa erbjudanden.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.