stakset

Det omtalade hiphopkollektivet Kartellen släppe sin kritikerrosade och hyllade debutplatta ”Ånger & Kamp” så sent som november förra året, och nu ganska exakt ett år senare kommer uppföljaren – Ånger & Kamp del 2.

Förväntningarna har varit nästintill löjligt höga, och många har ställt sig frågan om Sebbe Staxx och de andra kan leva upp till förra årets succéalbum. Men efter senaste veckans alla toppbetyg i en mängd olika recensioner är det bekräftat: Ånger & Kamp del 2 är ett av Sveriges bästa hiphop-album genom tiderna.kartellen-angerkampdel2-cover-S

BAWS fick förmånen att lyssna igenom plattan för ett tag sedan och kan inte göra annat än att stämma in i hyllningskören. Sebbes hårda gaturap över Stress sylvassa produktioner är en match made in heaven. Med sin säregna röst och sitt felfria delivery tar Sebbe upp kampen mot orättvisorna, Sverigedemokraterna och utanförskapet. Skivan är kontroversiell och politisk, något som märks väldigt tydligt i låten ”Svarta duvor & vissna liljor” (där Timbuktu gästar) som är en verbal käftsmäll till Jimmie Åkesson.

Förutom Timbuktu gör även Abidaz ett imponerande gästspel på skivan i låten ”Återfall”, och Queen of Kartellen – Myrna, sjunger bedårande vackert i låten ”Trolltider”. Vi får även höra Ola Rapace och legenden Mats Nileskär mellan låtarna, som definitivt skänker mervärde till lyssnandet.

Det märks tydligt att Sebbe Staxx och Kinesen utvecklats i sitt textskrivande sedan förra skivan. Texterna är raka, ärliga och ibland så hårda att man rycker till och tänker ”Vad sa han nu?”, men sanningen om kriminalitet, utanförskap och drogmissbruk är hård, och ingen berättar historier från gatan på samma sätt som Kartellen.

Petter kanske öppnade dörren 1998 med sin debutskiva ”Mitt sjätte sinne”, men det är tack vare Kartellen som Svensk hiphop fortfarande är intressant och ökar i popularitet.

 

 

 

 

 

 

4 KOMMENTARER

  1. Petter som öppnade dörren? Det var väl för satan Latin Kings som öppnade dörren – och till skillnad från Petter gjorde den första svenska gatuhiphopen. ”I skuggan av betongen” – fortfarande kanske Sveriges bästa hip hop-skiva – kom ett år före ”Mitt sjätte sinne”. Till skillnad från ”Mitt sjätte sinne” tegs den dock ihjäl av media pga av texter om holkrökning och bilstölder.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.