got

Det är få serier som under så många säsonger, för att inte säga avsnitt, har lämnat tittare och fans helt mållösa och förmodligen ännu mer förvirrade än vad de var innan de började att titta. Givetvis är det HBO:s succéserie Game of Thrones vi pratar om.

Serien började sin framgångssaga när första avsnittet sändes  den 17 april 2011 (USA) och den var redan då den dyraste serien som någonsin producerats – ett rekord som den sedan har slagit för varje säsong. Seriens sju första säsonger har vunnit över 30 Grammys, närmare bestämt 38 stycken, och den har blivit en succé över hela världen. Men som med allt annat måste även den här serien få ett slut, tro det eller ej, och det är nu med stor förväntan och iver som alla GoT-fans längtar efter att få veta vad som kommer att hända i den åttonde, och sista säsongen.

1

Inget nytt under 2018

Den som väntar på något gott väntar alltid för länge, eller hur? Förhoppningarna på att man skulle få se den spännande fortsättningen under 2018 gick tyvärr i kras, och produktionsbolaget HBO meddelade nyligen att serien inte kommer att börja sändas förrän 2019. Anledningen till detta beror på flera faktorer. Bland annat ville skådespelarna ha en lite längre paus mellan inspelningarna, samt att den sista boken faktiskt inte är färdigskriven. Författaren bakom succéböckerna, George R.R. Martin, är inte känd för att skriva fort och han är heller inte känd för att i förväg avslöja något kring vad som händer på Westeros. Vad man däremot redan vet är att den åttonde, och sista säsongen, kommer att bestå av sex, längre avsnitt istället för de tio kortare avsnitten som vi är vana vid. R. R. Martin kommer även att vara med som en av de exekutiva producenterna.

Turismen ökar

Tv-serien har verkligen haft en stor påverkan på världen, och den har bidragit till mycket mer än bara underhållning. Länderna som serien spelas in i har sett en tydlig ökning av turister som vill besöka inspelningsplatserna. Stora delar av serien spelas in i Kroatien, och bland annat filmas King’s landing i Dubrovnink, och det är även där som slottet Red Keep, som egentligen heter Fort Lovrijenac, ligger. Förutom i Kroatien har filmteamet även spelat in scener i Marocko, Malta, Irland och Skottland.

Det har även kommit ut mängder av upplagor av både serien och böckerna, och detsamma gäller för spel. Game of Thrones-temat lockar många, både superfans och de som har fattat tycke för fantasy-världen, och spelstudion Microgaming tog för några år sedan fram en spelautomat med temat. Spelet fungerar precis som en vanlig spelautomat som kan spelas hemifrån för riktiga pengar, men istället för klassiska symboler som körsbär och mynt är det symboler förknippade med de sju kungarikena som man ska försöka få i rätt följd. 2014 släppte även Telltale ett dataspel för samtliga konsoler, med samma namn som serien. Mottagandet var däremot svalt och det har sedan dess inte kommit ut några uppföljare – kanske kommer det att komma efter säsong 8?

2

Men det är  inte bara digitala spel som har fastnat för GoT-temat. Det finns mängder av bräd- och bordsspel som handlar om Westeros och som faktiskt har fått ett större genomslag än de digitala. Givetvis finns det även mängder av samlingsboxar, kläder, smycken och till och med inredning som är nära förknippat med serien.

En annan rolig anekdot är att namnen i serien har blivit populära. Allt fler föräldrar har valt att döpa sina barn efter karaktärerna, vars namn flera gånger är svåra att uttala men som har en vacker och ovanlig klang.

Överväldigande för skådespelarna

Trots att vi har sett flera kända ansikten dyka upp i serien under säsongerna, för att sedan se dem försvinna lika fort, är det flera skådisar som har fått internationella genombrott tack vare sin medverkan. En av dessa är den danske skådespelaren Pilou Asbaek, som spelar Euron Greyjoy i serien. Genombrottet kom däremot inte i fantasy-serien, utan i kriminalserien Borgen – som också fick ett stort internationellt genombrott. Asbaek säger själv att han aldrig hade kunnat tänka sig en karriär utan för Danmark, men efterfrågan på dansken har i och med framgångarna ökat och han spelade bland annat mot Scarlett Johansson i filmen Ghost in the Shell. Däremot kan han inte tänka sig att lämna vårt nordiska grannland helt, utan bor fortfarande kvar där med sin familj.

Kit Harington, skådespelaren som spelar den, vad som nästan känns som, den odödlige Jon Snow, är en annan skådespelare som har fått sitt genombrott tack vare serien. Efter det har han dykt upp i andra filmer och serier, bland annat miniserien Gunpowder och han hade en roll i fantasyfilmen Seventh Son som kom 2014.

Game of thrones live

Den som känner sig helt bestört över att det inte kommer att komma några nya avsnitt under året behöver däremot inte svära 2018 som det sämsta året sedan mannaminne. I maj kommer nämligen Ramin Djawadi, kompositören till musiken i serien, till Sverige med sin show Game of thrones live concert experience. Showen började sin turné i USA under 2017 och tar med sig publiken på en oslagbar live-upplevelse om de sju kungariken och vad som har hänt hittills under de sju säsongerna. Avancerad teknologi hjälper till att återskapa allt från kärleksmöten till stora slag och allt detta görs på ett fantastiskt sätt till tonerna som inte lämnar ett öga tort. Showen kommer till Sverige den 31 maj och kommer att visas i 45 europeiska städer under våren och sommaren.

Nog ska vi lyckas ta oss igenom 2018 utan att bryta ihop totalt. Det kommer ständigt nya uppdateringar om hur det går med inspelningarna, och även om skådespelarna är väldigt förtegna om vad som kommer att hända i säsong 8 är de ofta väldigt öppna för att berätta om roliga anekdoter från inspelningarna. Så, 2019 kommer nog att komma fortare än vad man kan tror, och till dess, varför inte gå igenom de tidigare säsongerna igen, och igen och kanske ytterligare en gång till.

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.