ys hig

I mitten av oktober hölls för elfte året i rad Elmässan i Stockholm, den största renodlade mässan för alla verksamma inom elinstallation i Sverige. I år riktades strålkastarna mot arkitektur och ljusdesign genom Light & Design Summits workshop. I samarbete med Philips Lighting fick utvalda studenter skapa en helt unik lampdesign av endast kartong, ståltråd och överblivet skräp från bygget av mässan.

För att ta ett steg bort från den tekniska delen under den traditionella Elmässan skapades i år även Light & Design Summits workshop. Studenter från designskolorna Beckmans, Konstfack och Ljushögskolan i Jönköping delades upp i grupper om tre och fick under två dagar uppgiften att skapa en lampdesign. Lampan skulle svara på ett problem och lösa en uppgift som studenterna själva gjorde en analys av under sin ”research och analys”-process. Till hjälp fick de endast några få medel, bland annat varsitt HUE-kit som innehöll tre LED-ljuskällor, som genom en applikation från mobilen styr dess ljusstyrka- och färg. Under arbetsprocessen fanns designern och projektledaren för uppgiften Amanda Ames ständigt nära till hands.

– För oss är det väldigt viktigt att få arbeta nära studenterna och bygga broar i det kreativa yrket. Det här projektet gav oss möjligheten att få ihop tre av landets största designskolor att arbeta tillsammans. Förutom att studenterna delade kunskaper med varandra fick de även chansen att arbeta nära både en designbyrå och Philips Lighting som är ett stort företag inom branschen, säger Amanda Ames, Kreativ chef på designbyrån Ames Studio.

Efter två dagars arbete med sina kreationer fick studenterna visa upp resultatet och berätta om arbetsprocesserna under ett seminarium för ett hundratal åhörare. Efteråt hölls även en vernissage där besökarna fick chans att studera de unika lamporna på nära håll.

– På Philips arbetar vi en hel del med design och ljussättning och det kreativa arbetet är mycket viktigt för oss, så även arbetet med studenter. Därför ville vi lyfta fram detta under Elmässan, som av många upplevs väldigt teknisk. Resultatet blev något vi aldrig tidigare sett och det märktes att studenterna gick helhjärtat in i det här. För mig som ljusentusiast är det egentligen arbetet med studenterna som betyder allra mest, det är deras passion och kreativitet som vi kommer få se i framtiden. Vi hoppas därför att workshopen blir ett återkommande koncept på Elmässan, säger Svante Pettersson, Kreativ chef på Philips Lighting.

 

lys

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.