invest

Länge ansågs det som en väldigt stor risk att investera i en hel del av de innovationsföretag som nu växer fram som svampar ur entreprenörsjorden. En risk som en del ändå ville ta i syfte att nå större och mer långsiktiga vinster. Idag ser vi en helt annan situation, då det som inte för så länge sedan sågs som något som låg långt fram i tiden, händer precis här och nu. Den gemensamma nämnaren är en digitaliseringsvåg som ser ut att få ett genomslag som kan jämföras med den industriella revolutionen i slutet på 1800-talet.

Från risk till nödvändighet

Att investera i innovationer har väl alltid varit en central del att bygga rikedom för enskilda såväl som för en nations ekonomi, för att inte tala om den globala handeln. Skillnaden idag mot för bara några år sedan handlar om att investeringar i innovationer baserade på digitalisering är inte längre en lika stor risk som tidigare, snarare en nödvändighet om man överhuvudtaget ska få fart på sina investeringar. 

Från innovation till färdiga produkter

Ett bra exempel är spelbranschen där de flesta företag bygger sin verksamhet på innovationer med syfte att effektivisera och förenkla processer. Leovegas är ett av Sveriges starka varumärken som fokuserar på att konsumenten ska få tillgång till produkten utan att behöva registrera sig. Ett bevis på hur en innovation som BankID direkt föder nya möjligheter som gör det möjligt för konsumenterna att ta del av produkter och tjänster i ett enda steg. Ett fenomen som för spelbolagen snabbt förvandlas från innovation till något nödvändigt för att överhuvudtaget överleva besökares ökade krav på effektivitet utan att säkerhet kompromissas. 

Kostnadsrevolution

Alldeles i början av 2000-talet var det nästan omöjligt att kartlägga en persons arvsmassa, åtminstone rent ekonomiskt då det skulle landa på runt 1 miljard kronor. Idag kan man göra det för 10 000 kronor. Ett annat tydligt exempel på hur snabbt innovationerna slår igenom. Den medicintekniska sektorn är också en av de – tillsammans med spelbranschen – som jobbar mest med de nya digitaliserade innovationerna. 

Bättre för patienterna

Artificiell intelligens och machine learning är innovationer som passar dessa branscher som handen i handsken. Läkemedelsutveckling är exempelvis en mycket tidskrävande process där effektivisering i form hantering och analys av stora datamängder kan ge stora effekter för kostnader såväl som att det ger patienterna en bättre vård. Inom genterapin kan vi idag dra stor nytta av digitaliseringens innovationskraftdirekt genom att direkt i arvsmassan spåra och behandla sjukdomar.

Förändringar i grunden

Vi lever alla i denna förändring, vilket kanske i ett första läge påverkar investerare, men effekten når konsumentnivå oerhört snabbt och även om vi kanske inte alltid tänker på hur digitaliseringen och dess nya företag sveper in i våra liv så är det ett faktum som inte bara gör det lättare att spela på nätet, utan också förbättrar sjukvård över hela världen. Patienter, konsumenter och enskilda medborgare i dess vardag påverkas. Tekniken drar iväg med sådan kraft att vi måste stanna till och fundera över etiken i vad innovationerna kan åstadkomma. 

Nya jobb tillkommer, gamla försvinner

Vi kommer förlora jobb samtidigt som nya uppstår. Nya förmögenheter byggs i detta nu hos dem som tidigare satt på en innovation och sedan satsade allt. Gamla förmögenheter kommer att krympa, ja, mycket liknar det som inträffade när bondesamhället förvandlades till ett industrisamhälle under första halvan av 1900-talet. Och som investerare är det ett tåg som redan har lämnat perrongen och att satsa på digitaliseringens innovatörer är därmed en nödvändighet, åtminstone för de som vill bli rika eller stå för framtidens stora förändringar.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.