tomt

Julstressen är ett faktum och jakten på hårda såväl som mjuka paket tar vid.
Men lugn i snöstormen. Det finaste och mest värdefulla man kan ge en annan människa är sin tid.

Jag har alltid ansett att det är mer av värde att göra saker än att äga saker. Nej, jag är ingen munk och besitter fler pinaler än till antalet tre. För den sakens skull vill jag ändå trycka på att upplevelser och uppvaktning slår alla prylar i hela världen som kan köpas för pengar.

Julhysterin och dess materiella inköp kan lätt få oss att glömma av det allra viktigaste.
Varandra. Ge någon du tycker om eller som är i behov av att bli omtyckt din tid. Julen handlar trots allt om gemenskap, värme och fridfullhet eller var det kanske Jesus, Maria och de tre vise männen? Nåväl. Jag har en säck innehållande allt annat än krimskrams, den vill jag mer än gärna dela med mig av.

Vi i Sverige är överlag lyckligt lottade, varför inhandla fler saker när vi redan har allt?
Du kan sluta att yra omkring i julhandeln nu, den bästa klappen bär du redan på. Dig själv och ditt varma inre. Det handlar inte om vad du köper. Det handlar om vem du är och hur du levererar. En upplevelse, föreställning, middag. Något som innefattar det bästa som finns att göra ihop med en annan människa, att umgås. Sådant uppskattas. På riktigt.

Slå en signal till dina släktingar samt nära och kära som du värnar om. Ett litet samtal, men med jättestor mening och betydelse. Det är ingen större kraftansträngning att lyfta på luren. Ta tillfället i akt och säg något fint och personligt.

Finns det ingen möjlighet att fira julen ihop med alla de önskvärda? Gör ett hembesök innan dopparedagen. Medtag en liten korg med godsaker till en gammal släkting, kanske dyker du upp helt oannonserat? Att överraska är dessutom ett slagkraftigt vapen.

Julkort. Skicka dom i mängder. En gammalt härlig aktion som var poppis förr. Nya metoder finns till hands. Ladda ner postens app ”riktiga vykort” där du simpelt kan sända iväg en hälsning som kommer att segla ner i mottagarens brevinkastet med stor förtjusning. Ett julmotiv eller en personlig bild, välj fritt men glöm inte att lämna ett par väl valda rader som värmer lite extra.

Ett rop på hjälp? Besvara det. Människor på flykt, som bor ute på gatan, härbärgen eller befinner sig i andra typer av kritiska situationer är i behov av en hjälpande hand. Sträck ut den. Det finns insamlingar där ditt bidrag gör skillnad i allra högsta grad. Kläder, hygienartiklar, julmat, hembakade lussebullar, en fint inslagen julklapp innehållande något som underlättar för en utsatt person. En människa som inte har ett hem men åtminstone blir sedd av folk som bryr sig är förmodligen en gladare människa för stunden. Ge någon en stund av glädje, för det är du kapabel till.

Ingen kan göra allt men alla kan göra något.
Gör den här julen till den bästa julen, genom dig själv och din tid som verktyg.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.