finest

The Finest Hours
DVD/Blu-ray: Action
Betyg: 2
USA, 2016.
Regi: Craig Gillespie
Med: Eric Bana, Chris Pine, Casey Affleck, Ben Foster, Holliday Grainger mflr.
Åldersgräns: 15 år.
Längd: 117 min.

Craig Gillespie är en regissör med en ovanligt bred palett. Från den tokhyllade indiefilmen Lars and the Real Girl (2007) till dess totala motsats i remaken av klassiska skräckfilmen Fright Night (2011) har han visat upp färdigheter inom hela filmspektrat. Han är flerfaldigt prisbelönt för sina reklamfilmer, och steget över till långfilm har blivit en blandad kompott av hyllningar och mellanmjölk.

The Finest Hours kvalar in i den sista kategorin. Det är en smått fantastisk verklighetsbaserad historia om hur en grupp kustvakter med sina liv som insats ger sig av för att rädda besättningen på en itubruten oljetanker under en av de värsta stormarna som drabbat Cape Cod. Vad som tyvärr gör filmen lätt att glömma är att den genomgående använder klyschor som vi i någon form sett förut. Den obligatoriska kärlekshistorian med den oroligt väntande partnern, hjälten som behöver möta sina demoner, den av någon anledning avige arbetskamraten som till en början hatar hjälten, det trotsiga offret, den allkunnige hjälten som ingen tror på, den ärjade sjöbjörnen osv. är alla troper som vi är bekanta med. Trots en handfull välmeriterade skådespelare (Eric Bana, Chris Pine, Casey Affleck, Ben Foster) blir den aldrig tillräckligt engagerande för att man ska bry sig om hur det går för varken hjältar eller de olycksdrabbade.

Om du önskar se en traditionell katastroffilm* med tydliga anor från gamla tider är The Finest Hours ett trevligt matinéval. Om du istället är på jakt efter en riktigt bra katastroffilm som utspelar sig till sjöss där utgången är oviss och där skådespeleriet engagerar och berör kan jag rekommendera All is Lost (2013) med en ensamseglande Robert Redford.

(*genren ”katastroffilm” är ganska bred, och vanligtvis passar inte denna film riktigt in i mallen, jag använder dock termen i brist på samlingsnamn för sökochräddatillsjössellerrandomtrasigbåt-genren)

The Finest Hour finns ute på DVD och Blu-Ray as we speak.

 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.