ginn

På pappret är Gin & Tonic en enkel drink med få ingredienser. Trots det är det svårt att få den perfekt. I lördags avgjordes för andra året i rad Schweppes tävling Sveriges Bästa Gin & Tonic. Efter finalen med nio finalister står det nu klart att Johan Skofteröds Gin & Tonic är bäst i Sverige.

I finalen skulle deltagarna imponera på juryn med två varianter av Gin & Tonic. Drinkarna skulle ha Schweppes klassiska tonic eller Schweppes Premium Mixer Tonic som bas. Den som lyckades bäst med detta var Johan Skofteröd, som arbetar som skolchef i Stockholm.

”Temat på mina drinkar är skogens skafferi – från storstadspuls till naturen. Min första drink, blandad på Schweppes Indian Tonic, heter På myren – och är en hyllning till min fru som är från Norrland. Jag använde en grankvist och några hjortron som garnityr. Enkelt men vackert. Min andra drink heter Under äppelträdet – med harsyra, äppelextrakt och Schweppes Premium Mixer Rosépeppar, som ger en god pepprighet till GT:n.” säger en lycklig Johan Skofteröd.

”Konkurrensen var stenhård. Juryn var extra imponerade över hur finalisterna under tidspress lyckats mixa så roliga och annorlunda varianter på en så klassisk drink som Gin & Tonic”, säger Pelle Tamleht, krog­ recensent och juryns ordförande. I juryn fanns även Therese Hädinggård, bartender, Axel Spendrup från Spendrups Bryggeri och Greta Thurfell, redaktör och GT­fantast.

Efter noga överläggning löd vinnarmotiveringen:

”Med imponerande teknik och proffsigt handlag mixade årets vinnare två drinkar med ett kärleksfullt och väl avvägt tema. Såväl smaker som utseende var i harmoni och visade på trofasthet till den klassiska Gin & Tonicen. Krispiga, läskande och friska”.

För att göra den perfekta drinken krävs finess, kreativitet och fingertoppskänsla. När det kommer till Gin & Tonic så har Johan tre tips på hur du kan uppgradera drinken.

  1. Se till att både ginen och tonicen är kylda innan du börjar preppa.
    2. Experimentera genom att använda era olika ginsorter.
    3. Våga testa nytt – det är lätt hänt att mixa drinkarna du redan kan, men då utvecklas du inte!

Fyra snabba med vinnaren av Sveriges bästa GT, Johan Skofteröd:

– Johan, standardfrågan – hur känns det?
”Jag är både glad och förvånad! När jag såg hur många erfarna bartenders som var med i finalen kände jag att mina chanser sjönk markant. Jag har lärt mig massor i dag, och redan det är en stor vinst för en GT­fantast som jag själv. Och att då dessutom vinna Sveriges Bästa Gin & Tonic känns fantastiskt!”

– Hur tänkte du när du tog fram dina två Schweppesdrinkar?
”Jag bor mitt i Stockholm– och ibland är det skönt att ta sig ut till naturen. När jag utformade mina drinkar så ville jag ha ett tema som hyllade vår svenska natur – men som också smakade gott.”

– När dricker du helst en GT?
”På en middag med mina bästa vänner eller med min familj. I goda vänners lag helt enkelt.”

– Hur får du inspiration till nya drinkar?
”Jag sportfiskar en hel del och får ofta inspiration från skog och natur.”

Johan Skofteröds drinkrecept finns bifogade med utförliga beskrivningar, samt bilder på www.drinkgeneratorn.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.