oscars

Det är alltid lika förbannat svårt att tippa vilka filmer som kammar hem statyetterna på Oscarsgalan, dock är det en nödvändighet som filmskribent att i alla fall försöka…

De senaste åren har jag haft fler fel än rätt, och även om det råder ganska stor konsensus runt om i branschen vilka filmer som ska få vad detta år, så kör jag ändå på med mina egna önskemål!

Bästa film:
12 Years a Slave
Varför: Ett ämne som idag är mer aktuellt än någonsin (och sällan filmas med värdighet och respekt), plus att en filmskapare som Steve McQueen förtjänar alla priser han kan få!

Bästa manliga skådespelare:
Leonardo DiCaprio (Wolf of Wall Street)
Varför: Seriöst, vad i h-vete ska han behöva göra för att få en statyett? Mannen är en av historiens bäste skådespelare.

Bästa kvinnliga skådespelerska:
Judi Dench (Philomena)
Varför: Om hon fick en för Shakespeare in Love förtjänar hon minst sju för sin insats i Philomena.

Bästa manliga biroll:
Jonah Hill (Wolf of Wall Street)
Varför: Andra må förtjäna den bättre, men sällan har en skådespelare vars fack så tydligt mejslades ut tack vare genombrottet i Superbad visat att riktig talang är genrelös.

Bästa kvinnliga biroll:
Jennifer Lawrence (American Hustle)
Varför: Duktig, vettig och (precis som Jonah) har hon en bredd bortom denna värld, plus att hon är klanderfri i sin insats.

Regi:
Steve McQueen (12 Years a Slave)
Varför: Samma förklaring som “bästa film”.

Originalmanus:
Spike Jonze (Her)
Varför: Det talar emot allt sunt förnuft att denna geniala film inte fått fler nomineringar i de lite tyngre kategorierna, men här råder det ingen tvekan om vem som förtjänar en Oscar.

Sen tror jag att Gravity kammar hem en hög i de mindre kvällstidningsvänliga kategorierna, jag hoppas att Jakten får för bästa utländska film, och jag hoppas innerligt att The Lone Ranger får exakt så många Oscars den förtjänar, dvs -37.

(Oscarsgalan äger rum den 2 mars)

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here