dom

Den dominikanska gastronomin har fått ett fint erkännande. Styrelsen för den Ibero-amerikanska akademin och den Kungliga spanska gastronomiska akademin har utsett Dominikanska republiken till Karibiens kulinariska huvudstad.

Utmärkelsen delades ut av styrelsen för Ibero-American Academy of Gastronomy vid en presskonferens i Nationalpalatset och sätter Dominikanska republikens kulinariska särart på kartan. Nu satsar landet på att föra fram den rika dominikanska kokkonsten i turismens ljus. Ett tips för att kunna ha råd med en resa till Dominikanska republiken är att besöka Rolla Casino

Den dominikanska matlagningskonsten är av spanskt och taino-inhemskt ursprung och har blandats med afrikanska influenser, med andra ord är maten en mix av de kulturer som utgör den dominikanska härstamningen. Gastronomin i landet är därför till stora delar ett uttryck för den dominikanska kulturen och historien.

Av de tre kulturer som har influerat det dominikanska köket mest har den ursprungliga Taíno-kulturen bidragit med rotknölar och vissa grönsaker som till exempel bönor, sötpotatis, kassava, palmhjärta, annatto och jordnötter. Ingredienser som används i alla dess former och i alla möjliga olika konstellationer.

Matlagningsformen i landet är ett arv från den spanska kulturen och går ut på att koka maten innan tillagningen. Från det spanska köket kommer också inslagen av nötkreatur och svin i kosthållningen.

Den afrikanska kulturen har bidragit med influenser när det gäller sättet att tillaga maten på, vilket främst har handlat om att rosta, ångkoka och steka råvarorna. Dessutom ingår i hög grad afrikanska livsmedel i det dominikanska köket, exempelvis den örtliknande klängväxten jams och ärtväxten cajanus cajan.

Även andra kulturer har påverkat gastronomin i viss omfattning, bland annat med influenser från Asien och cocolo-kulturen i några av de dominikanska rätterna. Det är med andra ord en unik blandning av kulturella influenser som lett till att dominikanska köket nu utsetts till Karibiens kulinariska metropol. Så för den som vill ta del av unika matupplevelser influerade av spansk, tainoansk och afrikansk matlagning är det Dominikanska republiken man ska bege sig till.

Dominikanska republikens historia

Ön Hispaniola har varit bebodd sedan omkring 4000 f.Kr. Vid tiden för Kr.f. förekom jordbruk och keramiktillverkning. De byar och hövdingedömen som taínofolket skapade gick under efter Christofer Columbus ankomst 1492. Ön blev de spanska conquistadorernas första huvudbas i Amerika och en språngbräda för Spaniens erövring av Karibien och det amerikanska fastlandet. Spanjorerna gjorde guldfynd och ursprungsbefolkningen decimerades till följd av sjukdomar och kolonisternas brutalitet.

År 1697 erkände Spanien Frankrikes överhöghet över den västra tredjedelen av Hispaniola, som efter slavuppror och strider blev ett självständigt svart kejsardöme 1804 (under Toussaint L’Ouverture). Resten av ön, som då kallades Santo Domingo, försökte bli självständigt från Spanien 1821, men erövrades och styrdes istället av Haiti i 22 år. Den spanskspråkiga vita minoriteten i öster revolterade 1844 och bröt sig ur den svarta staten Haiti. 1844 fick Santo Domingo självständighet och blev Dominikanska republiken. 1861 övergav den Dominikanska republiken sin självständighet för att ingå i Spanien, ett förhållande som övergavs 1865 då landet åter blev självständigt. 1869 ansökte Dominikanska republiken om att ingå i USA, men ansökan avslogs genom veto av USA:s senat.

 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.