Erik Melin So?derstro?m in the lead (c) Magnus Östh _ Red Bull Content Pool

Den 24:e mars nästa år genomförs världens tuffaste längdskidlopp, det 22 mil långa Red Bull Nordenskiöldsloppet norr om polcirkeln. En utmaning som känns övermäktig för de flesta. Nu öppnas möjligheten att testa om du har det som krävs för att korsa mållinjen i Jokkmokk.

I vår är det tredje gången i modern tid som Red Bull Nordenskiöldsloppet arrangeras. När loppet genomfördes första gången år 1884 vann Paava-Lasse Nilsson Tourda på tiden 21 timmar och 22 minuter. En tid som idag utgör den eftertraktade
”Medaljtiden” för skidåkare som vill mäta sig mot dåtidens vinnare.

Inför årets tävling har Red Bull tillsammans med det avancerade tränings- och tävlingsanalysappen Racefox skapat ”världens tuffaste kalkylator”. Det är en webbaserad räknare som kan ta fram en prognos för skidåkare som vill uppskatta sin förmåga att klara det 22 mil långa loppet.

Med hjälp av vetenskaplig statistik och stora mängder tränings- och tävlingsdata från långloppsåkare som använt Racefox kan den beräkna och placering i Red Bull Nordenskiöldsloppet. Kalkylatorn kan också föreslå en lämplig träningsvolym för den som vill utmana sig själv att klara en viss tid.

”Även om det kan verka vara en omöjlig utmaning finns det tusentals Vasaloppsåkare skulle klara av Red Bull Nordenskiöldsloppet. Vi hoppas att den här kalkylatorn kan inspirera fler att testa sina gränser och ta del av den otroliga
upplevelse det innebär att ta sig an ett 22-milslopp”, säger Claes Kalderén, medgrundare till Racefox.

För att ta fram kalkylatorn har Racefox analyserat stora mängder data från Vasaloppet, Marcialonga och Nordenskiöldsloppet. Till det har man sedan adderat kunskap från över 15 000 mils träning som finns lagrat i Racefoxs system.

Statistiken ligger till grund för kalkylatorns två huvudfunktioner: ”Något för mig?” och ”Vad krävs?”. Den förstnämnda gör det möjligt att uppskatta ett resultat i Nordenskiöldsloppet baserat på tidigare meriter. Funktionen ”Vad krävs?” i sin tur visar vad som krävs för att klara av en specifik tid i loppet, samt indikerar hur mycket man behöver träna för att nå sitt mål.

Anmälan till Red Bull Nordenskiöldsloppet görs via www.redbullnordenskioldsloppet.se där det också finns mer information om tävlingen, bansträckningen och loppets historia.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.