klattring

Fenomenet träning har sällan varit mer på tapeten än vad det är i dagens läge. Mängder av olika varianter finns att välja och vraka bland vilket gör det möjligt för alla att hitta just ”sin grej”. Det gäller att våga testa på för att få svar. Gym, celsius och runda av med en selfie är inte rätt metod för alla. Vill du ha roligt, få en kick och smaka på utmaning samtidigt som hela kroppen tränas på köpet? Klättring kan vara svaret. 

Uppför skall man, grepp är noga utvalt placerade på en vägg och uppgiften handlar om att bemästra. En intressant typ av träningsform som är krävande både fysiskt och mentalt. Din balans, koncentrationsförmåga och styrka sätts på prov. Tekniken kan alltid slipas och din kreativa sida träder fram för att finna lösningar.

En effektiv form av styrketräning för hela kroppen där du själv är verktyget. 
När all kraft ska föras över till nästa lilla grepp på väggen får kroppen minsann jobba. Ben, fötter, armar, händer och fingrar, men även mage och rygg aktiveras. Muskler måste hela tiden arbeta för att ett fall inte skall bli ett faktum. Balans och koordination tränas dessutom i hög grad då man ständigt är koncentrerad på att utföra nästa step samt att hålla sig kvar på väggen. (Tyngdlagen kan lätt få en på fall sägs det)

Till en början kommer det troligtvis att kännas en aning ovant, kanske rent av lite läskigt. En smygande känsla av att nyttja sina krafter för överlevnad kan infinna sig de första gångerna. (Det där med överlevnad kändes överdrivet) 
Många får en adrenalinkick vilket brukar vara ett uppskattat inslag i vardagslivet. En feeling av rädsla och försiktighet kommer snart att bytas ut mot en mer rogivande inställning. Precis som med så mycket annat handlar klättring om en vanesak.

Om man tar sig an uppgiften och samtidigt ler är det som att dansa på höjden, endast fantasin sätter stopp för vilka kreativa steg du tar mot toppen.
(Skippa den klassiska ”ett steg fram, två steg bak” i detta fall)

Var lite skön och testa på något nytt? Upplev, lär och bemästra, det gör gott för kropp och själ. En kurs i topprepsklättring brukar innebära två tillfällen och kosta från 750 kr. Efter uppklättring och godkännande erhåller man ett grönt kort som ger dig rätten att säkra andra. Kursen kräver inga förkunskaper, alternativt boka in en så kallad ”prova på” variant med pris från 240 kr. 
Ge dig själv möjligheten att finna en ny passion/träningsform som må förgylla din tillvaro.

BAWS kan rekommendera ett bättre klätterställe för respektive storstad. Agerandet får du dessvärre själv stå för.Göteborg, Kviberg, Klätterdomen

www.klatterdomen.se
031-48 97 70Stockholm, Solna/Telefonplan, Klättercentret

www.klattercentret.se
08-730 00 93

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.