Impecta odla på balkong

Odling för självförsörjning kräver mark och gärna runt 500 kvadratmeter för en hel familj, men om du bor i stan eller lägenhet kan du fortfarande få en del färsk mat genom att utnyttja de utrymmen du har över.

På köksbänken

Om du styr in några mindre krukor längst in på köksbänken har du genast skapat en liten plats för kryddor och örter till matlagningen. Du kan köpa färska kryddor i affären och plantera om dem. Om du vattnar och ger dem solljus kommer de att fortsätta växa och du kan skörda allt eftersom.

När vintern kommer kan du hänga upp kryddorna på torkning. Eller, om du vill odla kryddor även under vintern, behöver du växtbelysning för att ge dem tillräckligt med solljus. Du kan läsa med om vinterbelysning hos Impecta, där kan du även hitta fröer om du vill odla från grunden!

På balkongen

Har du turen att bo i en lägenhet med balkong kan du odla många roliga grönsaker. Visste du att du kan använda en hink eller IKEA-påse för att odla potatis? Den här knölen är nämligen lättodlad och kräver inte mycket näring, den trivs faktiskt bättre i sandig och lite näringsfattigare jord.

Med en högre kruka, minst 40 centimeter djup, kan du binda upp en fin tomatplanta eller gurka. Har du inglasad balkong kommer det att växa så det knakar. Inglasningen fungerar som ett växthus. Du behöver dock hålla koll på temperaturen så grönsakerna inte bränns eller torkar ut i hettan som kan uppstå. Har du en mindre balkong kan du odla sallat eller rädisor som gärna sås grunt. Även jordgubbar och sockerärtor klarar sig bra med mindre jord.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.