farg1.hjpg

Sommaren har passerat vare sig vi vill det eller ej. Inget vi kan styra över, det bara är så. I samband med övergången från sommar till höst och en efterföljande vinter händer det något med oss.

Någon form av passivitet uppstår, en viss bitterhet smyger sig på. Vår sociala förmåga tappar form och glädjen verkar ta påtaglig stryk. Det är inte lika kul längre på samma vis som då solen stod som högst. Vad hände med spontaniteten och dess roliga upptåg?

Vi förvandlas till det sämre. Att vi lever i ett avlångt land med 300-dagars vinter är som sagt inget vi själva kan styra över. Men något som vi kan styra och påverka är våra tankar och vår inställning. Nyttja kreativitet och vänd det sämre till det bättre.

När solen inte längre gör jobbet åt oss är det hög tid att ta uppgiften i egna händer. Det går minsann att förgylla tillvaron istället för att gå i ide. Det gäller att färglägga den gråa vardagen med kulörer av värme. Hur i hela friden gör man det då? Läs nedan och häng med på färden till ett bättre ljussken i det stundande mörkret.
Det är så mycket mer värt att oansträngt kunna le än att blunda och be.

Nyckeln ligger allt som oftast i att vara öppensinnad, testa på liksom lära sig nya saker. Det okända är helt enkelt spännande. Men på något tråkigt vänster trivs man med att göra det man alltid gjort, vilket inte helt oväntat innebär att resultatet kommer att bli vad det alltid varit. Det låter ju fantastiskt trivsamt, kreativitet och fartfyllt. Precis vad man behöver unna sig själv när istiden slår till. Det vill säga att göra det man alltid gjort, acceptera att det är ganska så mörkt, kallt och allmänt trist. Soffan är ju trots allt rätt mjuk och Paradise Hotel verkar ju gå på rutan ikväll igen. Dra åt fanders, nu åker vi!

Träffa vänner, gamla som nya. Gärna nya, man vet aldrig vad en annan människa kan tillföra, påverka och sätta för prägel på ens tillvaro. Våga vara öppen för nytt folk, snacka med den där härliga karaktären på tunnelbanan. Släng dig in i dejtingvärlden och låt den eventuella kärleken flöda, om inte annat kan det kanske bli kul för en natt? Lyft på luren och slå ett oväntat samtal till nära och kära för att förmedla din tacksamhet för att de finns i din närhet. Gå runt på stan och le åt inget alls, sådant förbryllar folk. Börja skicka vykort, ett säkert kort som går hem alla dagar i veckan. Det är de personliga relationerna som gör oss till människor. Under vinterhalvåret förvandlas vi lätt till zombies, låt människa utstråla ditt rätta jag.

Testa på nya aktiviter som kan bidra till härlig inspiration och motivation. Man behöver inte löpa eller gymma för att röra på sig, det finns andra alternativ.
Vad sägs som att testa på en kurs med en härlig vän i klättring. Det är faktiskt ganska coolt att bestiga något på höjden. Hitta lugnet genom yoga, meditation eller andra avslappnande metoder. Man behöver inte kasta sig in i en grupp och känna sig obekväm om så nu är fallet. Det går utmärkt att ta hjälp av cyberrymden för en guide till rätt utövande. Testa på att hantera ett instrument så som gitarr eller munspel, kanske är du ett musikaliskt geni. Lär dig ett nytt språk vilket är roligt, bildande och användbart. Äventyra din motorik, vad sägs som en kurs i salsa? Ett gammalt fungerande trick är för övrigt att sätta upp mål och så även delmål. Vi alla behöver en morot, det blir roligare så och med det kommer med största sannolikhet positivitet och resultat.

Spontana upptåg brukar vara riktigt skoj men många gånger är planering A och O. Genom att smida lite planer byggs det upp en inre energi. Ett sug, en väntan till något. Oavsett om det handlar om tre veckor till Peru och djungelvandringar till sagolika tempel över jul eller en soft weekend till Köpenhamn i höstrusket känns det alltid skoj att ha något på tapeten som komma skall.

Ta dig tid i köket och unna dig en fantastisk måltid. Damma av de där gamla kokböckerna och beta av ett och annat nytt recept, det skadar inte. När du ändå är i farten kan du bjuda över ett trevligt sällskap.

Läsning är inte så tokigt. Speciellt inte om man greppar tag i boken ”Bli kreativ” skriven av Henrik Fexeus. Skulle inte läsning vara din grej går det utmärkt att lyssna. ”Storytel” är ett exemplariskt verktyg för ljudböcker liksom titeln ovan. Skulle lyssna inte heller vara din grej är det bara att ta fattning om pennan och skriva din egen bok.

Bli lite kulturell, besök ett museum. Det finns mycket att beskåda och lära om man ger sig själv chansen. Gå på en teaterföreställning eller annan typ av show, titta in på ticnet.se och se över utbudet. Alex Schulman & Sigge Eklund kör en turné med sin show ”Meningen med livet”. Låter ju om inte annat som något man vill få svar på. För att inte nämna Mårten Anderssons ”Under ytan” som kommer äga rum i flertalet städer.

Våga vara wild and crazy. Överraska dig själv och andra. Sådant förgyller, oftast mer än vad man kan tro. Busa till det, sätt färg på din tillvaro bokstavligt talat. Här om veckan fyllde jag hela mitt badrum med ett färgglatt ballonghav. Varför? Det förgyller. Att vakna upp en trött och onödigt grå morgon. Då alarmet redan gått på snooze alldeles för många gånger för att man sedan skall trampa sig bort till badrummet till synen av en ännu tröttare människa i spegelbilden gör ingen glad. Men skulle man stöta på ett ballonghav av granna kulörer mitt i allt är det svårt att inte dra på smilbanden. Det sätter liksom sprätt på dagen i ära innan den ens börjat. Jag går på den minan (läs ballongen) varje morgon.

Låt aldrig mörkret och kylan stjäla ditt leende. Du är värd ett bättre öde och har heller inte råd med ett sådant bedrägeri.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.