sabrera1

Visste ni att man kan tävla i att sabrera Champagne? 


Sabrering, av franskans sabre vilket betyder sabel, är en metod att öppna champagneflaskor. Vid sabrering slås flaskans hals av med en sabel och eftersom den är trycksatt faller inte eventuellt glassplitter ner i vätskan. Att sabrera Champagne sägs ha sitt ursprung under tidigt 1800-tal. En teori säger att Napoleon försåg sina soldater med Champgane efter ett lyckat slag, som de sabrerade med sina sablar som en segergest.

Det var då, tillbaka i historien.

 Baws snackar hellre nutid och har därför tagit tempen på profilen Julio Chang, tidigare innehavare av världsrekordet i just sabrering av flest champagneflaskor på 1 minut. Rekordet plockade han hem 2011 och landade på 32 flaskor. Från 2011 tills nu i våras så stod det oslaget. Ett nytt event planeras till våren och rekordet skall åter hem!

Sabeln måste vara längre än 40 cm. Grimman på korken får EJ tas av. Detta gör det svårare att sabrera. Julios förberedelser innebär: Noggrann planering främst av transport från kyl till bord.

För att sabrera så måste några saker falla på plats. Flaskorna måste vara tillräckligt kalla för att glaset skall bli skört. Glaset bör vara mörkt då det har högre densitet. Transparenta flaskor har lättare för att sprängas. Man skall sabrera längs med skarven på flaskan, en miss på 1 mm kan orsaka att flaskan sprängs, sprängda flaskor räknas inte. Det nuvarande rekordet är 47 flaskor.

Mr. Chang tränar just nu väldigt intensivt med vikter och en del HIIT.

Av erfarenhet så vet han om att man blir ordentligt trött efter 30 sekunder och därmed tenderar att sakta ner. Det största problemet är det mentala hindret som man lägger framför sig menar Julio. Man blir nervös. Jag har rekord sen innan så jag känner inte lika stark nervositet som första gången, säger han.


”Jag har blivit ombedd av en vän som även är min sponsor att ställa upp på detta, självfallet så är jag säker på att jag kan slå det nuvarande rekordet”.Till vardags driver Julio en resturang/cocktailbar på Linnégatan 11 i Göteborg vid namn Hush Hush. Ett harmoniskt ställe där Julio personligen lovar att visa ett och annat med sabeln om så önskas. 

Spana in hur det gick till när Julio kunde stoltsera med innehav av världsrekordet 2011. Vi önskar han lycka till med att återta världsrekordet och hoppas att han kan plocka fram Samurajen i sig när det är upp till bevis.

 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.