toalett

Förhållanden kan påverkas av ett onödigt problem. Magproblem är vanligare bland kvinnor och en bidragande orsak är att kvinnor skäms och håller sig istället för att göra det mest naturliga på en toalett. En ny undersökning bland över 1000 personer i hela landet visar att 61 procent av Sveriges kvinnor känner sig obekväma med att bajsa utanför hemmet. Ett nytt förhållande är en situation som besvärar kvinnor mer. 27 procent av kvinnorna tycker att det är jobbigt att bajsa när man är tillsammans med en ny partner.

I Sverige har det gjorts många saker för att öka jämställdheten, men våra magar är fortfarande obalanserade. Enligt undersökningen som genomförts av United Minds på uppdrag av Kellogg’s, så lider 61 procent av Sveriges kvinnor av magproblem. Det beror delvis på att kvinnor håller sig i större utsträckning än män. 41 procent av kvinnorna uppger att de håller sig för att de tycker att det är pinsamt att bajsa när de inte är hemma. Nu startar Kellogg’s All-Bran ett initiativ för att svenskarna ska våga prata om ämnet.

– Alla ska ha rätt till en bra mage. Vi vill bryta tabun kring ett onödigt problem. Vår undersökning visar att många håller sig. Varför kvinnor inte bajsar på offentliga toaletter beror främst på att de tycker att det är pinsamt, till exempel att det ska låta eller lukta. Medan män inte använder offentliga toaletter för att de är ofräscha. Men vi vill att man ska våga prata om problemen och på så sätt bidra till att fler får en mage i balans. Oavsett om du är man eller kvinna ska du kunna gå på toaletten utan att skämmas, säger Christina Flänsgård, ansvarig för näringsinformation på Nordisk Kellogg’s.


Nästan en av tre kvinnor tycker att det är jobbigt att bajsa i en ny relation

Svenskarna har även svarat var någonstans det är jobbigt att bajsa. Det känns mest jobbigt att bajsa på tåg eller flyg för båda könen. Kvinnor har mer problem med att bajsa på arbetsplatsen än män, där 26 procent svarar att det känns jobbigt jämfört med endast 9 procent av männen. Ett nytt förhållande är även en situation som besvärar kvinnor mer. 27 procent av kvinnorna tycker att det är jobbigt att bajsa när man är tillsammans med en ny partner, jämfört med 16 procent av männen.

toalett2

I vilka situationer är det mest jobbigt att gå på toaletten för att bajsa?

Kvinnor

1)     Tåg/flyg (42 %)

2)     Hemma hos vänner (39 %)

3)     På restaurang (33 %)

4)     Tillsammans med en ny partner (27 %)

5)     Arbetsplatsen (26 %)

Män

1)     Tåg/flyg (41 %)

2)     På restaurang (26%)

3)     Nattklubb (25 %)

4)     Hemma hos vänner (24 %)

5)     När man åker bil tillsammans med någon annan (19 %)

Fakta om undersökning: Genomförd av United Minds i juni 2013 och 1028 respondenter i hela Sverige. Insamlingen skedde med digitala enkäter via e-post och utskicken gjordes i representativa kvoter med avseende på kön, ålder och region.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.