el

Igår tilldelades retorikexperten och författaren Elaine Eksvärd kulturpriset Läkerol Voice of the Year på en presskonferens i Båstad. Hon prisas för att hon visat att alla kan och ska våga göra sin röst hörd. Priset är på 100 000 kronor.

Läkerol delar årligen ut kulturpriset Läkerol Voice of the Year till en aktuell person som, med hjälp av sin röst, har utmärkt sig för en bredare publik. Förutom Elaine Eksvärd var årets nominerade skådespelaren Kjell Bergqvist, programledaren Kalle Zackari Wahlström, dokumentärregissören Bosse Lindquist och toppadvokaten Elisabeth Massi Fritz.

– I år hade vi ett namnkunnigt gäng bland de nominerade, men en stjärna lyste extra starkt. Elaine Eksvärd har gett retorikfrågor ett modernt ansikte och visar att vi alla kan och ska våga göra våra röster hörda. Vi är många som vill ta del av hennes tips och testa dem i sociala sammanhang, säger juryns ordförande Claudia Galli Concha. Elaine är också en stark och envis förespråkare för barns rättigheter. Boken ”Medan han lever” från i år har inte lämnat någon oberörd.

Elaine Eksvärd
Elaine Eksvärd har skrivit fem böcker om retorik. I år kom hon även ut med boken Medan han lever, en självutlämnande berättelse om utsatthet och sexuella övergrepp under uppväxten.

– Det är en ära att få ta emot det här priset. Att som retoriker få bryta tystnaden, uppmana andra att göra detsamma och samtidigt ge verktyg för att snacka snyggt är ett privilegium. I synnerhet när det gör skillnad för barn. I dag finns det fortfarande många barn som utnyttjas sexuellt. Om vi pratar om problemen så kommer vi att kunna lösa dem. Ordet är en makt, det är därför viktigt att alla som har bra saker att säga talar högre än andra, säger Elaine Eksvärd.

Läkerols kulturpris

Under 30 år (1971-2000) delades Läkerols prestigefyllda kulturpris ut i Sverige. Bland pristagarna finns bland andra Povel Ramel och Thorsten Flinck. I samband med att Läkerol firade 100 år som varumärke 2009 återinstiftades kulturpriset under namnet, Läkerol Voice of the Year. Det nya priset är uppdaterat och mer tidsenligt än föregångaren. Priset delas ut av en namnkunnig jury som alla är vana att använda rösten och ordet i sina yrkesroller. Prissumman är på 100 000 SEK i stipendieform. Juryn består av: Claudia Galli Concha (ordförande), Hasse Brontén, Denise Rudberg, Micael Dahlén och Anna Blomberg. 2015 års Voice of the Year var författaren, kulturskribenen och teologie doktorn Ann Heberlein. Hon tilldelades priset för att hon med självutlämnande värme visat att psykisk ohälsa inte är något skamligt.

Tidigare pristagare Läkerol Voice of the Year:

2015 – Ann Heberlein
2014 – Soran Ismail
2013 – Jonas Gardell
2012 – Loreen
2011 – Patrik Sjöberg
2010 – Mia Skäringer
2009 – Malena Ernman

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.