akt

Idag äger närmare en femtedel av alla svenskar, drygt 1,8 miljoner, aktier. Sparkapital kan vara ett sätt att ha råd att köpa aktier, men det går också att låna pengar till sina investeringar. Här är tipsen för dig som funderar på ett lån för att köpa aktier.

Vi lånar pengar till boende, renovering och den nya bilen, men att låna pengar för att köpa aktier är däremot inte lika vanligt, trots att det kan vara en bättre affär än både bilköpet och bostadsköpet. Hur kommer det sig?

Börsras och kraftiga svängningar gör att många svenskar drar sig för att låna pengar till aktier. Aktiehandel är alltid förknippat med risker och lånar du dessutom pengar för att finansiera ditt aktieköp uppstår ytterligare risker. Går bolaget du köpt aktier i, i konkurs förlorar du dina pengar samtidigt som du har kvar en skuld till långivaren som ska betalas tillbaka plus ränta på beloppet du lånat. En viktig regel vid lån för att köpa aktier är därför att aldrig låna mer pengar än du har råd att förlora om investeringen inte skulle gå som du har tänkt dig.

Vilka är fördelarna med att låna pengar till aktier?

Resonemanget brukar vara att det är säkrare att låna pengar till en bostad eftersom bostaden borgar som säkerhet för lånet. Fast precis som att börsen kan svänga kan bostadsmarknaden svänga. Priset för ett boende baseras till stor del uteslutande på vad en annan person är villig att betala för ditt boende den dag du säljer. Din dyra bostadsrätt kan därför snabbt tappa i värde om bostadsbubblan spricker och det kan ta år för marknaden att hämta sig om du har otur.

Börjar aktier tappa i värde kan du alltid sälja 10 av dina, låt säga, 100 aktier, men det blir desto svårare att sälja köket i en bostadsrätt om bostadsmarknaden skulle dala. En aktie går dessutom snabbt att sälja medan en husaffär kan ta flera månader. Aktier ger även ofta en årlig utdelning när bolaget gått bra. Pengarna du kan tjäna på en bostadsrätt, villa eller radhus ser du först på kontot när du säljer.

Den som äger aktier kan tjäna snabba pengar på förhoppningsbolag, men rådet från aktieexperter är att främst satsa på etablerade bolag som ofta är stabilare och mindre känsliga för svängningar uppåt och nedåt.Att tänka långsiktigt och investera i aktier när kursen går ner och sedan sälja dem vid ett senare tillfälle när kursen gått upp är det som gör att privatpersoner kan skapa sig en förmögenhet på aktiehandel. Ta därför lån och köp aktier när börsen är lågt värderad och var mer restriktiv vid börsuppgång.

Räntan är givetvis en nyckelfaktor för hur lyckade dina investeringar kan bli. Jämför gärna räntor på olika typer av privatlån, SMSlån och blancolån på den svenska jämförelsesajten privatekonomin.se. Då får du en fingervisning om räntesatsen men kom ihåg att du alltid kan förhandla med bankerna för att försöka få ner räntan och därigenom få så låg ränta som möjligt på just ditt lån.

6 snabba tips för dig som vill låna pengar till aktier:

  • Låna inte mer än du behöver och mer än du har råd att förlora. Går investeringen inte som du tänkt dig ska pengarna trots allt betalas tillbaka, plus ränta på det lånade beloppet.
  • Läs på om företaget du köper aktier i. Då kan du enklare förstå pressmeddelanden och har större koll på kommande investeringar, ev. uppköp, utdelningar m.m.
  • Tänk långsiktigt. Aktier kan gå upp en dag och ned nästa. Det betyder inte att aktien inte kan stiga på sikt.
  • Lägg inte alla ägg i en korg. Fyll din aktieportfölj med aktier i olika bolag. Då står du inte och faller med ett enda företag.
  • Viktigast av allt! Läs på innan du tar ett lån. Det finns flera svenska jämförelsesajter var du kan läsa mer om hur du lånar till aktier, vilka långivare som erbjuder lån vid köp av aktier och jämföra räntor mellan olika långivare.
  • Var uppmärksam på Courtageavgiften. Courtage är en handelsavgift du betalar för att köpa och sälja aktier. Hur hög avgiften är beror på vilken mäklare (börsmäklare, bank etc.) du handlar av, vilken marknad du handlar på (svenska börsen, australiensiska osv.) och på hur mycket aktier du köper och säljer.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.