ude

I början av februari genomförde Lexus ett nyskapande evenemang i London, där ett 100-tal deltagare för en kväll fick vara med om, och själva ta del i, en filminspelning med den brittiske skådespelaren Jude Law. Nu kan alla få vara med om den upplevelsen – i 360°-format via sin mobil eller dator. Allra bäst blir upplevelsen med VR-utrustning som t ex Oculus Rift eller Samsung Gear VR.

Konceptet kallas ”immersive theatre” och kan bäst beskrivas som att publiken är en del av föreställningen. Och det var precis det som deltagarna fick vara med om i London, i Lexus projekt ”The Life RX”.

För dem som inte kunde vara med – och för alla nyfikna – finns det nu möjlighet att följa evenemanget i en sex minuter lång 360°-video på YouTube. Allt som behövs är en smart mobil eller en surfplatta. Google Cardboard eller VR-displayer som Oculus Rift eller Samsung Gear VR ger en ännu mer realistisk upplevelse. (Det går förstås också att se videon på en dator och panorera runt i bilden.)

Tanken bakom Lexus 360°-video är ge tittaren en känsla av att själv vara närvarande åskådare, en ”fluga på väggen”, under evenemanget. Med Jude Law som ciceron blir tittaren guidad runt när deltagarna anländer till vad de tror är en traditionell lansering av en bil, men där de efter en inledande manöver plötsligt får huvudrollen i en rad händelser i samband med en filminspelning.

Videon spelades in med hjälp av 80 kameror, 25 dolda mikrofoner och tre bilriggar. Inspelningsplatserna var dels i ett fd underjordiskt bankvalv, dels i lyxhotellet Mondrial Hotel i London.

360°-video är en relativt ny teknik, som hittills mest har använts experimentellt och för underhållning. Lexus video är en av de första kommersiella produktionerna med tekniken.

Videon finns på Youtube.com/LexusEurope.

Bästa sättet att uppleva videon:
MOBIL: 360°-video fungerar bäst på mobila Apple- och Android-enheter. Klicka på länken och öppna videon i YouTube-appen. (Se till att appen är uppdaterad till den senaste versionen). Detta fungerar också bra med Oculus Rift och Samsung Gear VR-enheter.

GOOGLE CARDBOARD PÅ ANDROID:
Klicka på länken och öppna videon i YouTube-appen. (Se till att appen är uppdaterad till den senaste versionen). Anpassa videon för Google Cardboard genom att klicka på Cardboard-ikonen i appen, sätt telefonen i enheten och placera den framför ögonen. Vrid sedan på huvudet för att uppleva videon i 360 grader.

På datorn: 360°-video fungerar i de senaste versionerna av Chrome, Firefox och Internet Explorer. Klicka på länken och starta videon på YouTube. Klicka och dra för att flytta panorera runt i videon.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here