tef

Den psykiska ohälsan ökar och en majoritet av de som är sjukskrivna är det på grund av psykiatriska diagnoser. Bokaktuella Stefan Krakowski har arbetat i 25 år som psykiater och har samtidigt levt ett händelserikt liv – både på jobbet och fritiden. I sin bok I Psykiatrins tjänst – en svensk läkares memoarer berättar Stefan Krakowski öppet och ibland humoristiskt om sitt liv, sina upplevelser och de svåra fall han mött.

Det var långt ifrån självklart att Stefan Krakowski skulle bli läkare. Egentligen var det författare och skribent han drömde om att bli.

– Man kan faktiskt säga att det inte var jag som valde, utan det var andra som valde åt mig. Påtryckningar från familjen, samt högsta betyg i alla skolämnen avgjorde det hela, men resultatet har varit en mångårig kamp och en krokig väg för att hitta en meningsfull yrkestillvaro. Jag ångrar ingenting, för det har varit, och är fortfarande, en spännande och dramatisk resa, säger Stefan Krakowski.

För att kunna ge råd till någon som funderar på att utbilda sig till psykiater, tar Stefan fasta i sina egna erfarenheter.

– Det måste vara ett eget beslut att bli läkare, för läkaryrket – och speciellt inom psykiatrin – är något man måste brinna för. Välj aldrig att bli läkare för att dina föräldrar vill att du ska välja det, eller för att omgivningen förväntar sig det av dig. Ofta är läkarjobbet stimulerande och roligt, men det är verkligen ingen dans på rosor. Man jobbar under hård press och det kan kännas otacksamt. I kombination med att våldet och hoten mot läkare har ökat under de senaste åren, så måste man verkligen vara motiverad i sitt yrkesval, säger han.

En av de största utmaningarna i yrket är enligt Stefan att ställa rätt diagnos, för att sedan kunna skräddarsy en så effektiv behandling som möjligt. I kombination med den utmaningen, menar han att ett stort problem idag är att man ser helt normala känslor och reaktioner som psykisk sjukdom. Något som gör att de som faktiskt behöver läggas in, inte får plats.

– Ribban har sänkts, både för psykiatriska diagnoser och för inläggning på sjukhus. Man behöver inte vara psykiskt sjuk för att man är ledsen när en anhörig går bort, eller besviken för att en relation har tagit slut. Vi sjukförklarar med andra ord helt normala känslor och reaktioner. Resultatet blir att de som faktiskt hade behövt läggas in inte kan få sängplats, eftersom de upptas av någon som troligtvis hade fått bättre hjälp någon annanstans än på ett sjukhus. Det normala har blivit onormalt, förklarar Stefan Krakowski.

I sin nya bok berättar Stefan om flera händelser och situationer från yrkeslivet, som han aldrig kommer glömma.

– Det är verkligen många händelser och jag går mer i detalj i boken, men en gång var det en man som kom till oss och sökte akuthjälp – och i handen höll han revolvern som han precis hade använt för att skjuta ihjäl sin fru. Jag har även varit med om att flygplanet jag åkte med, i tjänst, blev kapat och nedtvingat till ett afrikanskt land där jag och mina medarbetare greps och anklagades för spioneri, berättar han.

Gällande att den psykiska ohälsan ökar, tror Stefan att det är svårt att säga en exakt anledning till varför så är fallet.

– Vad som räknas som psykisk ohälsa är en definitionsfråga, men vad vi faktiskt vet och som jag ser som oroväckande är att en stor majoritet av de som blir sjukskrivna har psykiatriska diagnoser. Det går heller inte att komma ifrån misstanken att den ständiga uppkopplingen och bristen på sociala kontakter påverkar den mentala hälsan – speciellt hos unga, som tillbringar mer tid än andra framför skärmen. Vi måste lära oss att hantera mobilen och datorn på ett sätt som inte leder till denna ohälsa, säger Stefan Krakowski.

För att själv hantera den påfrestning som det innebär att dagligen möta människor som inte mår bra, sysslar Stefan med träning.

– Det varierar hur läkare hanterar arbetssituationen, men arbetar man inom akutsjukvården på ett eller annat sätt är det enligt mig extra viktigt att ta hand om sin hälsa. Personligen tränar jag flera gånger i veckan och jag har försökt med mindfulness, men det sistnämnda lyckas jag inte riktigt med på grund av min rastlöshet, förklarar han.

stefan

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.