aryan

Foto: David Olby

SAE-läraren och mixteknikern Aryan Marzban är med där det händer. Han har arbetat med artister som Tinie Tempah, John Martin, Timbuktu, Kartellen, Robyn, Abidaz, Lazee och Promoe för att nämna några få. Men vem är Aryan “Marz”? Och vad är det han gör som mixtekniker? Jag åkte ut till ljudteknikerskolan SAE Institute Stockholm med min fotograf David Olby för att ta reda på mer om mannen som gör det där lilla extra på låtarna vi älskar att höra.

Vem är Aryan Marzban? ansikte

Ibland så vet jag inte själv vem jag är, haha. Jo jag är en vanlig kille med mycket passion för musik. Har alltid hållit på med musik på något sätt sen mina unga dagar. Började den här klyschiga resan med att jag rappade när jag var liten, man hade mycket texter men inga beats. Det ledde till att man tog upp intresset med att göra lite beats och fortsatte därifrån. Men nånstans där kände jag att jag ville gå en formell utbildning för det här och att generellt bli bättre på ljud. Så det tog några år efter gymnasiet innan jag bestämde mig för att börja på SAE Institute Stockholm. Sen efter det har det blivit att jag främst jobbat med mix. Så ska man på något sätt sammansätta mig som person: Jag är en musikälskare.

Hur ser en normal dag ut i ditt liv?

En normal dag i mitt liv?! Det börjar med att jag under dagarna jobbar som lärare och handledare på SAE. Så jag gjorde ju säkert någonting bra eftersom jag fick en anställning där, haha. Sen på kvällarna och in på sena nätter jobbar jag med mix, inspelning osv. Så min dag är inte den traditionella 8h per dag, gå hem, laga käk och zappa på TV:n. Det är väldigt oregelbundet, vissa kvällar kan jag vara hemma till 01, andra dagar trampar jag innanför tröskeln vid 04-05 på morgonen.

Hur trivs du med det?

Skitbra! Kan inte bli bättre.

Hur länge har du arbetat som mixtekniker?

Jag gick ut SAE mars 2010, sen tog det ungefär sex månader innan jag började mixa jobb-baserat. Så 2 år ungefär.

Vilken är den första låten du hörde på radio som du mixat? Hur kändes det?

Det var faktiskt flera låtar på radio. Jag tror det var för Ametist, En kärleksattack på Svensk Hip Hop. Det var något segment där från den första skivan jag jobbade på ordentligt. Playlist av Stress, och det var en låt där med Chapee N Chess, Banka skiten ur hette låten, och det var faktiskt jävligt surrealistiskt. Man kände fa-an va coolt! Det är ju egentligen bara en låt som spelas upp via radiovågor, men än idag tycker jag det är lika kul. Man har jobbat ett ex antal timmar (kanske dagar) med låten där risken finns att man succesivt kan börja tröttna på den, men så fort man hör den i ett annat sammanhang blir det en ”Fan Va Fett-känsla!!”

a1Hur skulle du förklara ditt jobb för någon som inte vet vad en mixtekniker gör?

Jag får ett inspelat material, sen kliver jag som mixtekniker in, som inte varit med under själv “skapande-processen”, vilket gör att jag kan vara objektiv redan från början. Komma in med fräscha öron, lyssna osv. Soundet finns ju där redan från början och alla som har varit med i skapande-processen har en vision för den låten. Det är mitt jobb att den visionen framhävs till 100%. Man kan säga att produktionen kan vara när kameran tar den här bilden, jag är nånstans där fotot läggs upp i photoshop för vidarebehandling. Sen finns det ett steg efter mig där mastring kommer in, där själva bilden till slut framkallas. Lite wax on wax off kan man säga, polish över det hela. Man kan säga att jag är där för att den ljudbilden som skapats ska nå sin fulla potential.

Hur ser du på Svensk HipHop idag, kontra 5-10 år sedan?

Jag tycker Svensk Hip Hop idag är väldigt väldigt bra. Det känns intressant, det känns som det är på väg upp igen. Om den inte redan är där uppe och på väg längre. Jag lyssnar väldigt mycket mer Svensk HipHop idag än vad jag gjorde förr när den första vågen kom till Sverige. Det har kanske lite att göra med att jag jobbar ganska mycket med just Svensk Hip Hop, men jag tycker det har blivit skitbra. Allt från produktion, textmässigt till levererandet.

Du jobbar generellt med Svensk hiphop säger du, men du har även satt din fot utanför Sveriges gränser?

Ja, det har hänt. Det första faktiska mixjobbet jag fick internationellt var med en Engelsk artist som kallar sig K-Koke. Det jobbet fick jag genom en person som jag sammarbetat ganska mycket med när det gäller mix, och det är Stress. Så han gav mig chansen att mixa den och placera den helt enkelt. Nu på senare tid fick jag chansen av en annan producent som heter iSHi och han är producent till Tinie Tempahs stora megahit Writin In The Stars, och han har sjävklart gjort en av singlarna, kallad Childreen Of The Sun feat John Martin, till Tempahs kommande platta. Den fick jag chansen att mixa. I båda fallen har jag samarbetat mycket med producenterna för att ta till mig det de vill få fram i mixen och det har varit väldigt bra samarbete oss emellan. Detta ledde till en ny låt som ska vara med på Tempahs platta och den ska vara klar i natt, så jag lär väl vara hemma vid 06 i morgon bitti. hahaha Klockan är 14 nu.

Hur jämför du Svensk HipHop med till exempel Amerikansk?

Jag brukar inte jämföra det på det sättet, det är två olika språk. Jag gillar när ett land/artist gör något annat än just den där stora hitten som släpptes osv. Det jag jämför Svensk HipHop med nu är när Svensk HipHop kom till liv där på  90-talet nångång. Där har jag min referenspunkt och där ser jag personligen att vi har gått upp.

Har du någon drömartist du skulle vilja jobba med? a2
Jag har många artister jag skulle vilja jobba med. Men om vi säger drömdröm så skulle det nog vara Michael Jackson. Det skulle vara jävligt trevligt, jag tror Michael hade kramat ur den minsta lilla energin jag hade liksom, men ändå, processen hade lärt mig så mycket. Man är aldrig fullärd och varje ny artist man jobbar med får man något nytt tillbaka av, inte bara fakturan haha. Själva upplevelsen fulländar en mer och jag tror jag skulle få så himla mycket bra feedback från tex Michael. Han skulle inte tillåta det lilla minsta felet. Säger han en sak tror jag att han vet vad han pratar om, och jag skulle ta det. Tyvärr lever ju inte han idag.

Vad lyssnar du själv på idag?

Jag lyssnar på Spotify haha. De rekommenderar saker till en. Eftersom du lyssnat på Drake, gå in och lyssna på Meek Mill haha. Det jag gör när skivor släpps är att jag tar hela skivan till en playlist. Sen vid något tillfälle när jag kanske kör ut till lantstället så lyssnar jag på skivan och plockar ut de låtarna jag gillar, oavsett om det gäller produktion eller från en lyssnares perspektiv, och lägger dem i en specifik playlist för det. Så det är väldigt blandat. Allt från Veronica Maggio till Rick Ross.

Är det något släpp framöver du ser fram emot?

Absolut! Abidaz – In & Ut och Kartellens Ånger & Kamp 2.

Har du jobbat något själv på de skivorna?

Yes, jag har mixat båda så det är kanske lite skumt att säga att jag väntar på de skivorna, för jag har ju redan de låtarna. Men det blir något helt annat när det blir officiellt. Och självklart är jag väldigt taggad att få ta del av Tinie Tempahs nya platta som kommer ut, singeln och videon är redan ute och bara det är en ny upplevelse för låten. Men jag ser fram emot släppet för då kommer den andra låten med också.

Du och Stress jobbar ofta sida vid sida, hur har ni lärt känna varandra?

Stress är ju från Solna precis som jag, och under min tid i gymnasiet när jag gjorde beats så var han ju en av förebilderna för mig. Vi var på lite hej – hejdå-basis och vi har en gemensam kompis och det var genom honom jag lärde känna Stress. Men han har alltid varit en förebild. 1. Han gjorde och gör alltid feta beats. 2, Han är från Solna. Så det var någonting med att han var från samma område som mig och gör det här som är så jävla coolt. Men vi träffades via vår gemensamma vän och Stress nämnde att han hade en platta som skulle mixas (playlist), så han testade mig lite där och det gick bra för jag tror det blev 17-18 låtar på den plattan som är mixade av mig. Det har mycket med personlighet att göra också, kan man inte sammarbeta med någon så går det inte. Jag och Stress har blivit goda vänner utanför jobb också.

Du kallas Marz när du gör mixjobb, och man förstår att det är från ditt efternamn Marzban. Är det något du själv kommit på?

hahahaha det är inte jag. Det var faktiskt skivbolaget So Blue´s chef som heter Patrik Olsson, P.O, och det var från han som jag hörde det första gången. Marz i mailkonversationer osv, och det har bara fortsatt, så nu står det Marz.

Om du jobbade på baws.se och fick highlighta en skiva, vilken skulle det vara?

Snoop Doggy Dogg – Doggystyle, absolut.  Det var den första hiphop-skivan som jag ägde.

mixerVad i din utrustning utöver datorn (Logic, ProTools) skulle du inte kunna vara utan?

Mitt Apollo-ljudkort. Det är navet i mitt lilla rack som leder till deverse andra outboards. Utöver att Apollon är ett grymt ljudkort, skulle jag utan den inte ha tillgång till mina UAD plugins heller.

Vem är den mest uppringda personen i din telefon?

haha jag vet att hon inte kommer hålla med men det är nog min flickvän, fast ibland kanske det inte känns så. Jag vet att hon har klagat på att jag inte ringer så ofta. Men om man kollar efter så ligger det nog någonstans mellan min flickvän och mina närmaste vänner, oh jävlar vad jag kommer få mycket skit för det här haha.

 

Vad gjorde du innan du blev mixtekniker?

Jag har jobbat som tidningsbud för alla morgontidningar. Innan dess jobbade jag på familjeföretaget i grillkiosk och i livsmedelsbutik. Sen har jag jobbat som telefonförsäljare fast att jag själv idag ogillar att bli uppringd av dem.

Har du något mer du vill tillägga?

Jag vill faktiskt tacka alla de personerna jag har samarbetat med genom åren och jag hoppas att det fortsätter såhär, mina vänner och min flickvän, samt mina arbetskollegor på SAE. Ni är guld värda.

mixlogo

Vi lämnar Aryan som är tvungen att gå vidare då han har en lektion att hålla i. Men med så mycket passion som Aryan har känner jag mig otroligt trygg gällande Hip Hopen i Sverige. Ni känner nog som jag att Svensk HipHop mår bra, och med så många duktiga kugghjul i maskineriet som Aryan och hans arbetskollegor så vet jag att det är en stabil stege som byggs.

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.