roxette

Sverige är ett land med mycket intressant och händelserik historia. Baws har tidigare  uppmärksammat stora delar av detta i vår djupdykning om viktiga årtal i svensk nutidshistoria.

När vi dök ner i historieböckerna insåg vi att det har hänt betydligt mer i Sverige än vad som stod i böckerna (jaja, okej, google). Händelser som folk skiter i totalt, eller i bästa fall förträngt. Vi ger dig 10 årtal som med all rätt passerade obemärkt förbi, och dessutom en fin möjlighet hos Casinostugan. Eller obemärkt vet vi inte, men enligt oss är de mindre viktiga i alla fall.

1913 – Bondeförbundet bildas
Har kan vi tänka oss att massa bönder satt lite upphetsade och de talade om deras vision att förändra världen, då det tydligen behövdes någon som slogs för jordbrukarnas rättigheter i samhället. ”Vi tjänar för lite och har för dåliga villkor” gnälldes det, men försök säga det med gott samvete till en polsk bärplockare så får vi se.

Dessa inåtvända människor la grunden för vad som idag kallas Centerpartiet. (borde förkortas CP, reds anm.) Då det gått kass i samtliga val så lyste uppenbarligen framgången med sin frånvaro och inget revolutionerande genombrott kom. Det kan ha att göra med att folk hellre lägger fokus på viktiga saker, för vi skiter ju fullständigt i om grisarna packas 10 eller 100 i samma lastbil. Vi bryr oss bara om vilken marinad vi ska ha när vi grillar dem.

1921 – Kvinnor får rösträtt
Helt i onödan då alla vet att det är männen som bestämmer oavsett. Förutom i köket och tvättstugan då förstås, men där befinner vi oss inte ändå.

1970 – Anna Book föds
En regnig dag i september kommer en liten flicka till världen. (Nu är kinderna lite rundare) Flickebarnet döps till Anna Book, och trots att hon hunnit passera 40 år så vet vi fortfarande inte varför hon är känd. Med låttitlar som ”Hjärtat bankar” och ”ABC” har hon förstört mångas uppväxt. När det äntligen verkade bli tyst och fritt fram att våga sätta på radion och TVn igen så dyker hon upp i Let´s dance, allsång på skansen och alla möjliga program. Så vi frågar igen: Vem är du? Vad har du gjort av värde? och framförallt, vad har vi gjort dig för ont?

1972 – Sverige inför skolplikt mellan 7-16 år
Uppenbarligen var den dåvarande regeringen trött på alla outbildade ungdomar i landet som bara drev runt och störde den allmänna ordningen. 1972 beslutades att skolplikt skulle införas. Detta såg många som något väldigt bra. ”Äntligen får vi ordning på alla snorungar”, sa de nöjt medan de slog sig själva för bröstet.

Hur ser det ut idag? Statistiken för skolkande ungdomar är högre än någonsin och kidsens inställning till skolan försämras varje år. Det positiva resultatet efter införande av skolplikt uteblev med andra ord då alla barn går till skolan endast om de känner för det, annars stannar det hemma och spelar tv-spel istället. Ingen lag som kan ändra på det.

2000 – GHB klassas som narkotika
Strax efter millennieskiftet beslutade Sveriges riksdag att berusningsmedlet GHB  skulle narkotikaklassas. Detta är ett mycket oviktigt årtal och en mycket oviktig handling. Folket som drog i sig skiten ändrade bara någon liten molekyl i innehållsförteckningen och vips så var det inte GHB längre, utan GBL, BD, GBG, TBH eller whatever. Staten försökte sätta ner foten men kontentan blev alltså det motsatta.

Tillverkarna blev mer kreativa och skapade om möjligt ännu farligare grejer att sälja via internet på sina ”nätapotek”. Att klassa ett preparat som narkotika gör med andra ord bara att 100 nya liknande produkter når marknaden nästa dag. Vad som var tänkt att bli en milstolpe blev istället ett årtal vi var tvungna att googla i en kvart för att ens hitta info om.

2004 – Vänner-karaktären Joey får egen tv-serie
Jag kan förstå att din flickvän älskade serien ”Vänner”. Jag kan till och med själv ha sett några avsnitt kanske. Serien pågick i 10 år och är idag i princip kultförklarad. Producenterna såg möjligheten till att tjäna ännu mer pengar och valde ut, vad de trodde, var den populäraste karaktären och gav honom en egen tv-serie. Efter bara 2 säsonger lades den ner då tittarsiffrorna var katastrofala. Joey var tydligen inte så otroligt omtyckt som det verkade eftersom ingen orkade bry sig. Jag pitchade en idé om att en avklädd serie med Jennifer Aniston hade blivit mycket lönsammare, men jag fick aldrig något svar på mitt mail. Vem skrattar nu?

2005 – Xbox 360 lanseras
Visst, succén var ett faktum redan långt innan 360 kom ut på marknaden. Och visst, det är en bra konsol med bra spel och bra handkontroller. Och visst, den är prisvärd och helt okej i designen. Men det är ingen PS3 liksom. 2007 kom Sony ut med sin konsol och fram tills den dagen kändes Xbox som ett hyfsat alternativ, men inte efteråt. I min värld finns det bara en konsol (och vackra kvinnor), vilket gör att jag skiter totalt i när Xbox lanserades. Ni borde göra likadant.

2007 – Linda Rosing och Fadde Darwich gifter sig
Efter att Linda Rosing gjort succé (?) i Big brother så gjorde hon allt för att fortsätta synas i tidningar och i TV. De flesta eskapaderna gjordes utan någon som helst självrespekt, både för hennes barn och för henne själv. Övertrampet blev när hon gick så långt att hon raggade upp en lätt efterbliven dörrvakt för att sedan se till att tidningarna plåtade dem när de lovade varandra evig trohet. Dörrvakten, som heter Fadde, blev minst lika jobbig som sin dåvarande fru och sålde ut sig fullständigt  genom den stjärnglans han trodde han besatt. Problemet var bara att folk var trötta på att läsa om idioter, så ganska snart försvann de båda från rampljuset.  Även förhållandet gick (såklart) upp i rök.

2009 – Roxette återförenas
Efter att ha plågats i hela vår uppväxt med låten ”joyride” så tystnade äntligen Per Gessle och den där blonda bruden i början på 2000-talet. Så fort öronskydden åkte av så fick man leta upp dem igen då Per Gessle återigen började sjunga, denna gång på svenska igen (Gyllene tider-hybris?).  Helt plötsligt förstod man hur fasansfullt dåliga texter han skrev. ”Jag tycker om när du tar på mig” skrålade Per samtidigt som han la i sommarslingorna i håret för 45:e gången. År 2009 kom idén om att återförena Roxette. De var redo att ta över (läs: plåga) världen ännu en gång. Uppenbarligen var inte det svenska folket lika taggade då succén uteblev. Vi hade helt enkelt förätit oss på joyride och var nu hungriga på annat. Per Gessle dämpade med all sannolikhet sorgen genom att skriva en dålig text och föna håret.

2011 – Damlandslaget vinner brons i fotbolls-VM
Då vi på Baws alltid strävar efter jämställdhet och rättvisa mellan könen så kan man undra varför vi placerar denna händelse på listan över mindre viktiga årtal. Jo, för att i princip hela Sverige verkar vara inne på samma spår. Ingen orkar bry sig. Förutom spelarnas flickvänner hemma i tv-sofforna då förstås, som tar en lössnus och skriker ”domarjävel”  en gång i minuten utan att veta varför hon blåser i pipan.  Se skillnaden på uteblivet firande, hyllande och kommersiellt intresse gentemot 1994 då Brolin och grabbarna gjorde samma sak. Där snackar vi ett viktigt årtal i Svensk historia. Damernas brons är glömt i höst, grabbarnas succé ekar för evigt i salarna. Orättvist men ack så sant, och de vet ni också

1 KOMMENTAR

  1. Haha nämen, vad gulligt killar. Att ni säger att kvinnor är så osmarta, så kan ni inte ens stava riktigt :) föööör göööliigt!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.