hanipress

Feminism är en samling rörelser som verkar för kvinnors politiska, ekonomiska och sociala rättigheter och kvinnans likställighet med mannen.

Feminismen år 2014. Alltså jag vet inte riktigt vart jag ska börja eller hur jag ska kunna lyfta fram min ståndpunkt utan att få blod i brevnedkastet eller hotbrev där ni som så fint kallar er feminister kallar mig hora. Men ändå, nu kör vi.

Jag ska skriva om feminism om det så skall innebära att jag blir hatad. För det är jag redan, och fram till idag, och antagligen imorgon, har jag aldrig brytt mig. Som ni kanske har förstått är jag lite av en tomboy. Jag är inte en girly girl men jag gillar att klä upp mig. Jag älskar smink då jag ser det som konst. Och ansiktet är min canvas. Jag älskar mina nyrakade ben och känslan av att vara fräsch. Kvinnlig.

Jag är en kvinna, jag har vissa egenskaper som män inte har. Varför skall jag inte lyfta fram det istället för att dölja mig själv bakom kroppsbehåring och odörer? Jag är feminist. Jag står för att kvinnan är minst lika bra som mannen. Jag är stolt över att min kropp är gjord för att bära och skapa ett barn. Jag är stolt över att mitt hjärta ibland är mer blödigt än vad min mans är. Jag älskar mina moderskänslor och det faktum att jag är hjärtlig. Det är ingenting att skämmas över. Ingenting att jobba emot. Ingenting man behöver dölja.

År 2014 ska jag som kvinna inte behöva raka av mig håret och sluta ta hand om mig för att det går emot feminismen. Det där är inte feminism. Det är helt och hållet tvärtemot. Ni jobbar emot er själva. Ni radikalfeminister menar på att hela samhället styrs av män. Men om ni skulle lägga energin ni lägger på att ”kämpa” för oss kvinnor på att faktiskt försöka jobba er uppåt istället kommer ni till slut också kunna nå höjder. Det finns, tro det eller ej, många framgångsrika damer i samhället. Och de hamnade inte på sin plats genom att vägra parfym eller färgen rosa.

Jag blir rädd när jag ser hur det utvecklas. Ni tar utveckling från att faktiskt ha ett kön. Vara en hon eller en han och ni vill förvandla det till att vara en så kallad ”hen”. Jag som är mamma till en flicka tar det som en extrem förolämpning. Mitt barn är en hon. Hon har ett könsorgan som identifierar hennes kön klart och tydligt. Hon är född med en djurisk instinkt att vara omhändertagande. Hennes kropp är gjord för att föda. Hela hennes natur är att vara omhändertagande. Varför vill ni ta bort det från henne?

Jag är uppvuxen med en mamma. Hade ingen pappa som fanns där utan min mamma spelade den stora rollen i mitt liv. Hon jobbade, dygnet runt. Hon gav mig det bästa livet jag kan önska mig. Men hon lärde mig också hur det är att vara en kvinna. En stark kvinna med skinn på näsan. Jag vet att jag klarar mig själv. För det har hon lärt mig. Jag vet att jag är lika bra som min bror för det har hon också lärt mig. Och om vi bara håller oss till det, så kommer samhället 2034 se annorlunda ut. Utan att barnen springer runt i 4 nyanser av brunt och inte vet vilket kön de har. Könsstympning fast med ord. Det är farligt det ni gör. Allting är inte alltid positivt.

Sen är det så här, om jag utgår från mig själv. Jag har hormoner som gör mig känslig. Det, återigen, ligger i min natur. Och sen när är det passande att ta stora världsliga beslut när man kanske råkar ha PMS? Kvinnor som har makt handlar annorlunda än män. Vi kvinnor är känslomänniskor. Män är sakliga. Punkt.

Gå nu och ta en dusch, raka kroppen, hoppa i en klänning och stick iväg och köp dig en peruk. Ät en köttbit och sluta gömma dig bakom en ”rörelse”. Ni är ensamma människor med för mycket fritid. Sök in på högskolan och bli chef över vad du nu vill bli chef över. Prata inte om dina drömmar, nå dem. Och sist jag kollade var inte VDn på det stora internationella företaget en illaluktande bitterfitta med grönt hår och en stor äcklig piercing hängandes i näsan.

Stig ur och stig på. Det går ett annat tåg. Och den leder dig till verklig framgång.

189 KOMMENTARER

  • Själv så tycker jag att du är ganska okunnig om ämnet, det låter nästan som om det var en man som skrivit detta.
   Tips #1: Läs på noga innan du uttalar dig om feminismen då nästan bara tar upp falska myter om feminismen, feminismen är djupare än du tror.
   Tips #2: Granska det patriarkala samhället vi bor i idag och se statistiker på hur många procent kvinnor det verkligen sitter i bolagsstyrelser.
   Tips #3: se till att läsa på om härskartekniker och varför de används mer mot kvinnor än mot män.
   Det finns massor av tips jag kan ge dig men detta är en början, alla har inte samma förutsättningar i detta patriarkala samhälle där ojämlikheten finns i varje skrymsle och vrå.
   Feel free to hate // En Feminist

   • Vad roligt :)

    Du bekräftar ju bara det hon skriver!
    ”Problemet” enligt mig är att du har ”sett sanningen” du vet vad som är rätt och ska nu bara lära alla andra, men du missar att DIN sanning inte alltid är den samma som MIN sanning av den enkla anledningen att man tolkar ”verkligheten” beroende på erfarenheter, upplevelser och mycket annat.

    Tjejen som skriver i bloggen uppfattar jag skriver om hur hon upplever saken och ger ”råd” utifrån det medans nyss skrev ”sanningen” och berättar hur fel hon har – frågan som måste ställas är vem av er som egentligen är ”humanast” och smartast.

    ”Sanningssägare” är i sanning livsfarliga och gränsen till extremism är nästan redan korsad …

   • Vad roligt :)

    Du bekräftar ju bara det hon skriver!
    ”Problemet” enligt mig är att du har ”sett sanningen” du vet vad som är rätt och ska nu bara lära alla andra, men du missar att DIN sanning inte alltid är den samma som MIN sanning av den enkla anledningen att man tolkar ”verkligheten” olika beroende på erfarenheter, upplevelser och mycket annat.

    Tjejen som skriver i bloggen uppfattar jag skriver om hur hon upplever saken och ger ”råd” utifrån det medans du nyss skrev ”sanningen” och berättar hur fel hon har – frågan som måste ställas är vem av er som egentligen är ”humanast” och smartast.

    ”Sanningssägare” är i sanning livsfarliga och gränsen till extremism är nästan redan korsad …

    • Ja, visst är det roligt att det finns strukturell sexism i samhället! Eller vänta… det är bara ett sätt att se på verkligheten, säger du? Statistik visar gång på gång att kvinnor får bättre betyg i skolan, att de sedan förväntar sig lägre lön än männen och att de sedan får lägre lön än männen, och det ÄR sanningen. Sen är det väl också sant att en kvinna kan nå lika höga positioner om hon jobbar lika hårt som männen (och har en riktig tur) eller jobbar hårdare, men ska vi alla vara nöjda för det? Det förminskar inte sanningen att det faktiskt finns ett strukturellt problem, och det är inte rättvist hur man än vrider och vänder på det. Att peka ut orättvisorna gör oss inte till ”extremister”. Du kan ta ”DIN sanning” och leva i den illusionen resten av ditt liv, eller så kan du göra det ”humana” och åtminstone acceptera att kvinnor fortfarande inte är jämställda männen.

   • Jag ska erkänna att jag inte är speciellt djupt rotad i feminism men jag har lyckats snappa upp lite här och var. Jag anser att det ska vara jämställt på alla plan och ingen ska diskrimineras på grund utav något. Men! När feminismen, som jag förövrigt inte har någonting emot, blir radikalfeminism med fruktansvärda extrema åsikter, då vill jag kräkas.

   • Antingen kan man tolka Baws som okunnig eller också har vi att göra med en generation X som är född på 70-talet och inte klarar att ta något seriöst utan enbart är sarkastisk i allt de företar sig! Män är sakliga – punkt… fick mig att fundera över om Baws verkligen är seriös eller sarkastisk? Hur kul är det att vara sarkastisk om man blir tagen för att vara seriös? Tja! det kan nog bara en generation X- människa svara på…

    • Tycker det ligger mycket i vad Baws skriver. Men allt är inte svart eller vitt.
     Jag är man. Heterosexuell man. Och känslomänniska. Det är en egenskap jag värdesätter hos mig själv. Och den gör mig inte till mindre man.
     Att vara kvinna och saklig, eller kortklippt för den delen, behöver inte innebära att man är mindre kvinna heller.
     Men där ligger kärnan, man kan ändå vara man eller kvinna. Inte någon könlös amöba.

     • ”Könlös amöba” … Det verkar som att du har en nyanserad syn på genusroller, men du kanske borde försöka se alla människor som likvärdiga människor, inte bara de som identifierar sig som antingen man eller kvinna. Nu kanske jag misstolkade vad du menade, men bland allt kvinnohat ser jag många som är ännu mer rädda för det könsneutrala. Personer som ligger utanför genusbinären borde också få lika mycket plats och respekt i samhället. ”Hen” är inte radikalt, det är inte en del av en agenda, det är helt enkelt ett ord som beskriver mångas verklighet.

   • #1: Vad är det som är så djupt?

    #2: Ja det stämmer, det är inte 50/50 mellan män och kvinnor på alla arbetsplatser. Det är lite trevligt att man alltid får höra om ”det är bara män som sitter i bolagsstyrelser”. Men man får ju tänka efter varför det dessa personer sitter där de gör? Är det för samhällets struktur? Ni feminister tror ju att det är pga samhällets struktur, det ”patriarkala samhället”, men vad tusan. det är ju inga dumhuvuden till män som sitter i dessa bolagsstyrelser. Har man kompetens kommer man långt, inse det. Visst det kan finnas en ytte-pytte-liten chans att det är männen som tas in i första hand. Om en arbetsgivare inte anställer en kvinna, för att arbetsgivaren ville hellre ha en man, vad händer egentligen med denna kompetenta kvinnan EGENTLIGEN? plockar hon ihop sina grejer och drar sig tillbaka till köket igen? Är hon kompetent så är det väl självklart att hon kommer få ett jobb som hon förtjänar. Jag tycker det är sorgligt att denna har fråga har gått så långt att man helt plötsligt tackar nej till duktiga och erfarna män bara för att man måste ha en kvinna.

    #3: (Snälla ge oss källor på det, ingen vet detta) Menar du på allvar du behöver feminism för att kunna peka på detta sociala spel? Det är hemskt att folk ska behöva använda sig av härskartekniker för att erhålla ”auktoritet” och dominans över andra personer på arbetsplatsen. Det har aldrig slagit er att man kan bemöta härskartekniken genom att ha ett vuxet samtal med personer som använder sig av ”härskartekniken”, säg att det inte är okej så som han/hon beter sig! Det hela är väl en social fråga, något som inte har något som helst att göra med politik. Ser inte vad staten kan göra åt din tredje punkt.

    //John Galt

    • ”En kompetent kvinna får det jobbet hon förtjänar.” Aight. Kvinnor får bättre betyg i skolan än män. Fler kvinnor går ur gymnasiet än män. Kvinnor skaffar sig högre utbildningar än män. Borde det i såna fall inte vara så – om det bara är en YNKA liten chans att man blir diskriminerad p.g.a kön i arbetslivet – att det är kvinnor som dominerar de högsta posterna? Varför är det inte så? Är alla kvinnor helt enkelt KASSA på arbetsintervjuer? Nah…

     http://www.vansterekonomerna.se/artiklar/20-exempel-pa-att-feminismen-har-gatt-for-kort

     • Fast det är aktuell statistik du pekar på. Kvinnorna som pluggar på högskolan idag är knappast aktuella för toppjobb eller styrelseuppdrag. Där bör du snarare titta på femti- och sextitalistgenerationen. Hur många kvinnor respektive män läste då till civilekonom/civilingenjör (som ä den vanligaste utbildningen i dessa sammanhang). Alltid viktigt att titta på _underlaget_ när man ska utvärdera. T ex består 19% av alla ledningsgrupper av kvinnor, medan kvinnor i styrelser utgör 21%. Den statistiken kan ju tolkas som att män blir förfördelade eftersom fler kvinnor sitter i styrelsen än vad som utgör rekryteringsunderlaget.

  • http://m.youtube.com/watch?v=tnJxqRLg9x0&list=PLBBDFEC9F5893C4AF&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3DtnJxqRLg9x0%26list%3DPLBBDFEC9F5893C4AF alltså du är ju för komisk. vad menar du med att du inte är en girly girl utan tomgirl fast sexig. och sen säger du att du är utanför normen? gumman, du ÄR normen. vill att granbarna ska tycka att du är cool men inte tjejig för brudar suger ju, snackar skit och gråter osv. men samtidigt ska man vara sexig tomgirl. vf säger du inte att du är en stolt kvinna med känslor och styrka istället? jo därför att manliga egenskaper är mer värda. alla brudar säger samma sak som dig för att plocka poäng. så jävla kliche. själv är jag snygg smart rolig. och har varken piercing eller rakad skalle och är självklart feminist. skulle skämmas om jag var du.bli insatt och sprid en annan bild av feminism istället. det gör jag. är precis samma person som innan jag läste om genus, fast mer kunnig om världen jag lever i. btw har jag en gång i tiden tyckt samma som dig om feminister, utan någon annan grund än samhällets myter och fördomar. puss och kram hoppas du inser efter att ha läst på, hur puckad du framstår i denna krönika;)

   • en TomBoy är en tjej som tycker att det är trevligt att ibland/alltid ha på sig kläder som är mer ”manliga” än vad många andra tjejer är eller så tycker man om att vara (bete sig) som en kille ibland/alltid

   • Oj! Någon var bitter. Med tanke på stavning och grammatik antar jag att du är en fjortonårig skolflicka, som verkar lika påläst om feminism och könsroller som den du trycker ner.

   • Vem sa något om att kvinnor oftare blir utsatta för härskartekniker? Kanske det, för här blev just krönikören utsatt för härskartekniken ”förminskande”…

 1. Jag blir fruktansvärt irriterad och framför allt provocerad av din ignorans. Du uttrycker dig om saker som du uppenbarligen inte vet något om. Över huvud taget. Det blir så uppenbart att du inte har gjort din research och därför blir det här bara sorgligt. Jag tycker att det är helt okej att ha en annorlunda åsikt än den jag själv har men då ska man också ha belägg och argument för den vilket du inte har. Om du varit påläst hade du insett det själv.

  • För att du skall kunna bemöta detta kan det vara bra om du själv ger argument för din sak. Att säga att skribenten är ignorant behöver du bemöta med vad det är du tycker är rätt sätt att handla. Hon skriver om sina upplevelser så hon behöver inga belägg för det. Du tycker att det är okej med en annorlunda åsikt. Då skulle du bara ha läst och gått vidare!

   • Nej, hon skriver inte enbart om sina upplevelser, så jo, hon behöver belägg.

    ”Jag är en kvinna, jag har vissa egenskaper som män inte har.” Konstaterande av helt obevisat faktum.

    ”[Min dotter] är född med en djurisk instinkt att vara omhändertagande. […] Hela hennes natur är att vara omhändertagande.” Igen konstaterande av faktum som hon inte har några som helst belägg för.

    ”Och sen när är det passande att ta stora världsliga beslut när man kanske råkar ha PMS? Kvinnor som har makt handlar annorlunda än män. Vi kvinnor är känslomänniskor. Män är sakliga. Punkt.” Så mycket konstaterande som det inte finns belägg för.

    Hon må ha sina åsikter och uppfattningar men hon har uppenbarligen grundat dessa på en rad missförstånd om andra feministers åsikter samt förklaringsmodeller. Hon tycks helt ha missat att det faktum att den feministiska kampen inte handlar om att få makt för egen del, som individ. ”Det finns, tro det eller ej, många framgångsrika damer i samhället.” säger hon som om enskilda individers prestationer skulle motbevisa att det finns en strukturell sexism som gör att det är _svårare_ att nå vissa positioner som kvinna. Det fanns enskilda mäktiga kvinnor innan kvinnor fick rösträtt också – det förändrade väl knappast det faktum att kvinnor, som grupp, var förtryckta? Eller nullifierades plötsligt små petitesser som att kvinnor aldrig blev myndiga utan gick ifrån att stå under sin fars förmyndarskap till att stå under sin mans, av att drottning Viktoria av England var en mäktig monark?

    Hon har också en väldigt obehaglig bild av feminister som väljer att faktiskt skapa sin en analys som är baserad på lite mer fakta. ”Sök in på högskolan och bli chef över vad du nu vill bli chef över. Prata inte om dina drömmar, nå dem. Och sist jag kollade var inte VDn på det stora internationella företaget en illaluktande bitterfitta med grönt hår och en stor äcklig piercing hängandes i näsan.” Så här säger hon alltså att de feminister som gör en analys av dagens samhälle som skiljer sig från hennes är outbildade, oföretagsamma, ohygieniska kvinnor. Det känns ju som en fräsch samling fördomar. För att inte nämna att hennes kategoriska dömande av vilken hårfärg och vilka piercings andra väljer att smycka _sin_ kropp med är väldigt smaklösa när de kommer från någon som inleder med att vara upprörd över att någon tydligen har åsikter om huruvida hon får raka sig eller inte (ännu en av feminismmissuppfattarnas favoritmyt).

    Sen kommer slutklämmen: ”Stig ur och stig på. Det går ett annat tåg. Och den leder dig till verklig framgång.” Här visar hon igen att hon totalt har missförstått vad feminismen handlar om. Den handlar inte om framgång – den handlar om rättvisa och likabehandling.

    Det finns, fascinerande nog, ännu mer att anmärka på i den här krönikan (knappt en mening i den är oproblematisk, så full av missförstånd som den är) men bara dessa saker borde räcka mer än väl för att visa att Amandas uttalande inte var det minsta ogrundat, bara för att hon inte orkade läsa igenom babblet flera gånger för att kunna sätta ihop en text om allt som var undermåligt med den.

     • Och om man skriver om sina egna upplevelser är det bäst att inte lägga ord i munnen på feminister, och tilldela dem åsikter de inte har. Hennes krönika ger bilden av att feminism handlar om att inte raka sig, att ”inte ta hand om sig själv” (???) och att vi av någon anledning skulle färga håret/och eller pierca oss för att vi tror att det är så man får ett högt uppsatt jobb. Inte så himla sant, därav dumt av henne att uttala sig om det.

    • Åh gud tack. Tack för din kommentar fullproppad med saklig analys. Långt ifrån det som krönikören själv har skrivit.

    • Håller med dig. När jag läste rubriken trodde jag att jag skulle gilla artikeln. Men jag blev chockad över många saker hon skrev som låter väldigt okunniga och fulla med fördomar. Hon drar det alldeles för långt.

    • Vilken klockren kommentar! Detta är i ett nötskal vad jag själv tänkte när jag läste artikeln, men du skriver det mycket bättre än jag hade kunnat. Det verkar som att väldigt många som kritiserar feminismen som rörelse helt enkelt har missförstått vad den handlar om, och krönikor som den här hjälper verkligen inte till att klara upp det. Jag är bara nitton år, men det oroar mig att inga av tjejkompisar skulle kalla sig feminister för att de tycker att det är för ”radikalt” att vara feminist (???) Det är kanske delvis vågen av individualism, som innebär att det viktigaste och värdigaste i livet är att ”skapa sin egen lycka”, som gör att så många blundar för den strukturella sexismen i samhället. På många sätt förstår jag dem. Min generation oroar sig redan för en massa samhällsproblem, allt ifrån arbetslöshet och högerextremism till våld och klimatförändringar, och strukturell sexism är ofta enklare och mer smärtfritt att ignorera än att acceptera att den finns där, i synnerhet när vi trots allt bor i ett av världens mest jämställda länder.

  • Det är inte ignoransen. Uppenbarligen blir du ju provocerad av att någon kan tycka annorlunda än du.
   Tack och lov att det finns de som gör det…

  • S M A R T nej de var den inte den kommentaren, älskar hur väl du uttrycker och hur väl du formulerar dig själv i text, jag är förvånad hur du lyckades ta dig igenom hel texten ovan. Mycket stolt över dig, hoppas resan till skolan i hjälm och gul väst går bra på måndag.

   mvh
   pinkpink

 2. Jag tycker det är sorgligt att du inte är mer påläst vad gäller ordet ”hen” vilket är till för att användas som ett könsneutralt pronomen och ett alternativ till orden han och hon. Det betyder inte att dukommertvingas benämna dig själv eller din dotter med ordet hen. Dessutom tycker jag att DU går emot dig själv OCH jobbar mot feminismen när du tar dig friheten att deklarera hur en feminist ser ut/ får se ut och DET är verkligen att gå för långt, i ”feminismens namn”dessutom.

  • Det är väldigt många konstigheter i artikeln, men kritiken mot ”hen” är knappast en av dessa. Könsneutrala pronomen existerar redan i det svenska språket, och de som förespråkar införandet av hen verkar inte ens vara överens om hur ordet ska definieras: är det ett ställningstagande (t ex om du ej vill identifiera dig med något utav könen) eller är det ett könsneutralt pronomen (”den”)?

   • Tja, det är ju både och. Att det är könsneutralt innebär att det är användbart både när man INTE VET vilket kön eller könsidentitet en person har, samt när man talar om någon som är intergender eller intersexuell och inte ÄR varken ”hon” eller ”han”.

    Det är det här som jag tycker är problematiskt med Hanis text. Den utgår ifrån två kategorier, kvinnor och män, och antyder att alla kvinnor är på ett sätt, och alla män på ett väsensskilt annorlunda sätt.
    Det här är rent av felaktigt. Förutom att det finns människor som faller utanför denna uppdelning, och därav osynliggörs och diskrimineras har vi ett misstag man allt för ofta kommer i kontakt med.
    All forskning (och enkel egen reflektion) visar på att det är större skillnad på egenskaper inom könskategorierna än mellan dem. Det är t.ex. större skillnad på den mest känsliga kvinnan och den minst känsliga, än det mellan något tänkt genomsnitt mellan kvinnor och män. Är ni med?

    Att säga att kvinnor är på ett visst sätt är att trampa på alla kvinnor som inte är så. Självklart gäller samma för män.

    På samma sätt som en kvinna ska få älska känslan av nyrakade ben och att känna sig fräsch, ska hon få grönt hår och en piercing i näsan utan att bli kallad bitterfitta och äcklig.

    Problemet med hennes text är inte att hon vill raka benen eller vara omhändertagande, utan att hon säger att alla andra kvinnor även måste vara så.

    På samma vis måste människor som inte känner sig hemma i varken kvinnligheten eller manligheten också få vara sig själva. Där är hen en möjlighet. Är det verkligen någon som vill neka dem detta?

    • Bra skrivet! Själv tar jag väldigt illa upp när det alltid pratas om ”den känsliga kvinnan” för jag har aldrig, och heller inga jag känner, identifierat mig med det. Är jag manlig då? För att jag inte tycker om romantiska komedier och inte tar upp alla små barn jag ser och leker med dem? Bara för att jag inte börjar gråta när en kille säger att han inte vill ha något seriöst? Jag menar, jag kan väl inte vara den enda som uppenbart är född med det kvinnliga könet men den ”manliga” hjärnan? :'(

    • Rätt bra skrivet. Men du missar att feminismens grundproblem är densamma som hennes. Att tala om för andra hur man ska leva. Om du har problem med att hon tycker att alla kvinnor ska kunna raka benen borde du också förargas av Rörelsens grundbudskap; att människor måste ändra tankebanor o beteenden; alltså tala om för folk hur man ska bete sig.

     Ang. hen, tycker jag det är alldeles utmärkt. Har ända sen lågstadiet undrat varför svenska språket inte har det ordet. T.ex persiska språket (både författarens o min bakgrund är persisk/iransk) är en av få språk som är helt könsneutrala. Motsvarande ord för han/hon saknas helt. Finns bara ”det” och omstämdigheterna i meningen får avslöja könet på personen, om det nu är så viktigt. Like komiskt med tanke på iranska regimen inte sant ;)

     • Feminismen säger dock inte hur man ska leva. Den berättar varför vi gör vissa saker – t.ex. rakar benen, sminkar – och ger oss en chans att reflektera över ifall det verkligen är värt att fortsätta göra det.

    • Fantastisk kommentar! Det du skriver om borde vara en självklarhet år 2014, men tyvärr råder det en stor förvirring om något som bara är till för att underlätta språket och inkludera alla människor. I båda användningsområdena som ALO tar upp är det förstås olämpligt att använda ’den/det’ om en individ… Min tvilling har rakat hår, identifierar sig som agender (jag har två andra bekanta som också ligger ”utanför binären” så det är kanske inte så ovanligt som många tror) och föredrar att folk kallar hen för ”hen”, men det är inte tillräckligt etablerat i språket eller i folks genusuppfattningar för att hen ska kunna se ut som hen vill eller kalla sig vad hen vill är utan en massa kritik och förvirring. Jag vet själv att det kan vara svårt att ändra sitt tankesätt, men det är en nödvändighet för att samhället ska gå framåt.

  • ”hen” som det används sedan länge i Finland, för en grupp av både männ och kvinnor eller antingen männ eller kvinnor är bara ett praktiskt sätt att uttrycka sig lite kortare, MEN om man använder bara ordet ”hen” så försöker man skapa ett tredje kön. Då tar man inte hänsyn till att männ och kvinnor har olika styrkor som behöver komletera varandra t.ex. att kvinnor är lite mjukare och finkännsligare så att de tar hand om barn bättre och att männ är lite tuffare och starkare, så att de är bättre på att skydda och tänka rationellt. Det är väl bättre att inse att båda könen behövs lika mycket än att försöka ta bort könens komleterande styrkor genom att lära småbarn att alla bara är ”hen”?

   • Kvinnor är mjukare och finkänsligare, och män är tuffare och starkare?
    Kan inte kvinnor få vara kvinnor och män få vara män, UTAN att någon bestämer över HUR man ska vara? Kan inte en man få vara känslig och en kvinna få vara hård och tuff utan att en räknas som okvinnlig eller omanlig?
    Låt folk få vara folk.

    Självklart ska ens dotter få vara en HON, men bara för hon är en HON behöver det inte innebär att hon SKA vara finkänslig och mjuk.

    • Patricia – du har en vettig kommentar i alla dumsågningar av krönikan. Poängen är ju att vi måste få vara män och kvinnor. Känsliga män och sakliga kvinnor också. Varken reduceras till stereotyper eller till könlösa amöbor.

    • Vem är det som försöker bestämma hur man ska vara? Det finns genomsnittsliga skillnader mellan könen i hjärnan. Detta skillnader vill tokfeministerna radera medelst social ingenjörskonst. Var hur tuff och stark som du vill, men öppna ögonen och titta ut genom fönstret. Vilket kön är mest intresserat av kraftsporter och riskfyllda extremsporter? Vilket kön är mest intresserat av bloggande, mode och relationer?

     Intressera dig för vad du vill, men acceptera att det alltid kommer att finna generella skillnader mellan könen som inga sociala ingenjörer i världen kan radera.

     • Det finns knappt en enda feminist, kan jag lova, som anser att det inte finns några generella skillnader mellan könen i dagens samhälle, d.v.s. att män skulle vara lika intresserade av mode som kvinnor och att kvinnor är lika intresserade av extremsporter. Om man tycker det borde man nog, som du säger, ta en titt ut genom fönstret. Men att du ens argumenterar emot detta obefintliga argument visar att du har missat hela poängen som många feminister försöker att framföra. Det handlar inte om vilka stereotyper som kan underbyggas av fakta, det handlar om vilka egenskaper/intressen som beror på sociala konstruktioner och vilka (om några) som är mer grundade i biologi än vad samhället säger åt oss att vi ska vara. Det som du, krönikören och många andra säger — att kvinnor är naturligt omhändertagande och att män är mer logiskt tänkande av naturen t.ex. — är inte grundat på någon vetenskap som jag känner till, och om det är det får någon gärna rätta mig. I vilket fall som helst har jag svårt att tro att det skulle förklara varför mer än 86 procent av elever inom Hantverksprogrammet på gymnasiet är kvinnor, eller att mer än 96 procent på Energiprogrammet är män. Ligger så stora skillnader verkligen i vår natur, eller kan det faktiskt vara så att alla tokiga feminister (”sociala ingenjörer” som du säger”) har en poäng och det i själva verket mest beror på sociala konstruktioner? Hmm… det kan vara värt att tänka på, eller hur?

   • Jag vill gråta av din kommentar. Alltså helt seriöst, jag har en vagina, bröst, och så vitt jag vet, även de interna kvinnliga delarna av könet. Men damn vad jag INTE är finkänslig och mjuk. Jag är urkass på att ta hand om barn och jag kan inte ens räkna alla killar jag känner på alla mina fingrar och tår som skulle vara bättre än jag.

    Min poäng är att det handlar inte om könets kompletterande styrka (för en person vagina/penis har inte så mycket med hjärnan att göra) utan om individens!! Läs forskning på ämnet, det finns inga som helst belägg för att det ska vara större skillnad mellan könen som det är mellan enskilda individer. Alltså, jag är mer annorlunda min bästa tjejkompis, än jag är min pojkvän.

    • Det mindre skillnad mellan könen än mellan individer när det gäller löner, utsatthet för sexuellt våld, utsatthet för våld i nära relationer etc etc. Det hindrar inte att genomsnittsskillnadern kan vara stor ändå. Det är bara en tröttsam floskel. Det är ingen som vill tvinga dig att ta hand om barn, men kvinnor är generellt mer omhändertagande än män pga biologiska orsaker, självklart finns det undantag. Men acceptera fakta

     • Du talar om två olika saker här, dels det systematiska förtryck som finns mot kvinnor — som är ytterst påtagligt i statistik och i hur kvinnor blir behandlade — dels att skulle finnas biologiska skillnader mellan och kvinnor i hur omhändertagande de är bland annat. Ulrika talade enbart om det andra problemet — hon förnekade inte det första, vilket du verkade tro. Det är bra att du inte förnekar att det finns en strukturell sexism i samhället i alla fall. Men jag undrar om den tilltänkta biologiska tendensen hos kvinnor (att vara mer omhändertagande) som du talar om kan understödjas av någon seriös forskning, eller om du baserar detta på personliga erfarenheter eller hur uppdelat det är i vården bland annat. Att fler kvinnor arbetar inom vården tror jag beror i princip uteslutande på konstruerade könsroller, som gjort att de har blivit stämplade som ”kvinnoyrken”. Visst, kvinnor föder barn och det gör inte män, men att vara omhändertagande har alltid varit en evolutionärt viktig egenskap för kvinnor såväl som män. Om du vill att vi ska ”acceptera fakta” kan du väl åtminstone referera till någon källa som tyder på detta ”fakta”.

   • ”Försöker skapa ett tredje kön.” Det finns människor som inte har könstillhörighet/könsidentiteten man eller kvinna. Av respekt och förståelse använder jag ”hen” när jag talar till och om dessa människor. (Och det har inte ETT SMACK med könsorgan att göra, btw.) Har du hört talas om trans*personer?

 3. Ännu en gång så förminskas feminismen till kroppsbehåring och konstiga hårfärger. Det är ju trots allt inte det detta handlar om. Jag förstår det politiska ställningstagandet i att inte raka sig eller ”falla in i den kvinnliga normen”, men det är ju långt i från alla feminister som yttrar sig på detta viset. Det är inte heller någon som inte tycker att du ska uppfostra din dotter till att vara just din dotter, det enda vi vill är att du ska vara tillräckligt öppen för att lyssna på din dotter om hon en dag säger att hon inte känner sig som en tjej, utan som en kille eller något mellan könen. Chansen för att det händer är klart inte så stor, men det kan göra det och då gäller det att du stöttar henne i det.

 4. Som ni förstått är jag inte direkt en tomboy. Jag är inte heller en girly girl, men jag gillar ändå att klä upp mig. Jag gillar också smink, men jag använder det inte själv. Jag älskar känslan av att vara fräsch. Jag känner mig dock aldrig speciellt kvinnlig, eller manlig för den delen. Men jag gillar känslan av att vara fräsh.
  Jag har en fitta, och jag har egenskaper som inte andra har. Varför ska jag inte lyfta fram det istället för att dölja mig själv bakom ”hon” eller ”han”? Jag är feminist. Jag står för att kvinnor och män ska ha lika rättigheter och möjligheter. Jag är inte speciellt stolt över min kropp och jag tror att det beror på att jag i hela mitt liv blivit matad med budskap om hur min kropp BORDE se ut.

  Min kropp må vara designad för att skapa ett barn, men antagligen kommer min kropp aldrig uppleva detta eftersom att jag vanligtvis inte tänder på kukar och eftersom att jag inte ser detta som en nödvändig del i mitt liv. Det är ingenting att jobba emot, ingenting jag behöver dölja.
  År 2014 behöver jag inte raka av mig håret och sluta ta hand om mig. Men om jag hade velat göra det, så hade jag gjort det. Jag har heller ingenting emot ifall någon annan skulle göra det. DET ÄR JÄMSTÄLLDHET. Om alla skulle lägga energi på att ”kämpa” för kvinnors och mäns lika rättigheter skulle vi nå höjder. Till denna kamp behövs inte parfym eller färgen rosa, men den får lika gärna finnas med. Det finns många framgångsrika damer i samhället, men ännu fler män.

  Jag blir rädd när jag ser hur detta utvecklas. Jag blir rädd när jag ser hur illa upp människor tar på grund av ett ord. Jag är född med en djurisk instinkt att respektera människor. HELA min natur är inte att vara omhändertagande, fast det vill jag gärna tro att jag är ibland. Jag är också saklig ibland. Jag är samtidigt en känslomänniska och blir ibland upprörd över oväsentliga saker. VI MÄNNISKOR ÄR KÄNSLOMÄNNISKOR.

  Fråga till krönikören: Om det visar sig att din dotter inte vill ha barn eller om hon inte alls är en omhändertagande människa? Hur kommer du hantera det? Är hon inte en kvinna då?

  Om man vill få reda på vilken kön man har, så har jag ett bra tips:
  Titta er själva mellan benen.
  Men tro inte att ert kön identifierar er personlighet. Det är BRA det ni gör, oavsett om det i andras ögon räknas som ”kvinnligt” eller ”manligt”.

  Gå nu och ta en dusch, om du vill. Raka benen, om du vill och hoppa i kläder som du trivs i. Skaffa en piercing om du känner för det. Färge håret i vilken färg du vill. Ät vad fan du vill och sluta gömma dig bakom ”han” eller ”hon”. Ni är inte ensamma.

 5. Feminismen vill inte tvinga nån att växa ut kroppshåret eller lukta illa. Varför skulle nån vilja tvinga nån till nåt hen inte vill? Ingen försöker tvinga din dotter att vara en hen. Hen är ett praktiskt ord när man pratar om nån man inte vet könet på. Eller nån som inte passar in i de traditionella könsroller du tycks digga. Så fint att din dotter redan har djuriska instinkter, jag är kvinna men känner ingen djurisk instinkt att ta hand om varelser i största allmänhet :)

  Det handlar snarare om att inte skapa de där snäva rollerna som många faktiskt inte alls passar alla. Och yo, jag rakar benen när jag känner för det och gillar smink. Gillar dock inte när det blir ett krav istället för en möjlighet. Tror att din bild av radikalfeminister behöver justeras. Puss!

 6. Du pratar om att du får skit från radikalfeminister. Att de inte håller med dig. Well, kalla mig vad du vill men jag håller inte med dig.
  Tro mig, ingen feminist någonsin vill göra barn könslösa. Däremot, luckra upp könsroller, så att det ska vara okej även för de som är pojkar och män att vara omhändertagande eller vad de nu vill vara. Att vara omhändertagande påstår du hör till ditt kön. Sanningen är den att du har uppfostrats in i den roll just för att du har fitta inte kuk. Samma sak med att ”Kvinnor är känslomänniskor och män är sakliga”. Återigen, beror inte på att de flesta kvinnor fitta och de flesta män kuk. Att små barn redan från födseln behandlas olika beroende på vilket biologiskt kön de har, har inte med att man måste behandla och uppfostra pojkar respektive flickor olika utifrån deras kön. Men normerna som finns i samhället säger att man ska göra det. Normer som säger att flickor är svaga, behöver tas om hand etc, medan pojkar är starka, framåt, och sakliga.
  Jag vet itne vad som är mest stötande i det här inlägget från dig, men det måste vara att du vill strida för din rätt att få vara kvinna, din rätt att sminka dig, vara omhändertagande etc. Men att du förminskar de som inte är som dig. Att du tycker att feminister som inte rakar sig, använder smink eller äter kött är ”ensamma människor med för mycket fritid.”
  Att man tycker olika och brinner för olika saker som feminist är en sak. Men det du gör är att pissa på alla feminister som brinner för det de tror på.
  Du kallar dig feminist, och du må vara det, men det ger dig inte rätten att kasta skit på andra feminister, de som du tycker är för extrema. Det ger dig inte rätten att förminska och förlöjliga olika grenar ur feminismen.
  Det finns inte bara ett sätt som är det ”rätta” att vara feminist på. Det finns hur många som helst och det ska vara lika okej för dig att ”sminka dig” som för en annan feminist ”att inte sminka sig”.
  Sluta kasta sten i samma glashus du själv säger dig tillhöra.

 7. Som så många andra redan påpekat har du ju tyværr helt missat poængen. Ingen har någonsin påstått det dær du skriver om. Det handlar ju om att folk ska få vara precis hur dom vill. Kvinnliga eller manliga. Oavsett køn.

   • Jag blir så ledsen av det här. Jag menar hur svårt kan det vara att förstå? Uppenbarligen har de ju lärt sig att skriva när de var små, då lär man väl sig läsa samtidigt? De vet väl hur google fungerar? Allt känns hopplöst.

 8. 1. Du är feminist, hur kan du tro att stereotypen av extremfeminismen är sann överhuvudtaget, du är ju själv ett undantag? och du säger ju att det inte är feminism redan i början.
  2. Du har all rätt att identifiera dig med ett kön. Hen är inte till för att tvingas på dig eller din dotter. Men kön är inte ett binärt begrepp. Det finns väldigt många variationer av kön. Alla identifierar inte som man eller kvinna, det finns intersex barn och transexuella personer i världen, vilket förresten inte syns bara man kollar mellan benet på barnet. Har inte de rätt till ett neutralt pronomen?
  3. Vem har någonsin sagt till dig att du nu måste kalla ditt barn eller digsjälv hen? Men just nu tar du dig rätten att säga att alla måste använda han eller hon, även till de som inte känner att det passar dem.
  4. Hen är ett tillägg till det svenska språket, det reducerar inte din eller någon annans könsidentitet. Könsneutrala pronomen finns i jättemånga språk. Det är som att säga att du förstör färgerna svart och vitt genom att erkänna att vi borde ha ett ord för grått.
  5. Feminism betyder aldrig att vi ska tvinga dig att bete dig eller identifiera på ett visst sätt. Men du ska ha friheten att göra det som faller sig naturligt för dig som individ. Ingen vill att man ska tvinga de killar som faktiskt gillar bilar att byta ut detta mot matlagning i jämställdhetens namn? Det handlar om att man inte ska känna att ens kön definieras eller förminskas av ens naturliga intressen, oavsett vad dessa intressen är.
  6. Tänk så växer din dotter upp och inte vill ha barn när hon är ”gjord för att föda” och tänk så får du en son som är naturligt ”omhändetagande”. Tänk så får du ett transexuellt barn som inte passar in någonstans i din fina mall för man och kvinna och som då enligt dig inte får ha något pronomen utan som ska kallas dem, den och det istället. Men det är ju helt ok, för att införa ordet hen i ordboken skulle ju som sagt beröva både dig och din dotter från att identifiera med ert kön och från att kunna vara det som faller er naturligt. Det gör väl inget om andra inte får samma möjlighet.

  • Det verkar också vara väldigt vanligt att vissa helt missförstår skillnaden på kön och könsroll. Dvs, även om jag skulle identifiera mig som man så följer inte att jag automatiskt passar in i den rådande mansrollen. Men många verkar tro att de två är samma sak och det kanske är därför de börjar oroa sig för ”könsidentitetskriser” så fort det kommer på tal att vi kanske inte behöver sondmata våra ungar med krav på hur de ska leva upp till sitt kön genom att uppfylla sin könsroll.

 9. saken är ju inte den att hen ska byta ut han/hon utan LÄGGAS TILL. De som inte är cis har rätt att ha ett eget pronomen. Skulle din dotter växa upp och inse att hon inte känner sig som en hon antar jag att du vill att hon ska kunna kalla sig något som hon trivs med, vilket mycket väl kan vara hen.

 10. Jag vet inte riktigt vad jag ska skriva, men känner att jag måste få ner något. Kan bara säga att jag håller med de personer tidigare här, du har ingen aning om vad du pratar om. Sorgligt och tragiskt.

 11. You go girl! Så himla rätt! Låt andra här sitta och säga emot dig och säga att du inte har rätt att kalla dig kvinna.
  Du är grym! Word.

  • Var säger någon det? Vad jag läst i kommentarerna är det precis vad folk INTE säger, utan tvärtom att alla har rätt att kalla sig det de vill.

 12. Jag håller med dig i mycket av det du säger. Jag förstår att den bild av feminismen som så ofta porträtteras av media inte är en bild du själv vill ställa dig bakom. Jag förstår att du inte vill ta ordet ”hen” i din mun, det vill inte jag heller, men det är inte heller någon som tvingar varken dig eller mig till att göra detta.

  Att få vara som man är, säga, tycka och tänka vad man vill är en mänsklig rättighet som många gånger och i många andra länder inte är en självklarhet. I Sverige är vi relativt duktiga på den här punkten, det är därför det är fritt fram för dig om att kunna kalla dig feminist och fortfarande raka benen. Vi är alla olika och det enda behöver inte utesluta det andra. Men – jag förstår dig. Mediabilden av feministen som en tjej med orakade armar och grönt hår är en bild jag också burit med mig, länge.

  Du säger att du är stark, att din mamma lärt dig vara sådan, att du klarar dig själv och är värd minst lika mycket som en man. Det är feminism i sin rätta bemärkelse och det är alldeles utmärkt! Men jag förstår verkligen inte hur du i nästa andetag kan påstå att vi kvinnor, som ofta styrs av känslor, inte borde sitta på maktpositioner öfr att vi har lite PMS ibland? Jag höll med dig i ditt resonemang fram till denna punkt för att du själv raserar allt du byggt upp och klankar ner på kvinnan något så oerhört.

  Att inte vilja ha kvinnor i vissa maktpositioner är oerhört diskriminerande och inte alls feministiskt. Alla människor har biologiska skillnader på individnivå, det finns män som är oerhört känslomässiga och kvinnor – liksom jag – som inte är det. Jag förstår inte hur du kan sätta dig själv och alla andra kvinnor i sitsen att vi inte skulle vara kapabla till att ta ordentliga beslut pga våra ”medfödda känslor”. Gäller det bara maktpositioner? Eller andra situationer där du måste ta beslut också? Vilken mat du ska handla, när du ska gå upp på morgonen? Var går gränsen?

  Du får vara hur du vill, göra vad du vill och ingen kommer ifrågasätta dig eller din feminism så länge du håller dig till sakfrågan och inte växlar mellan att vara en sund feminist och en dum icke-feminist. Låter du andra var som de vill (och inte ber dem ta på sig en klänning och raka benen) lovar jag dig att du kommer märka att ingen tvingar dig att låta håret växa heller.

 13. Om man nu nödvändigtvis ska uttala sig om feminism och ”hen” så vore det ett plus i kanten om man faktiskt förstår vad det innebär. Det du, och många andra i kommentarsfälten, talar om är något helt annat.

 14. Jag visste inte att feminister (dessa haters som kommenterar) anser att man inte är kvinna om man inte har felaktiga feministiska åsikter. Knasigt.
  Du är minst lika kvinnlig som den som vägrar raka sig i protest, men vem vägrar dom emot? Sig själva?
  det är väl ingen som säger att du måste raka dig eller ha på dig rosa kläder.
  Allting handlar om perspektiv och dom flesta har fått det hela om bakfoten.
  Tro på allting du läser på internet skrivet av en feminist, för då är det ju sant. /feminist
  PFFFF

 15. Nej, kära Olga. Ditt barn är inte automatiskt en hon för att det har kvinnliga könsdelar. Ibland blir det inte så. Hon är inte heller född med en ”djurisk instinkt att vara omhändertagande”, även om hon skulle identifiera sig själv som kvinna. Hennes kropp är inte ”gjord för att föda”. Att föda barn eller inte är varje människas egna beslut, och det är långt ifrån självklart för alla. Jag har inga problem med girly girls, jag är själv en. Jag älskar precis det du skriver, och ser också min make up-rutin som en konstform. Det tar tid att bli så duktig på det som jag är. Men jag är född med snopp. Och den ”moder natur” som du refererar till, gav mig inte de karaktärsdrag som jag är säker på att du skulle beskriva någon som är född med snopp. Även om jag tillhör en minoritet, är jag precis lika normal som du. Tillskriv inte din dotter förskrivna karaktärsdrag. Dessa kommer hon själv att komma fram till.

  Med vänliga hälsningar,
  London Semberg,
  Transsexuell
  Kvinna
  Egen företagare
  MÄNNISKA

 16. Det är ju otroligt vilken dålig koll du har, och ändå har du mage att spy galla över feminism. Du vet ju inte ens vad det är för något! Tror aldrig jag har sett en så korkad och insnöad människa säga så lite med så många ord…

 17. Du kommer kanske inte läsa det här, men jag hoppas du gör det.

  ”Jag älskar mina nyrakade ben och känslan av att vara fräsch. Kvinnlig.” Skrev du. Alltså, ja, kör på. Feminismen har inget med det att göra. Jämställdhet/jämlikhet handlar om att VÄLJA SJÄLV. Du får raka din ben hur mycket du vill, men du är inte mer kvinna än den som inte gör det. Fattar du?

  • Välja själv, att vara fri och inte behöva raka benen, ha klänning eller gilla att baka för att man är kvinna. Männen ska inte behöva gilla att meka med bilar, ha blåa kläder eller andra ”typiska” manliga grejer. Alla ska få vara, uttrycka och bete sig som de vill, utan att vara fast i några tråkiga normer. Det är väl inte så himla svårt att förstå?

 18. Ingen och ingenting bestämmer ens kön förutom du själv. Säger du att du är kvinna, så är du en kvinna. Jag förstår inte varför du vill hävda din kvinnlighet? Är du så osäker på din kvinnlighet att du måste skriva en krönika om den? Om du är kvinna så är du kvinna. ”Hen” kommer inte ta bort det från dig. ”Hen” ger fler möjligheter, framför allt till människor som inte är män eller kvinnor utan båda eller något bortom de begreppen. ”Hen” funkar också precis som ”Förälder” gör. Det är könsneutralt och beskriver både mammor och pappor. Känner du dig avkönad när du blir kallad för förälder istället för mamma?

 19. vill dela några kloka tankar som jag såg nerskrivna på en annan artikel angående en förälder som väljer det könsneutrala pronomet hen, och än så länge inte tillskriver sitt barn något ”hon” eller ”han”. jag vet att att det kan upplevas som ett provocerande statement, men fundera på detta:
  ”Vissa barn får en kristen / muslimsk osv. uppfostran medan andra kanske ”tvingas” att bli vegetarianer av föräldrarna. Det finns barn som växer upp som jehovas vittnen, ateister, bohemer, juppisar med märkeskläder, barn till alternativhushållare på landet utan el, tv och datorer, hemskolade barn, montessorivarn, privatskolebarn, waldorfskolebarn, barn som växer upp i kollektiv, i villa, i stan, i miljonprogramsområden, med djur, utan djur, med eller utan mamma / pappa, barn som växer upp hos föräldrar med traditionella värderingar och barn som får lära sig alternativa tänkesätt… Det kan vara feminism, jämlikhet, könsneutralitet, rasism, invandrarhat, svenskhat, modemedvetenhet, pokemonkort. My little ponny och Barbie osv. Man kan tycka synd om många barn som inte blir uppfostrade på det sättet som jag vill uppfostra mina. Det vanliga är väl att varje förälder ger sina barn den uppfostran som den själv tror ska vara bäst för att ens barn ska klara sig bra i livet. Sedan kan ju barnen själva leva efter normerna hemifrån när de blir äldre, eller de kan rata fossilernas korkade idéer och gå sin egen väg.
  Varför är det så synd om just detta barn? Tror folk verkligen att det kommer att bli mer mobbat än andra barn eller missar något pga sin uppfostran? Eller tror man att detta barn ska bli mobbare eller kriminell pga sin uppfostran?
  Allt kan hända. En individ är en summa av så mycket mer än sina föräldrars värderingar och uppfostringsförsök. Jag tror tyvärr att samhället kommer att demolera det mesta av Malins tappra försök att ge sitt barn en könsneutral tillvaro. Därför tror jag inte alls att det är synd om barnet. Däremot tror jag att detta barn kommer att få en användbar och intressant dimension till sina erfarenheter som många andra saknar när de växer upp.”

  med andra ord – föräldern som säger hen, tar inte bort något, utan lägger till – fler dimensioner och möjligheter. självklart kommer barnet att veta vilket kön det har, som nån skrev här ovan, det är ju bara att kika mellan benen. samt att ja- de allra flesta är ganska måna om att könsbestämma allt och alla så det är inget som går att ta bort. inget kommer att gå förlorat! men nya saker läggs till! det är förändring! utveckling! går inte att stoppa, trots att det kan kännas läskigt ibland.

  • Jag håller med till hundra procent — att uppfostra sitt barn mindre könsprofilerat är helt enkelt att låta barnet bli precis vad det känner för. Jag hade själv en ganska könsneutral uppväxt; mina föräldrar kallade mig och min tvilling för flickor, men de sa aldrig till oss att vi inte fick göra något för att det var ”för killar”. De köpte hellre ritblock till oss än barbiedockor, men om vi ville leka med dockor fick vid det. Sen visade det sig att min tvilling inte identifierar sig som kvinna, och då är det givetvis bra att mina föräldrar inte försökte trycka in hen i en trång mall utan lät hen klä sig i ”killkläder” vid tolv års ålder. Min tvilling blev faktiskt mobbad, inte huvudsakligen på grund av det, men det finns alltid en hög risk för dem som sticker ut från normen att bli offer för mobbning. En stor del av problematiken är emellertid att ju färre barn som tillåts vara sig själva i skolan, desto mer utsatta blir de som väljer att inte rätta in sig efter mallen. En bra föreläsning på Youtube om just detta ämne är ”Ending the straight world order” av Mads Ananda Lodahl som jag rekommenderar varmt.

   Jag har läst finska i några år och vant mig vid pronomet ”hän” som används i stället för ”hon/han”. Att vårt grannland sedan urminnes tider använder sig uteslutande av könsneutrala pronomen är ett bra exempel på hur odramatiskt detta lilla ord är egentligen. Det är inget nytt egentligen och inget att vara rädd för, det är helt enkelt väldigt praktiskt och inkluderar framförallt alla människor till skillnad från ”hon/han”. Dessutom är det knappt någon som förespråkar att vi skulle byta ut någonting, de flesta vill bara lägga till ett ord.

   Jag vill också rekommendera bokförlaget Olika som ger ut barnböcker som speglar en stor mångfald i allt ifrån genus till ras och klasstillhörighet. Jag hade ett projekt om genus på gymnasiet då jag valde att läsa upp några av deras böcker för förskolebarn och fråga vad de tyckte om barnen i böckerna som utmanade könsstereotyper; jag upptäckte att de flesta var väldigt toleranta och att de som var skeptiska oftast utgick från sina föräldrar när de förklarade varför de inte tyckte om det. Barn är naturligt ganska öppensinnade i åldern 4-6, så min teori är att en stor del av mobbningen i lågstadiet och uppåt skulle kunna förebyggas om barnen fick lära sig en mer öppen inställning till genus och andra identitetsuttryck redan i den åldern. Det är inte alls något ”farligt” med det — tvärtom, det motverkar våld och utanförskap.

 20. Feminismen tvingar ingen att låta håret under armarna växa. Feminismen tvingar ingen att klippa av håret, skaffa piercingar i näsan eller leka den ”stereotypa mannen”. Absolut inte. Tvärtom, feminismen är till för att även de kvinnor som vill sminka sig, dricka latte, bära rosa, få barn och ha en man som är längre än henne själv, ska få sin röst hörd och ha samma FÖRUTSÄTTNINGAR som män. Alla individer har inte möjligheten att bli framgångsrika PR-agenter, men alla individer ska ha samma förutsättningar för att sen kunna bli framgångsrika PR-agenter med hjälp av individens egna intelligens och vilja.

  Feminismen är inte till för att kvinnor ska ”gömma sig” bakom kroppsbehåring och odör, eller för att vi ska slopa den eleganta, rosa kvinnan, inte alls. Däremot så är den till för att även de kvinnor som faktiskt VILL ha hår under armarna, kort hår, eller jobba som byggarbetare, faktiskt ska få det och ändå få klassas som kvinna om det är det hon vill.

  Jag är kvinna. Jag är helrakad, överallt, jag sminkar mig, bär tighta jeans och älskar män som är längre än mig. Precis som du kan jag också vara en tomboy, men jag älskar att känna mig sexig och kvinnlig. Men jag är absolut feminist. Och därigenom står jag upp för att ALLA kvinnor ska få samma rätter som varandra eller männen, utan att få inlägg som ditt kastat i ansiktet för att de inte beter sig eller ser ut som ”kvinnor”. Är man osäker på om man är man eller kvinna så kan man kolla sig mellan benen, för det är det enda som klassificerar vilket kön du har. Inte att du är omhändertagande, gillar rosa eller vill sminka dig.

  Feminismen är till för att ALLA individer ska få ha samma förutsättningar och rättigheter, oavsett hur man väljer att använda dem.

 21. Du skriver om att raka håret på dina ben och kopplar ihop det med kvinnliga egenskaper, som du senare framställer som något naturligt. Hur är det naturligt att raka benen? Du säger emot dig själv.

  Sen börjar du spotta på transpersoner. Varför känner du dig hotat av oss bara för att vi finns? Nej ditt könsorgan definierar inte din könsidentitet. Inte heller formas din personlighet av hormoner, utan av uppfostran och allt du lär dig i ditt liv. Ej heller att du är bättre eller sämre på omhändertagande beroende på hormonnivå, det är något du lär dig. Alla män som är nära mig i mitt liv är jävligt omhändertagande, min pappa är det. Sluta underkänna och kasta skit på alla känsliga män där ute, alla pappor.

  Och du, lägg ner ditt biologistiska resonemang om PMS och världsliga beslut, vad vill du? Att kvinnor inte ska få ha några rättigheter? Du kallar dig feminist men framstår som kvinno- och manshatare på samma gång. Good going…

 22. Hej syster! Jag vill börja med att säga att du inte ska oroa dig för att nån feminist ska kalla dig för hora för det är ett uttryck för kvinnohat och kvinnohat sysslar man inte med om man är feminist. Som feminist värnar man om alla kvinnors, sk medsystrars, rätt att få vara, se ut samt tycka vad de vill. Du får gärna raka benen, sminka dig, klä upp dig eller inte. (Och låt ingen kalla dig för tomboy för det betyder bara att du inte är en riktig kvinna och riktiga kvinnor är vi allihopa)

  Jag är en sån där radikalfeminist som inte rakar mig. Jag sminkar mig inte heller och jag bryr mig inte speciellt mycket om hur jag ser ut (eller luktar) Tjock är jag också. Det fina med feminismen är att vi alla får plats. Alla snygga och alla fula och alla tjocka och alla smala och alla som vill vara fina och alla som inte orkar eller vill för feminism handlar om att låta kvinnor vara. Vi är mer än vår yta och ska inte värderas efter den. Varken du eller jag.

  Du har rätt när du säger att feminismen inte dikterar ett speciellt utseende, däremot så handlar feminism om att analysera och synliggöra normer och en del av det är att ifrågasätta de normer och ideal som berättar för oss hur vi borde se ut. T.ex ifrågasätta varför vi rakar oss eller sminkar oss eller vad det beror på att just kvinnor pyntar sig mer än män.

  Jag blir ledsen när du säger åt mig att ta en dusch, raka mig samt ta på mig en klänning. Inte för att din åsikt om mitt yttre är viktigt men för att jag hade önskat vi kunde komma längre. Varför är min naturliga kropp provocerande? Varför behöver jag, som kvinna, anpassa mig, forma om mig, förändra mig för att duga?

  Jag blir även ledsen när du avfärdar mitt engagemang med att jag har för mycket fritid. Jag bryr mig inte om kvinnokampen för att jag har tråkigt utan för att jag ser hur kvinnor förtrycks. Du behöver inte hålla med om det men bemöt mig gärna som en intellektuell jämlike. Jag är tacksam för allt hårt arbete som feministerna före mig har åstadkommit. Utan dem hade jag inte skrivit det här. Utan dem hade jag fortfarande varit ägd av min far eller min man. Jag hade inte haft rösträtt eller rätten till abort, jag hade inte fått gå i skola och min man hade kunnat våldta mig när han vill. Ja du har nog koll på allt som feminismen har gjort. Tack och lov att de hade ’’för mycket fritid’’ säger jag.

  Men feministerna kämpar för dig ändå, även om du inte uppskattar oss.

  Jag har också barn. Två stycken. Jag bryr mig inte så mycket om vad de har för kön och vem vet, de kanske är trans? Mina barns kön berättar inte för mig vad för slags personer de är eller vilka de kommer att bli. Däremot så berättar deras kön för mig vilka typ av svårigheter de kommer att möta i framtiden. Min son, som älskar rosa, dockor, att pyssla och säger sig vilja vara en prinsessa kommer antagligen få lära sig att det är fel och fult. Kanske kommer han förtränga känslor och tankar för att de inte passar in i rollen som pojke. Än så länge verkar han inte bry sig.

  Min dotter som är busig och vild och vågar säga vad hon tycker och vad hon vill kommer snart tystas. Flickor har högre förväntningar på sig att vara snälla och tysta och behagliga. Hon kommer snart lära sig att hata sin kropp. Hon kommer bli tafsad på och hon kommer alltid vara ett villebråd. Hon är även född till mer än att föda barn. Hon är född till precis vad hon vill. Mina barn har så mycket mer i sin framtid än snäva könsnormer.

  Tack för mig

 23. Nämen.. Haha. Det där gick inte så bra..
  Tips för nästa gång du bestämmer dig för att skriva om något du inte vet något om: Läs på.
  Så slipper du göra bort dig..

 24. ”Alltså, jag är så himla ärlig och jag är bara mig själv liksom. Folk kan verkligen inte hantera att jag är så himla ärlig. De förstår mig inte, men jag kommer aldrig att sluta skriva.” – ungefär sådär går tankarna i ditt huvud antar jag?

  Du är ett klassiskt exempel på folk som gör något HELLRE än BRA. Tänk om du hade kombinerat den här ”skiter i-attityden” med kunnande också? Då hade det här inlägget kanske haft en tyngd. Nu sprids det bara på Facebook en dag och folk reagerar: ”Hon kan ju verkligen ingenting”. De har en poäng.

  Om du tror att feminism handlar om kvantiteten av hår på kroppen så är du ganska lost. Om du dessutom tror att mjuka värden som ”omhändertagande” är något MEDFÖTT? Ja då har du bara tappat det helt.

  Läs en bok, gå en kurs eller nåt. Bilda dig. Sen kan du försöka igen.

 25. Det är superfint att du är feminist, att du är stolt över den du är, att du ser det som en självklarhet att kvinnor ska ha samma rättigheter som män. Superfint, jättebra, precis som det ska vara! Men, vet du (ja det kommer ett men), feminismen vill inte sudda ut folks identiteter – feminismen strävar efter att ALLA ska ha samma förutsättningar i vårt samhälle och att alla ska få uttrycka sin (köns)identitet hur de vill utan press på att följa särskilda normer eller mallar. Kvinnor ska inte behöva raka sig för att räknas som riktiga kvinnor, men ingen ska heller förakta den kvinna som rakar sig. Hänger du med? För alla kvinnor är inte likadana och det ska vi inte behöva vara. Framför allt ska vi inte ses som en andra klassens medborgare, vi ska inte tjäna mindre än män och vi ska inte slita ut oss när vi kämpar med låglöneyrken OCH det obetalda hushållsarbetet. Ok?

  Din dotter kanske även hon kommer växa upp till en kvinna som följer normen för hur en kvinna ”ska” se ut och vara, men vet du? Det kanske inte alls blir så. Hon kanske kommer vilja arbeta med kroppen, ha kort hår, avsky smink, älska kvinnor… vem vet. Och är du feminist och för att alla ska må bra och behandlas väl i detta samhälle så ser du i så fall inte detta som ett ”misslyckande”. Det går att vara kvinna – människa! – på mååånga vis…

  Som sagt, skitbra att Du vet vem du är och vad du står för – men känn dig inte hotad av att alla med samma kön som du inte ser ut och tänker likadant. Låt andra definiera sig själva.

 26. Alltså jag förstår inte poängen med detta. Feminismen handlar väl ändå om att få välja själva? Att man inte skall bli trakasserad för att man INTE rakar sig. Inte att man inte FÅR. Du blir inte mindre feminist för att du rakar dig, gillar rosa eller vad det nu är.

  Och vad gäller hen förstår jag inte kritiken. Det handlar inte om att ta från barnet något utan om att kanske tillföra något. Sen är det väl praktiskt att slippa skriva ”han/hon” i text och istället kunna skriva hen. Dessutom: det finns många transpersoner som inte känner att de kan identifiera sig med han/hon.

  Sen måste jag säga att det sista du skriver är helt vidrigt. ”Ta en dusch, raka dig & hoppa i en klänning”. Har inte ens ord för den låga nivån på det där.

 27. Feminist eller inte. Jag är otroligt less på att bli bedömd utifrån mitt kön. Mina kunskaper och förmågor har inget att göra med att jag är kvinna. Jag är en människa. .en individ.

  • Att det retar upp folk betyder ju att hon har fel. Hade hon skrivit allt rätt så hade väl ingen reagerat, eller hur? Och du som ”anti feminist”, tycker du inte att kvinnor och män ska ha lika rättigheter och villkor? Det är nämligen det feminism handlar om. Inget annat.

  • Jag förstår inte direkt logiken i din kommentar: innebär detta att när vi feminister retar upp antifeminister med inlägg om tex patrirakala strukturer, genustänk och ordet hen så betyder det bara att vi har rätt? Det är helt klart modigt av dig att publicera ett sånt erkännande – jag är imponerad.

  • Jag förstår inte direkt logiken i din kommentar: innebär detta att när vi feminister retar upp antifeminister med inlägg om tex patrirakala strukturer, genustänk och ordet hen så betyder det bara att vi har rätt? Det är helt klart modigt av dig att publicera ett sånt erkännande – jag är imponerad.

 28. När ska folk förstå att feminism inte handlar om rakning och smink?! Du och alla andra får använda hur mycket smink, raka sig och vara hur ytliga som som helst, men ingen ska känna att de blir tvingade till det. Och att ”hen” är ett ord man kan välja att använda istället för att säga tex ”den” när man pratar om någon man inte vet könet på (tex: ”Barnet väljer den lila kritan eftersom det är hens favoritfärg”). Det är ingen som har sagt att ”hen” ska ersätta ”han” eller ”hon”! Och om nu någon skulle kalla din dotter för ”hen” så kommer inte hennes könsorgan lossna och försvinna, eller hur? Hon kommer fortfarande vara precis lika mycket flicka för det.

  Det är inte heller NÅGON som vill ta bort din dotters ”natur” att vara omhändertagande, vart har du fått det här ifrån egentligen? Feminismen vill inte ta bort något, utan istället GE henne fler möjligheter. Vill hon vara omhändertagande och föda barn i framtiden så är det förstås jättebra, men väljer hon att INTE göra det så ska det vara lika okej det också! Feminismen ger henne möjligheten att välja, och slippa tvingas till något. Det ger också möjligheten för killar att vara omhändertagande, snälla, vänliga och mjuka, något som du kallar för kvinnligt. Men vill de vara manliga, macho, tuffa, hårda, whatever, så är det igen, helt okej.

  Nej, kvinnor är inte känslomänniskor och män är inte sakliga av naturen. Det är något vi fostras till att vara. Tjejerna uppmuntras att visa känslor medans det för grabbarna är fjantigt att gråta.

  Jag har precis duschat, rakat hela kroppen (förutom ögonbrynen och mitt långa, blonda hår såklart) och nu sitter jag och väntar medan min kille lagar oxfilé. Jag är inte ensam och jag går redan på högskola, så jag har inte mycket fritid alls. Ändå sitter jag här och förklarar mig för dig, eftersom feminism är något jag brinner för och något som du har fått helt om bakfoten.

  Och hade jag valt att göra tvärt emot hade det varit, you guessed it, helt okej.

  • Superbra och tydligt skrivet! Jag är också den typen av feminist som rakar benen, sminkar mig och kallar min dotter för hon. Men det tar inte bort de faktum att jag också kan se att det tjejer som inte vill raka sig/sminka sig/leva i traditionella kvinnoroller och att dessa också har lika stor rätt att vara just rätt och inte ses som avvikande. Jag kan också se att de finns de som inte passar in i våra tajta könsmallar och därför föredrar att bli kategoriserade som nått annat, hen. Och eftersom jag tror på att behandla människor i min omgivning på samma sätt som jag önskar bli behandlad, med respekt, så försöker jag göra just det. Respektera. Det jag älskar med feminismen är att den är just inkluderande och inte exkluderande, att vi som feminister kämpar för varandra, även om vi inte alltid tycker exakt likadant och att de dagar jag inte orkar kämpa så vet jag att det finns systrar där ute som kämpar för mig.

  • ”Nej, kvinnor är inte känslomänniskor och män är inte sakliga av naturen. Det är något vi fostras till att vara. Tjejerna uppmuntras att visa känslor medans det för grabbarna är fjantigt att gråta.”

   Här har vi en som är påläst vad gäller könshormonerna östrogen och testosteron…

   Kan jag få ett vettigt svar på denna fråga: Hur kan feminism vara vägen till jämlikhet och utplåning av kvinnans objektifiering när begreppet i sig endast fokuserar på kvinnan? Ekvivalism eller humanism är en vettigare ståndpunkt, om nu en ”-ism” överhuvudtaget skall definiera ens perspektiv genom vilket man upplever livet.

   • Inom feminismen utgår man ifrån att det finns en könsmaktsordning, ett patriarkat, där män sitter på mer makt inom nästan alla områden, mannen är norm. Kvinnor blir utsatta för förtryck pga deras kön, t.ex. våldtäkter, kvinnomisshandel, kvinnliga egenskaper värderas lägre, kvinnor får sämre löner osv.. Feminism handlar om att man vill utjämna den här maktordningen genom att få ett slut på kvinnoförtrycket och jämna ut maktbalansen. Feminism utgår ifrån kvinnor eftersom kvinnor är de underordnade. Jag förstår själv inte hur nån typ av ”ekvivalism” som du pratar om hade kunnat leda till jämställdhet eftersom man helt blundar för maktstrukturer (dvs patriarkatet), därför tycker jag att feminism låter betydligt vettigare.
    (Självklart i samband med bl.a. antirasism och HBTQ-aktivism som på liknande sätt utgår ifrån olika maktperspektiv.)

   • Jag har själv gått igenom en hormonutbytesbehandling. Det blev ingen magisk identitetsändring precis. Vad menar du att könshormon skulle påverka i människor bortom rent kroppsliga saker som fettplacering och vad baserar du det på?

    Sen är det inget konstigt att uttrycket för kampen mot allas lika rättigheter och möjligheter döps efter den klassiskt underpriviligierade gruppen. Det är tvärtom väldigt vanligt och jag hör sällan kritik om det i andra samtal än just feministiska. Vad kan det bero på, tror du?

   • Tack för att du förminskar mig, man. Det hon skriver ”Vi kvinnor är känslomänniskor. Män är sakliga.” är BS och det är det jag vill komma till. Inte att det inte finns skillnader på kvinnokroppen och manskroppen. Jag är ingen känslomänniska bara för att jag har mer av ett visst könshormon i kroppen än män. Vissa kvinnor är känslomänniskor, vissa är sakliga. Vissa MÄN är känslomänniskor och vissa är sakliga. Och det beror inte på vad de har eller inte har hängandes mellan benen.

 29. Att ni inte har bättre saker för er på en fredag att klaga på en som har sina åsikter är patetisk och tragisk!
  Jag älskar mina rakade ben, FITTA, armhåla, och mina underbara meloner till tuttar! Och jg och min man är jämställda och han kallar mig Hon inte han elle hen kalla mig åsna om du vill i dont huve a FUCK skaffa ett liv era livlösa människor!

  • Läs på människa! Raka allt du vill, vem har sagt att du inte får det? Och vart tusan har du fått att du inte får älska dina bröst ifrån undrar jag?! Självklart kallar han dig för ”hon”, och du kallar honom för ”han”. Ingen har sagt att ni ska kalla varandra för hen och skära av/proppa igen könsorganen på varandra. Han och du och ALLA andra kommer fortfarande vara lika mycket man/kvinna/allt emellan även om några människor i världen väljer att använda ordet ”hen” istället för den/det/person/osv.

   Det är för övrigt väldigt konstigt att du säger att folk som kommenterar är livlösa människor, när du själv gör precis likadant.

   • Gumman om någon ska läsa sig på är det du!
    Jag kommenterar att kalla mig vafan du vill vem fan bryr sig! Varför man ska reagera på någons åsikter är helt patetisk! Jag tycker dom är liv lösa och patetiska när dom skriver en hel bok! Hade jag velat va en kille med min FITTA så hade jag velat va en man! Varför ska man gå runt gröten! Och kalla sig hen!
    Och om du en engång tar och läser de jag skrev så handla det om att alla ska klanka ner på någon för hennes åsikter, liker du inte hennes åsikter! Så stick läs inte va hon har att säga,,

    • Du verkar väldigt förvirrad. Det du skriver makes no sense. ”Hade jag velat va en kille med min FITTA så hade jag velat va en man!” Öh va liksom? Dessutom så säger du emot dig själv sååå mycket. Du säger att man inte ska klanka ned på någons åsikter, och sen gör du det själv. Igen. Så du kanske ska ta och sticka härifrån själv ”lilla gumman”.

 30. Jag är en känslomänniska (man). Det skäms jag inte längre för att säga och den här artikeln gjorde mig bara ledsen.

 31. Håller med alla andra tidigare talare men igen känner jag bara att en röst till behövs här för att väga upp mot dumheterna.

  På samma sätt som ingen tvingar dig till att låta håret växa förstår du väl att du inte kan uppmana till att raka bort det?

 32. Det här var bara sorgligt. Det är inte svårt att läsa på vad feminism innebär. Jag skulle hemskt gärna be dig göra det, kanske en eller två gånger till, och sedan återkomma. Prata med andra feminister. Andra kvinnor, andra män, andra människor. Och lyssna. På riktigt. Feminism är till för alla. Det handlar inte om färgen rosa. Vi vill bli jämlika, oavsett könstillhörighet. Vad man har för egenskaper, vilka färger man föredrar, huruvida man väljer om att sminka sig eller raka sig – det är inte på något vis relevant. Alls.

  Öppna ögonen och armarna istället. Låt människor vara sina egna. Om inte för feminismens skull, så för din dotters. Kram!

 33. så fram tills imorgon har du aldrig brytt dig, men i övermorgon kommer du alltså bry dig? i ena meningen skriver du att du inte bryr dig i en annan skriver du att du är blödig för att du är kvinna?(vilket inte är vetenskapligt för fem öre) , sen det värsta är nog fan detta ”Mitt barn är en hon. Hon har ett könsorgan som identifierar hennes kön klart och tydligt. ” om man är så fixerad vid sitt barns könsorgan så borde nog soc kopplas in, hoppas din unge får en bättre familj…

 34. På riktigt känner jag mig nästan kränkt när jag läser ditt inlägg.
  Jag förstår att din mening inte är att såra men jag förstår att ditt inlägg är ett sätt att förminska. Jag är en kvinna, med långt hår, rakad kropp och sköter min hygien alldeles utmärkt. Jag ska börja universitet för att bli jurist, jag är ingen ensam människa med för mycket fritid. Tvärtom skulle jag säga att jag önskar jag hade någon fritid utanför studierna.
  Du placerar mig och flera andra feminister i ett fack ingen av oss förtjänar. Jag kan tala för mig själv att jag konstant protesterar mot samhällets förtryck mot kvinnor, jag kanske inte hunnit lika långt som andra feminister och jag lär mig hela tiden. Men du verkar ärligt ha stannat upp, tänkt på fel saker och sedan valt att stå och stampa. Dessutom – snälla känn inte att någon vill döda dig. Det vill jag verkligen inte, tänker inte hota dig heller. Utan känner helt ärligt bara att du skrivit detta inlägg för att få lite publicitet. Du har inga egentliga ståndpunkter det håller jag med dig om, utan du har baserat detta inlägg på dina fördomar vilket gör att du får en himlans bra publicitet. Tro mig jag har gjort samma och det funkar.
  Tycker inte heller att du har förstått innebörden av ordet hen så det tänker jag inte ens kommentera för du har uppenbarligen inte läst på – än en gång du gör nog detta inlägg för att provocera.
  Nej denna artikel gör mig också ledsen för att jag lever i ett förhållande med en man som är den manligaste ni kan hitta, han är stor och lång, har skägg och ser ut som en riktig macho man. Men han gråter oftare än mig, får utbrott (känslomässiga) oftare än mig och jag då? Jo jag gråter nästan aldrig, överreagerar aldrig i samma mån som honom och jag har aldrig haft pms i mitt liv, åtminstone inte det du beskriver. Men enligt dig så är det omanligt av honom att visa känslor och okvinnligt av mig att inte visa känslor?
  Om du ger upp dina fördomar och sedan försöker ta dig vidare i dina efterforskningar om feminism och ord som hen då tror jag att du ser klarare. Förlåt nu låter det som om jag har någon typ av härskarteknik på ingång men jag vet inte hur jag ska formulera mig på ett annat sätt för vill ändå föra fram min åsikt.
  Jag står kvar vid att du antagligen bara är jävligt smart, du letar publicitet och såhär får du den. För kan inte på riktigt tro att du baserar ståndpunkter på dina fördomar.

 35. Det finns pojkar och det finns flickor och det vinns de som gått vilse däremellan. -Fine!
  Men när de som gått vilse incisterar på att alla andra också ska göra det, då är det inte OK.
  Detta förvirrade tillstånd kan endast uppstå i en instängd och kontrollerad miljö och är ej livsdugligt i det långa loppet. Det är en mutation som kan uppstå i en miljö av bortskämdhet men saknar totalt evolutionära fördelar.

  • Ingen tvingar dig att gå vilse, om du trivs bra där du är ska du ha rätten att stanna där. Däremot ska de som är vilsna också få hitta sin plats, en plats där de kan känna sig trygga på.

  • För att använda samma metafor som du (jag utgår ifrån att du pratar om t.ex. könsneutral uppfostran, att använda hen osv): Oftast så uppfostras människor idag att antingen bli flickor eller pojkar. Man sas tvingar in pojkar på en väg, och flickor på en väg. Det innebär att de mestadels kommer att få tillgång till egenskaper som finns vid den respektiva vägkanten. (För flickor t.ex. omhändertagande, vilja att behaga, utseendefixering.., för pojkar busa, vara aktiva, inte visa känslor…). En könsneutral uppfostran handlar inte om att låta folk gå vilse. Det handlar om att inte låta nån gå vilse (t.ex. en transperson eller nån som inte är bekväm med de egenskapen hen ”ska” ha enbart pga kön), utan om att ge alla barn en karta över hela området. Över båda stigarna, och all mark där emellan. På det sättet får alla tillgång till alla egenskaper, flickorna får även de som traditionellt har funnits på ”pojksidan” och tvärtom, och således får barnet utvecklas mer enligt sig själv utan att tvingas in i snäva könsroller.

   Och tycker du på allvar att vi ska basera vårt samhälle på vad som har evolutionära fördelar? Ska vi sluta bota sjukdomar då också? Låta folk som inte passar in bara dö? Kanske lite tvångssterilisering på det också?

 36. Feminism handlar inte om ”hen” eller om att kvinnor inte ska få vara feminina. Det handlar om att alla skall få frihet att vara den man är. Det finns både kvinnor och män som inte känner sig hemma i dagens normer och könsideal. Det finns många män som inte trivs i machorollen och som mår dåligt för att de inte får uttrycka sina känslor för att det skulle uppfattas som omanligt. Ingen feminist vill ta ifrån dig din mammaroll eller din rätt att sminka dig eller klä dig i rosa om detta är det du trivs med. Målet är att alla ska trivas, ha samma rättigheter och bemötas utifrån den person man är och inte utifrån det kön man bär. Det du beskriver är en väldigt snedvriden och trångsynt bild av feminism. Det finns så mycket mer och så mycket viktigare frågor inom feminism.

 37. Har aldrig stött på en kvinna som delat mina åsikter om ämnet förr. Alltid blivit kallad ett sexistiskt och misogynistiskt svin med snedvriden kvinnosyn. Det anser jag mig inte alls ha.

  Kvinnor och män är biologiskt olika, det kommer därför alltid att finnas vissa skillnader. Allt vi kan göra är att försöka jämna ut dessa socialt, inte att tvinga på våra små flickor och pojkar beige kläder och ”hen-tänk” som gör att de skäms över sitt kön.

  Jag står till 100% för att jag attraheras av feminina och traditionellt kvinnliga kvinnor och tänker aldrig någonsin skämmas för det. Det ligger i min natur. Men visst, snagga dig, pierca ögonbrynen, lukta svett och låt håret på benen växa. Det finns säkert någon feminiserad (läs: kastrerad), undergiven man där ute för dig att hämnas på för år av förtryck du aldrig upplevde.

  • Du beter dig som en grottmänniska. Läs på lite istället?
   DET HANDLAR INTE OM ”HEN” ELLER HUR MYCKET HÅR MAN HAR PÅ KROPPEN.

   Både du och personen som skrev blogginlägget är fasen lika pantade båda två.
   Plocka upp en bok och lär dig något, är mitt tips.

   Jag attraheras också av ”traditionellt kvinnliga kvinnor” (sjukt konstigt att ens säga så.. det är som att säga att andra kvinnor är mindre värda.. men visst) – men det betyder inte att jag är mindre av en feminist för det. Eller att jag är mindre accepterande av någon. ALLA har rätt att se ut precis hur de vill – poängen är att vi inte lever i ett jämlikt samhälle just nu. Målet är att nå dit.

   Släpp innebandyklubban och kom in i matchen.

  • Så för att du tänder på kvinnor vars kroppar och personligheter överensstämmer med det nuvarande idealet baserar du hela din människouppfattning därefter?

   Jag tycker apelsinchoklad är jätteäckligt, men jag har aldrig sagt till någon att det är fel att gilla sån choklad. Jag har heller aldrig propagerat för att alla borde apa efter min smak i choklad och se ner på andra. Är det inte bättre att romerska bågar finns för de som gillar dem medan jag kan köpa mjölkchoklad istället? Jag lovar, ICA är stort nog för oss båda.

  • Alltså allt det här pratet om att ”lukta svett” – vad handlar det om? Är det den orakade armhålan som upprör nu igen? Jag har lite svårt att hänga med på varför en kvinna automatiskt skulle lukta svett för att hon inte rakar sig under armarna. Män rakar ju inte armhålorna – innebär det att män alltid luktar svett? Eller har kvinnor magiskt svettluktarhår under armarna? Eller tror folk att det inte går att duscha samt använda deo för folk med kombinationen kvinnligt kön och orakade armhålor?

   • ”Män rakar ju inte armhålorna” Asså? Åh fan!! Älskar det här! Du vill få fram att alla har rätt att se ut precis som dom vill & så placerade du just män i ett fack. Jag har väldigt många manliga vänner som rakar sig under armarna!

    • Utifrån sammanhanget tolkar jag det som att SAK menar att den sociala normen för män är att inte raka armhålorna, inte att det inte finns män som gör det. Det stämmer ju, på samma sätt som kvinnor förväntas raka sina armhålor. Det är en relevant fråga både vad gäller normen för män och normen för kvinnor — varför måste det vara så? Framförallt stör det mig när personer, krönikören bland annat, gör ett samband mellan att raka benen och armhålorna med kvinnlighet och kommer till slutsatsen att man inte är stolt över sin kvinnlighet om man inte gör det. Personligen kan jag inte säga att jag är speciellt stolt över min ”kvinnlighet” vad det nu innebär, utan jag är stolt över vem jag är helt enkelt, och jag ser inte rakning som ett statement varken för eller emot feminism. Vår frihet att välja borde vara en del av vår frihet att uttrycka oss som vi vill, som individer oavsett genusidentitet. Svårare än så är det inte.

  • Så det ligger i din natur att gilla dessa feminina kvinnor du talar om.

   Precis som det ligger i kvinnors natur att ha håriga ben. Vet du ens när kvinnor började raka benen och håret under armarna? Omkring hundra år sedan. Har du någonsin lärt dig om evolutionen i skolan? Om svaret är ja, så vet du att evolution inte sker på 100 år (i så långlivade organismer som människor). DVS det ligger alltså INTE i din natur att tända på rakade kvinnor. Det ligger däremot i den konstruerade sociala mallen du identifierar dig med.

 38. Härligt, underbart med rejäl dos äkta feminin energi! Kul att läsa alla ”sakliga” kommentarer som svar på en orkan av underbar otyglad feminin energi! Tack! :-)

 39. Först av allt vill jag säga att det är tragiskt vilken taskig respektlös debatt attityd vissa har. Att skriva att skribenten inte vet vad hon snackar om eller kalla folk grottmänniska och idiot är ju inte bara osakligt och nedvärderande utan säger ju en del om den personens debattnivå. . Det är låg nivå helt enkelt. Håller man inte med så kommer man med sakliga motargument inte spyr ut sig en massa galla bara för att man blir upprörd. Sedan till inlägget. I det mesta håller jag med henne vissa delar av den mer radikala feminismen har definitivt gått för långt och ägnar sig åt lika sexistiska tendenser som det patriarkat man kritiserar. Man kategoriserar människor i fack och naturligtvis är MÄN bärare av alla dåliga attribut och Kvinnor bärare av alla positiva då förstås. Att påstå att detta inte existerar är ju minst sagt att vara blind eller så väljer man inte att titta åt det hållet och försöker hitta forskning och research som stödjer sin teori i stället. Vidare så har många tjejer och kvinnor fått på pälsen och blivit kallade det ena eller andra av andra mer radikala medsystrar när de inte håller med i allt eller hatar män lika mycket. Detta tar ju skribenten upp eller antyder i alla fall och naturligtvis har ju hon rätt i det . Nu är ju jag troligen lite äldre än de flesta här så jag var med under slutet av 70 -talet och hela 80 -talet där det var helt okej att vara hur kategoriskt fördömande och nervärderande mot män i allmänhet som helst. Även i TV och Radio och inte minst i all press. Tog man en annan sida eller någon position mitt emellan den polariserade debatten och var kvinna så blev man kallad både hora ,svikare o.s.v. Vidare så tar Skribenten upp pronomenet HEN och det enda jag kan säga om det är att folk utanför Sverige skrattar när man tar upp det fenomenet. Vad jag inte håller med henne om är att hon tyvärr kategoriserar och drar män och kvinnor över en kam. Det gamla vanliga kvinnor per definition är känsliga och män är per definition kallt logiska. Att placera in människor i dessa klart snäva roller har ju stora delar av feministrörelsen ägnat sig åt sedan tidigt 1900 – tal. Alla med lite livserfarenhet bakom sig vet att så är inte fallet. Att kategoriskt kunna fastslå med empirisk exakthet och tillskriva samt förutsättningslöst kartlägga vad som är kvinnligt respektive manligt har ingen hittills i världshistorien klarat av . Enligt min åsikt är vi lite av varje allihopa Yin och Yang. Kvinnor har en liten del Testosteron och Män östrogen. Dessa två hormon tillsammans med en del andra verkar i samklang, och skulle vi inte ha båda så skulle vi ganska snart upphöra att fungera. Fråga vilken endokronologi läkare som helst Avslutningsvis nej jag är inte feminist som en del säkert redan har räknat ut. Däremot är jag HUMANIST vilket innebär lika möjligheter för alla och alla har lika värde. Enkelt… En DEL av feministrörelsen kan göra anspråk på att ha den dagordningen men enligt min personliga åsikt icke HELA rörelsen och alla falanger. Detta är ju ganska icke politiskt korrekt att tycka i Sverige idag, men så är det. / Johan

  • Jaså, det är låg debattnivå minsann att vara osaklig och nedvärderande och kalla folk grottmänniska? Dåså, tillåt mig citera krönikören själv åt dig:

   ”Jag älskar mina nyrakade ben och känslan av att vara fräsch.”
   ”Varför skall jag inte lyfta fram det istället för att dölja mig själv bakom kroppsbehåring och odörer?”
   ”Gå nu och ta en dusch, raka kroppen, hoppa i en klänning och stick iväg och köp dig en peruk.”
   ”Ni är ensamma människor med för mycket fritid. Sök in på högskolan och bli chef över vad du nu vill bli chef över. Prata inte om dina drömmar, nå dem. Och sist jag kollade var inte VDn på det stora internationella företaget en illaluktande bitterfitta med grönt hår och en stor äcklig piercing hängandes i näsan.”

   Exakt var bland detta axplock av osakliga och nedvärderande saker krönikören helt oprovocerat hävde ur sig tycker du att hon gjorde något annat än att själv sätta tonen för den här kvasidebatten hon föröker driva? Hon beskyller (andra) feminister, helt ogrundat, för att vara ofräscha, ohygieniska, outbildade, ensamma och utan mening i sin tillvaro, illaluktande, opassande piercade, misslyckade bitterfittor! Faktum är att jag inte har sett en enda kommentar som inte håller med henne som inte har hållit sig _avsevärt_ över hennes egen nivå.

   Att vidare anspela på att hon skulle få motta hot och bli kallad ”hora” av feminister är bortom lågt. Jag vill jättegärna se henne producera ett enda bevis för att någon feminist skulle har gjort sådana uttalanden mot henne någonsin. För egen del ser jag inledningen som en gigantisk offerkofta för att etablera redan från början hur utsatt hon är, för att hon sen ska komma undan med den enormt nedlåtande smörja hon häver ur sig. Och det funkade ju tydligen bra eftersom tex du själv lyckades helt glossa över hennes sanslöst opassande uttalanden för att haka upp dig på att någon annan svarade något som du tyckte inte var helt passande.

   Sen är det alltid intressant med människor som vill att en ska lyssna på dem och respektera deras åsikter, när deras åsikt är att en grupp, som de själva tillhör, är biologiskt oförmögen till saklighet.
   ”Och sen när är det passande att ta stora världsliga beslut när man kanske råkar ha PMS? Kvinnor som har makt handlar annorlunda än män. Vi kvinnor är känslomänniskor. Män är sakliga. Punkt.”
   Det är så lätt att råka trampa i en liten hög med hyckleri om en inte ser upp, inte sant? För här säger ju kröniker själv att vi inte behöver tillskriva hennes krönika någon som helst saklighet – hon konstaterar ju att hon själv är känslomänniska. Män är sakliga däremot. Punkt minsann. En kan ju ifrågasätta varför denna osakliga person av honkön ens tar på sig att skriva en krönika under dessa premisser som hon själv stipulerar.

   • Intressant att du tycker att krönikören var osaklig och nedvärderande i delar av texten. Liknande saker skrivs i media nästan varje dag, fast då brukar det vara en annan grupp som det generaliseras över. Fast den generaliseringen är kanske god?

 40. Jag håller med dig om tydliga könsroller, inte för att jag tror att dem utgör en del av vår natur som människa, utan mest av bekvämlighet. Du missar den stora bilden som många feminister vill lyfta fram, det strukturella. Varför gillar du att sminka dig? Varför gillar du att raka din ben? Varför ser du dig själv som en barncontainer? Självklart finns biologiska skillnader som gör att du respektive en man födda på en öde ö utan vetskap om någonting hade gjort att han bättre hade lämpat sig till att jaga fram kött på bordet och du till mindre kvalificerade uppgifter som hushållsarbete. Samtidigt finns undantag med kvinnor som föds med genetiskt mer muskulatur än vad vissa män gör, även om det inte hör till vad som är mest sannolikt, så även det håller inte. Det finns även ett starkt inslag av dominans och undergivenhet som motiverar den ena att underkasta sig den andra och där är väl självklart att den fysiskt underlägsna också står i uppförsbacke i att inta en dominant position. Att detta sedan går till rakade ben och smink är också väldigt kulturbelagt. Den gemensamma nämnaren måste ändå vara att öka skillnaderna mellan den jagande mannen och hushållerskan för att tydligt visa på skillnaden mellan mannen och kvinnan. Man kan antingen göra det med att raka sina ben och sminka sig, eller att skilja kvinnligheten åt med en niqab/slöja, eller varför inte en kombination, så länge man tydligt skils åt. En sen lördagskväll på krogen i Sverige gör det lika lätt för dig att skilja mellan mannen och kvinnan som den i ett talibanstyrt område i Afghanistan lätt skiljer mellan en kvinna i fullsvart niqab och mannen med skägg och turban.

  Du gillar att sminka dig, raka dina ben och att mantra den djupt inrotade sociala konstruktionen av en feminin kvinnoroll för att du är född i en omgivning som lär dig att vara sån. På samma sätt är jag född i en maskulin mansroll. För att knyta tillbaka till min bekvämlighet, jag inser detta kritiskt, men är samtidigt ganska nöjd i den tillvaron (jag vet inte om det gör mig till en hemsk människa).

  Förstår du nu skillnaden mellan det vi flesta kan skriva under på, nämligen jämställdhet och det radikala feminister propagerar? Den förra gruppen tror att jämställdhet går att uppnå utan att krossa könsroller och den senare tror att det är könsrollerna som skapar orättvisorna. Själv hör jag till den förra gruppen eftersom att jag likt dig är född i ett samhälle som särar på dig och mig och trycker in resten i en tredje slaskhatt. Det kommer med sina för- och nackdelar, exempelvis hade du nog inte fått lika stor uppmärksamhet för något så intetsägande, om du inte hade varit så snygg och sminkad som du är (och jag svarar för den uppmärksamhet du har fått, så mest till alla andra som läser). För din typ av anhängare, framförallt vi män, gillar nämligen när det just är en söt, fin tjej, som dessutom klankar ner på radikala feminister med orakade ben och mustasch.

  Så bara för att förtydliga: Du föds inte med en vilja att sminka dig och raka dina ben. Du inspireras av intrycket du får av vår omgivning till att sminka dig och raka dina ben, antingen om det är från dina föräldrar (som du gör med din dotter), från reklam, framtida barndomsvänner o.s.v. Min bekvämlighet inser detta, har redan fallit ”offer” för och tror alltså att problemet är för stort för att ”fixa” och tror därför på att jämställdhet går att justera utan att så obekvämt och radikalt krossa könsroller. Det står helt enkelt i orimlig proportion mellan de medel som hade behövt av ett samhälle för att åtgärda sig självt till att bli könsneutrala på annat än i rättsliga sammanhang (där är det så mycket enklare att på svart och vitt jämställa folk, så faller det dock tyvärr inte ut i verkligheten).

 41. Kan du inte ta det här inlägget dom läsare är DU.. ja just det DU där en av de bitter dotter som det här inlägget berör så Grattis. Den här krönikan gäller dig!!

 42. Hej!

  Jag blir väldigt leden när jag förstår att du blivit utsatt för hat och blivit kallad för hora av människor som kallar sig feminister när du skrivit/talat om liknande saker förr. Självklart går det att hitta rötägg även inom feminismen, precis som i alla andra stora rörelser, men jag hoppas att du tror mig när jag säger att en STOOOOR majoritet feminster ALDRIG skulle ta det ordet i sin mun.

  Om ordet ”hen” inte är någonting du känner dig bekväm med att använda så låt det vara bara. Det är ett personligt pronomen som är praktiskt emellanåt men framförallt är det ett oerhört viktigt redskap för att synliggöra trans*personer och ger dem en möjlighet att få definiera sig själva (för nej, det fysiska könet definierar inte alltid vad vi är).

  Jag är en av de där radikalfeministerna du talar om. Rakar mig gör jag aldrig nu för tiden men jag tycker om att sminka mig emellanåt. Ibland klär jag upp mig och fixar med håret och ibland går jag runt och ser ut som något katten släpat in. Jag gör som jag vill och du gör som du vill – det finns plats för ALLA kvinnor inom feminismen och jag tänker fortsätta slåss för din rätt att vara DU och för min rätt att vara som JAG.

  Vi kvinnor får så mycket skit från alla håll och kanter – du blir dömd för att du vill bejaka din kvinnlighet, jag blir dömd för att jag skiter i min emellanåt. Ibland känns det lite hopplöst faktiskt…

  Nåja… all kärlek till dig!

 43. Wow, du tycker exakt likadant som Tony Abbot (fast det vet du väl inte vem det är). Du kan ju googla på honom samtidigt som du söker på ”varför behövs feminism”. Lycka till, jag hoppas verkligen du fattar innan din dotter växer upp.

  • Ja, det tycker du ja. Vad trevligt av dig. Men dun som man, är väl en stark person. kan inte du hjälpa mig att montera ihop den nya ikea-soffan åt mig så kokar jag kaffe åt dig i köket? Då ska hon alltså också hänga sig, eftersom hon säger att hon också är feminist?

 44. Jag skäms när jag läser detta inlägg. Feminism bottnar inte i tanken om ETT kön. Det bottnar i tankar om jämlikhet och likvärdiga villkor män och kvinnor sinsemellan. Du jämför din uppskattning för sminkning och att kännas fräsch som kvinnligt. Vad exakt gör det mer kvinnligt än manligt? Alla människor får klä, parfymera, raka, se ut precis som de vill. Vad är du rädd för????? // Man

 45. Oj då! Jag är inte omhändertagande, trivs inte i klänning och är heller inte särskilt mycket känslomänniska. Attans! Här har jag gått runt ett helt liv och trott att jag var kvinna!

 46. Men alltså, vilket århundrande ska trångsynta människor sluta haka upp sig på att ”feminister hävdar att jag inte får raka benen”? Man bara, what? Det handlar inte om att du inte FÅR vara kvinnlig, det handlar om att dem som gör det för ANDRAS skull inte ska känna sig TVINGADE. Vill du raka fittan och benen och locka håret och bära klänning så är det inte en jäkel som hindrar dig, det är faktiskt enbart du som tolkar fel.

  Feminister säger inte heller att allt ska vara hen och att klä sin dotter i rosa är syndernas synd, bara att man inte ska göra det för att det ”flickor _ska_ ha rosa”, utan snarare för att man är fin. Det handlar inte om att döda den kvinnliga stereotypen och utrota allt som anses ”flickigt”, bara att inte göra det till ett tvång. Och nej, du kanske inte upplever att det är tvång. Du kanske gör det för dig själv, och fortsätt med det. Men rörelsen är för dem som gör det på grund av de är rädda att anses vara äckliga.

  Det är synd att alla texter som den alltid, _enbart_ tar upp utseenderelaterade saker. Jag ska minsann få raka benen, och min dotter ska minsann inte vara en hen och hon ska ha klänning och jag vill sminka mig. JÄTTEBRA, gör det. Det finns absolut ingen själ som hindrar dig. Och den personen som gör det är inte feminist, bara dum. Feminister jobbar för kvinnan frihet och rättigheter. Lika lön, inte behöva behaga mannen. Men vill du göra det – så är det ingen som ger dig onda ögat. Och upplever du att någon ger dig onda ögat så är det antingen att 1) personen ifråga är knäpp och absolut inte definitonen av feminist eller 2) så har du tolkat det fel.

 47. BÄSTA KRÖNIKAN JAG NÅGONSIN LÄST! Kunde inte skriva det bättre själv.

  OCH till alla som kommentera (negativa kommentarer) OM texten inte behagar er sluta fu**ing läs och sprid era äckliga feministiska ord någon annan stans.

  Puss och kram

 48. Alltså, dör av okunskapen här. Detta inlägg är PRECIS så som missuppfattningen om feminism ofta visas. Gud.. Jag vet knappt vart jag ska börja. Skriver från mobilen så gör det enkelt för mig:

  Ditt barn får vara en hon. Du får också vara en hon. Det finns dock dem som inte varken vill eller känner sig som en hon/han och då finns det numera ett bra ord för det: hen. Det finns ingen som tvingar dig att kalla ditt barn för hen. Det här ordet och meningen med ordet är till för de som vill använda sig utavdet och som känner att de behöver. Om du är säker på ditt egna kön förstår jag inte hur du orkar tänka så mycket på andras kön..

  Du får klä dig som du vill. Du får ha hur långt hår du vill och raka hur många delar av kroppen du vill. Men du ska också veta att det är helt okej att faktiskt inte vilja det heller. Svårt? Inte särskilt.

  Det handlar alltså INTE om att ta ifrån något ifrån NÅN – det handlar BARA om att göra det okej att INTE gå i den typiska mallen för kvinnor/män.

  Det handlar om att ALLA ska kunna klä sig i det DEM vill och att ALLA ska kunna välja vilka delar de vill raka, om de vill ha smink eller ej. Precis som du VILL ha det så vill någon annan det inte. INGEN prackar på dig något, tar bort sitt smink eller låter dig gå utan klackskor – ingen. Det som händer är att man är mkt mindre accepterad i dagens samhälle om man INTE gör precis de sakerna. Det handlar bara om att man ska få se ut och klä sig som man vill. Ingen tar något ifrån dig. Du kallar ditt barn han hon eller hen eller vad som helst (gärna i trevlig ton) tills hen (titta! Perfekt ställe stt använda ordet på utan att ”ta ifrån din dotter sitt kön” .. Då jag syftar på barn i allmänhet som har olika kön) blir 18. Sen får barnet bestämma själv.

  De finns de som föds utan varken penis eller snippa. De som föds med bröst men med snopp. De som är så starka att de klarar av att vara såpass ”annorlunda” men väljer att behålla båda delarna och helt enkelt älska sig själva som dem är. För dem passar ordet ”hen” in. Det betyder inte att smink och kjolar slutar säljas. Bara att det borde vara acceptabelt att alla kan köpa dem.

 49. Och en sak till: feminismen kämpar för att DU SKA få sminka dig och vara ”kvinnlig” PRECIIIIIS lika mkt som den kämpar för de som inte vill vara det. Det är det ni måste lära er. Det handlar bara om att det är okej att inte raka sig, det är okej ATT raka sig. Allt är okej. Anledningen till att det ej skriva lika många inlägg om hur vi ska kämpa för att få det accepterat att gå ut i kjol är för att det redan är det. Det är inte lika ”okej” att ha kort hår som tjej eller ha hår på benen. Och det är DET de måste vara.

 50. Oj. Läste slutet på din artikel nu. Du är ju dum i huvudet.

  Du är ju så långt ute alltså.. Får fan panik. Det du skriver är ju precis det man bör kämpa emot.
  VAD är det farliga med ”inga kön”?
  VAD har hårfärg för roll om man gör ett bra jobb som VD?
  VARFÖR har mängden hår på benen något med NÅTT att göra mer än just mängden hår på benen? Vill du ha det där – ha det. Vill du inte ha det – ha det inte.
  HUR påverkar en näspiercing arbetar jag utför?
  HUR har valet av kött/ej kött någon påverkan i det jag gör som ej berör hälsofrågor?

  Herregud

 51. Och allt det du skriver i slutet.

  Du menar att vi feminister tvingar dig till att göra saker? Läs vad du själv skrev så kan du fundera på vem som ber vem göra saker. Vad det står i reklamer etc. Att alla tjejer ska ha håriga ben och kalsonger? Nä, precis. Så det du gör är alltså precis det du får för dig händer dig. Hur är det isf mer okej? Det är okej att säga att folk med grönt hår minsann inte får de bästa jobben, att man ska äta kött och vilka kläder man ska ha på sig så länge det gäller en klänning? Men fy vad hemskt det är om nån säger att den med rosa hår fick chefs-jobbet, att det minsann inte är några storbystade blondiner som gör något gott här i världen, att vegansk mat är gott och nyttigt samt att folk borde springa hem o ta på sig sitt skönaste plagg! HUR kan det du skriver vara okej men inte det jag skriver här?

 52. Från min blogg:

  Det här inlägget fick mig att typ sätta i halsen. Vad är det som är så svårt att förstå med feminism? Eller hen? Eftersom de som alltid uttrycker sig ”emot” feminism skriver inlägg som dessa utgår jag ifrån att det inte finns något större intresse att läsa långa inlägg baserat på lång fakta, så jag tänkte hålla det enkelt och relativt kort. Det som de flesta verkar ha koll på är att feminism handlar om t ex lika lön för lika arbete för både män och kvinnor. Att kvinnor är lika mycket värda som män etc. Många av missförstånden handlar om följande;

  ”Jag gillar att vara kvinnlig och vill fortsätta vara det”
  Svar: Okej, gör det då. Ingen stoppar dig.

  ”Mitt barn är en hon/han. Ni försöker få bort könen och kalla alla för hen”
  Svar: Nej. Vill du kalla dig själv för hon – gör det, vill du kalla dig själv för han – gör det, vill du kalla dig själv för hen – gör det. Ingen kommer ta bort något kön ifrån någon utan snarare hjälpa de som känner att de inte passar in/vill placeras som varken hon eller han. Det finns de som föds med snopp och bröst. De som har snippa men manliga hormoner och skägg. Vem är vi då att tvinga någon att ”välja” hon/han om dessa personerna kommit så långt att de accepterat sig själva som de är? Och oavsett om själva ”fysiska” delarna är helt hon eller han så är det bara dessa personers val att välja vad de vill kalla sig själva och vad de trivs bäst som. Så, nej, ditt eller dina barns kön kommer inte att försvinna utan det handlar ett nytt ord i ordlistan som kan hjälpa många. Inte något som prackas på de som inte vill.

  ”Jo, men det finns dagis som kallar alla för hen…”
  Svar: Sätt inte dina barn på ett dagis du inte känner passar dig. Det är inget som tvingas på alla dagis.

  ”Jag vill inte sluta raka mig under armarna”
  Svar: Okej, gör inte det då. Återigen, det handlar inte om att du inte får/ska raka dig precis där du känner för det utan att det inte ska bli ett sånt jäkla liv om man _inte_ gör det.

  ”Jag är stolt över min kropp, att jag kan bära ett barn i magen, föda och amma”
  Svar: Good for you?!

  ”Jag som kvinna har modersinsikter, jag är känslig och har många hormoner. Jag är född med en djurisk instinkt att vara omhändertagande. Min kropp är gjord för att föda. Hela min natur är att vara omhändertagande.”
  Svar: Först och främst, om detta stämmer så låter det som fina egenskaper men bortsett från föda-delen handlar det inte om kön. Det handlar om egenskaper som vilken kille som helst också kan få. Det som är skillnaden är att vi matas från det att vi föds och direkt blir tilldelade dockor till tjejer eller tuffa leksaker till killarna. SJÄLVKLART lär vi oss om städning, omhändertagande, färgen rosa etc när vi redan på BB får en rosa filt vs en blå beroende på kön.

  ”Jag har hormoner som gör mig känslig. Det, återigen, ligger i min natur. Och sen när är det passande att ta stora världsliga beslut när man kanske råkar ha PMS? Kvinnor som har makt handlar annorlunda än män. Vi kvinnor är känslomänniskor. Män är sakliga. Punkt.”
  Svar: Först: HAHAHA. Och nu, menar ni som använder detta som ett seriöst argument att vi ska låta alla män ta alla stora beslut för att vi tjejer kan ha PMS ibland? Alla har inte ens PMS! Och framförallt har vi inte PMS jämt! SAMT så påverkar inte PMS vår förmåga att tänka och ta beslut.. herregud. Och återigen ”kvinnor är känslomänniskor. Män är sakliga”. Jag känner kalla tjejer som hatar känslor och killar som gråter var och varannan dag. Det handlar om EGENSKAPER, hur vi växer upp och blir matade från första dagen och INTE om kön.

  ”Gå nu och ta en dusch, raka kroppen, hoppa i en klänning och stick iväg och köp dig en peruk. Ät en köttbit och sluta gömma dig bakom en ”rörelse”. Ni är ensamma människor med för mycket fritid. Sök in på högskolan och bli chef över vad du nu vill bli chef över. Prata inte om dina drömmar, nå dem. Och sist jag kollade var inte VDn på det stora internationella företaget en illaluktande bitterfitta med grönt hår och en stor äcklig piercing hängandes i näsan.”
  Svar: Helvete vad förbannad det här gör mig. Tyvärr är citatet lika äkta som de ovan.
  HUR har färgen på håret med min arbetsförmåga att göra?
  VAD spelar piercingar för roll?
  HUR blir jag en bättre människa om jag rakar kroppen och har på mig en klänning?
  HUR kan min hårlängd spela någon annan roll än just, ja, längden på mitt hår?
  VAD har kött med feminism att göra?

  Dessutom, att dra ett citat som detta är ju PRECIS som att säga det ”icke-feminister” stör sig på;
  Gå nu och låt håren på benen växa, raka av dig håret, ta på dig byxor, bli vegan och färga håret grönt. Det är PRECIS samma sak, det är kort hår istället för långt och grönt hår istället för brunt. Hur kan man då störa sig så förbannat på att någon annan säger liknande?

  Vad det hela handlar om är att du får ha långt hår men att det inte heller är något fel med att ha kort hår som tjej. Eller omvänt, långt hår på killar, killar som rakar benen eller whatever som kallas ”kvinnligt”. DET ÄR OKEJ att ha på dig klänning, känna dig ”kvinnlig”, vara stolt över din kropp och äääälska dina stora bröst. MEN, det är också okej att hata klänning och trivas mer i byxor. Eller i overall, en tomtedräkt eller vad sjutton som helst. Det handlar om att du får ha på dig det DU vill. Inte om att tvinga någon ha på sig det dem inte vill. Varken att tvinga er att bara ha på er bara byxor eller någon annan att ha kjol.

  Det som är viktigt, som många stör sig på, är just hur vi matas med information om hur vi ska vara. Både som män och kvinnor. Varför kan inte barn bara få vara barn och själva välja vilken färg vi vill ha på leksakerna? Varför är alla tjej-saker i rosa/lila etc och kill-saker i blått/grönt. Det finns t ex PLÅSTER som har olika förpackningar, rosa till tjejer och blått till killar. Kan någon förklara hur det kan vara några skillnader på PLÅSTER mer än hur de fungerar? Varför får tjejer just ROSA filtar på BB och killar BLÅ? Vem kom på det?

  ”Man kan ju välja vilken färg man gillar själv sen och ni vill ju ta bort allt manligt och kvinnligt! T o m färgerna!”
  Svar: Det kan man absolut men det är svårt att komma ur det när vi dagligen matas med manligt och kvinnligt. Det handlar inte alls om att ta bort allt blått och allt rosa utan att det ska vara lika okej för en femårig tjej att välja ett blått paraply som ett lila. Att fjantiga saker som väskor, borstar, schampoo, strumpor etc etc etc inte behöver vara manliga/kvinnliga utan är helt okej som ”könsneutrala”. ELLER, samma sak där, att det är helt okej för en kille att köpa en ljusrosa väska om det är vad han tycker är snyggt. Varje dag när jag jobbade på TGR kom föräldrar in och frågade om ”killar kunde ha dessa vantarna” eller om det inte fanns ”manliga färger på glasögonen” eller ”vilken parfym är manlig?” ”kan tjejer ha det här paraplyet?” .. VARJE dag. Vi hade t o m en kvinna som kom in och hade på sig handskarna från butiken och frågade om de var för män eller kvinnor. Vårt svar blev ”sitter dem skönt?”.. Det gjorde dem och efter lite förvåning köpte hon dem. Det finns tjej/kill-pyamaser fast kropparna är så gott som EXAKT likadana när man är i den åldern. Du har olika könsorgan men du har blöja över dem och de är inte särskilt stora i den åldern och det behövs inte något annat är en BARNPYAMAS. Vill din son ha något med ”tjejiga” dockor på – låt han ha det då! Älskar din dotter något som anses vara för killar – var glad över att hon har intressen!

  ”Jag är uppvuxen med en mamma. Hade ingen pappa som fanns där utan min mamma spelade den stora rollen i mitt liv. Hon jobbade, dygnet runt. Hon gav mig det bästa livet jag kan önska mig. Men hon lärde mig också hur det är att vara en kvinna. En stark kvinna med skinn på näsan. Jag vet att jag klarar mig själv. För det har hon lärt mig. Jag vet att jag är lika bra som min bror för det har hon också lärt mig. Och om vi bara håller oss till det, så kommer samhället 2034 se annorlunda ut. Utan att barnen springer runt i 4 nyanser av brunt och inte vet vilket kön de har. Könsstympning fast med ord. Det är farligt det ni gör. Allting är inte alltid positivt.”
  Svar: Det är super att du hade din mamma. Det hade också varit super om du hade din pappa. FÖRÄLDER kallas det. Och ang ”könsstympning med ord” så undrar jag VAD det är som är SÅ fruktansvärt farligt med att kalla barn för barn? Jag förstår att man vill kalla sig för kille eller tjej, men huvudsaken är väl att man är en bra människa? Att när man är två år lär sig att man inte slår folk eller spottar dem i ansiktet. Vad skiljen en två-årig kille mot en två-årig tjej? Om vi bortser från allt vi matar på dem? Om hur killar ”ska” vara eller hur tjejer ”ska” vara?

  Vår uppgift är att forma våra barn till bra människor. Med bra värderingar och respekt för andra människor. Det är inte vår uppgift att lära dem vad dem ska eller borde göra eller gilla. I vilken mall de passar in bäst. Låt människor vara människor. Låt de som är varma och omhändertagande vara det men sätt det inte på något kön, det är fina egenskaper.

 53. Bra skrivet! dock så kan du inte ta förgivet att din dotter vill vara tjej hela livet bara för att hon har kvinnliga könsorgan. Jag har kvinnliga könsorgan men jag tycker inte om att ha det för att jag helt enkelt inte tycker att de passar in med mitt psykiska kön. Jag vet inte om jag vill vara och kallas ”man” eller om jag är någonstans mitt emellan. för att det enda jag vet är att jag inte vill bli kallad för tjej och om jag vill så kan jag välja att inte vara något av dem, vara mitt emellan eller att inte ha något kön alls. Det är därför det är bra att ha ordet ”hen” dock så tycket jag inte att det är bra att kalla små barn för hen utan att de får fundera ut det själv när de blir äldre för att annars så kommer de bara bli förvirrade utan anledning.

 54. Du har helt missuppfattat begreppet hen, det används inte för att avköna en människa eller en person utan är till för att beteckna en person som inte vill identifiera sig med ett kön. du kan kalla din dotter för en hon…

 55. Jag kunde köpa det tills ”män är sakliga”! :D
  Någon som försökt resonera med en hungrig man någon gång?
  Eller alla dessa ”sakliga” män som misshandlar sina fruar och flickvänner.
  Hela idéen med jämställdhet är att man ska få cara den man vill, man som kvinna. Och det fina i ekvationen är att man kan både umgås och gifta sig med den som passar just en själv. ;)

 56. Detta är alltså samma person som skrev följande: ”Vad gör man om ungjäveln blir ful? Kan man reklamera någonstans då eller? Ärligt. Fula bebisar är fan riktigt fula. Och det kan man liksom inte ljuga bort med ett leende. Föräldrar ser liksom inte hur ful ungen är egentligen. Och det är ju synd. Plastikoperation i 18 års present. Nu tycker ni säkert att jag är hemsk men det skiter jag i för jag vet att du någon gång har ljugit för en vän om att deras bebis är söt när du egentligen spydde i din egna mun och kände skam. Skam över att behövs synas med den ungen.” – Yeah, att ta åt sig av hennes åsikter är slöseri med tid.

 57. När man läser många kommentarer här slår dig mig hur fördomsfulla många som kallar sig feminister är. När någon säger emot er blir ni hatiska mot dessa. Jag är inte feminist, skulle aldrig kalla mig det, jag är jämställdist! Ni är alltid snälla? Mmmmm…”män är djur”, ”Svenska män är talibaner”, kränkta vita heterosexuella medelålders män”. Är det er syn på män förtjänar ni inte att kallas annat än radikalfeminister. Ordet Hen finns i finska språket, stavas dock Hän, detta har inte fört feminismen framåt överhuvudtaget! Ordet säger ingenting överhuvudtaget. Undrar varför man skrattar åt svensk feminism utomlands? Deg säger väl sig själv i det könlösa Sverige!

  • Jaså? Det slår dig ”hur fördomsfulla många som kallar sig feminister är” när du läser kommentarerna? Du tycker inte att det visar ganska tydligt på hur fördomsfull du själv är?

   Eller ska jag ge ett litet smakprov på tongångarna från antifeministerna för att illustrera hur du verkar läsa saker lite som det behagar dig?
   Emil här ovanför tex håller sig kort och koncist till ”Snälla gå och häng er jävla feminister för övrigt bästa artikeln på länge”. Men det verkar väl varken fördomsfullt eller hatiskt kanske? Emil är ju trots allt inte feminist och då tycks en kunna komma undan med lite vad som helst. För att inte nämna att Olgas eget inlägg är extremt hatiskt, men så propagerar hon ju också för ett upprätthållande av rådande normer och då behöver inte heller hon kritiseras för att vara fördomsfull och hatisk antar jag?

 58. Jag väljer att ha höga klackar när jag klär mig fin, har ofta tighta åtsittande jeans istället för lösa och lediga, jag använder bh (som jag älskar att ta av mig så fort jag kommer innanför min egen port) och jag har inte stora bröst och behöver stöd för ryggen, jag rakar och noppar och peelar… jag sminkar mig nästan varje dag…. Allt detta trots att jag är feminist. Så långt är vi lika Baws. Det som gör oss olika är att jag inte vill slå ett slag för det! Jag tycker egentligen det är väldigt sorgligt. Det tar tid, det är tråkigt och det stimulerar mig inte det minsta intellektuellt. Men varför gör jag det då? Handen på hjärtat… ? Om jag bodde på en öde ö skulle jag nog inte sminka mig ”för min egen skull” … det skulle jag nog inte.. och inte noppa ögonbrynen heller…. det gör ju t.o.m lite ont…
  Nej, jag blir KVINNLIG om jag gör alla de här tråkiga och obekväma grejerna? Men är jag alltså inte kvinnlig annars? Men guuuu… är det så farligt då? Jag är ju så van vid att göra mig KVINNLIG, så oftast tänker jag inte på det…. det går liksom av bara farten.
  Dessutom märker jag ju att jag har fördel av det. Jag ”passar in” . Jag blir behaglig och trevlig att titta på= Ger mig större valmöjligheter i livet.
  Ja men det är väl jättebra, eller?
  Det finns en och annan person som inte har LUST att göra som jag, som faktiskt kanske trots allt orkar köra sin egen pryl… jag men typ bekväma kläder och alltid skor som man kan gå raskt och obehindrat i… jag tänker som alltid vill kunna gnugga sig i ögat om det kliar utan att bli svart i hela ansiktet… jag tänker som känner sig fin som man är skapt typ… Kanske någon som är trött på att det inte går att öppna en dagstidning utan att slå upp bilder på KVINNLIGA kvinnor, trött på att behöva känna sig generad och inte veta vart man ska fästa blicken nere i tunnelbanans offentliga rum, för väggarna är tapetserade med halvnakna kvinnokroppar klädda i KVINNLIGA underkläder. Kanske att det finns någon som känner… Nej, jag tycker det är något som är fel!!!! Jag vill inte lägga ner tid på sånt här! Nu färgar jag mitt hår grönt och sätter fullt med ringar i ansiktet…jag vill inte! Jag orkar inte! jag vägrar ställa upp! Jag gör precis tvärtom… så kanske att nån fattar!!!
  Varför hon är så provocerande? VARFÖR blir vi så upprörda? -Var inte så extrem, så radikal, ful, arg, tråkig! Fan tagga ner!! Vad vill vi säga henne…? Var lagom!!! Var lite norma…l! Eller?!!
  Hon påminner oss om att vi är LURADE. Det är ju asjobbigt ju. Vi har kämpat hela livet för att lära oss hur vi ska göra och bete oss för att vara kvinna respektive man… och vi kanske t.om känner att vi har lyckats! Vi känner oss lyckade! Det här förutbestämda konceptet har faktiskt FUNKAT!!!! Och så kommer hon… Har det inte funkat för henne eller vadå?
  Baws vilka är vi att tala om för någon annan hur mycket den ska engagera sig i sin kamp. Jag antar att de flesta av oss skriver under på att människors lika värde och rättigheter är värda att jobba hårt för.
  Allt förändringsarbete tar tid, javisst. Men jag säger TACK, TACK, TACK till alla brudar och män som orkar stå emot och kämpa envist då inte jag gör det. Heja, heja, heja!!!!!

 59. Hej! Det låter som du har sätt programmet Fittstim som går på SVT. Ville bara berätta att jag förstår din frustration. Jag är också kvinna, och jag kan se ut hur fan jag vill och vara feminist samtidigt, det är det som är så jävla ballt med feminism. Jag borde ha rätt att klä mig hur jag vill och bete mig som jag har potential till(så länge det är lagligt) trots att jag ’är kvinna. Det är ju lite det feminism handlar om, inte om hen-bullar och hår-under-armarna-dagis. På riktigt, om vi ska köra 50/50 dela allting lika mellan man och kvinna så måste vi gå vidare från den lilla debatten till den stora och titta på¨skillnader i samhället och varför exempelvis kvinnor får lägre lön, bara för att dom e kvinnor. Nu tänker du kanske ”HA här har vi en sån manshatare, jag visste det!!!” nej tyvärr! Det är lätt att hata på män, men riktigt så enkelt är det inte! Det finns statistik och vetenskaplig, empirisk forskning på att män drar in mer pengar än kvinnor, bara för att dom e män. Inget illa menat här, men det är inte okej, när samhället sviker sina medmänniskor, staten ska ställa upp för oss alla, kvinnor, invandrare, rasifierade, handikappade och män. Så är det bara. Rösta F! och sminka sönder dig! Det är lite det vi vill. att du ska få vara vem fan du vill vara. PEACE!

 60. Verkligen bra skrivet !
  Jag har en son och samhället kallar han för hen. Jag är fruktansvärt emot
  denna kränkande o negativa tankegång !

  Varför ska samhället få chansen att kränka ner på individer.
  Btw det är inte samhället som gör det. Utan du själv.

  Visst vi är bra på det själva.

  Vill att alla försöker tänka så här :
  -vi är alla lika värda
  -kvinna som man
  -respektera att alla får ha sin egna tanke. Sin egna talan utan att vi kränker ner på hon /han

  Det är något ja anser är viktigt idag

  • Folk tilltalar också din son med ordet ”du” – jag hoppas att detta inte känns kränkande för dig (oj, nu kallade jag dig för dig också) eftersom detta också är könsneutralt. Sen refererar din son till sig själv som ”jag” – även det könsneutralt. Betyder detta att han kränker sig själv på daglig basis?

   Det kanske skulle vara lämpligt att fundera igenom det där med hur farligt det är med könsneutrala pronomen en gång till?

 61. Det skriks väldigt högt från feministlägret idag. Jag tycker att man måste vara mer objektiv i sin analys. I min generation (är mellan 20-30 år) så kan jag säga att ingen av mina killkompisar ser på tjejer/kvinnor som mindre värda. De människor ni ska vara förbannade på är era föräldrar och mor- och far-föräldrar som växte upp och skapade förtrycket som ni idag rasar över. När äldre generationer fasas ut från arbetsmarknaden så kommer jämställdhetsfrågan att lösas mycket av sig självt. Många andra saker som upprör människor idag handlar om vilka värderingar föräldrar förmedlar till sina barn. Uppfostran. Vad ska ni skrika om när vi förvandlat alla unika individer till könlösa hens?

  • 1. Det kan vara svårt att skilja på objektivitet och bristande kunskapsnivå som lett till ofullkomplig analys – särskilt om en lider av det andra tillståndet. Det faktum att ”ingen av dina killkompisar ser på tjejer/kvinnor som mindre värda” är dels en anekdotisk bevisföring och dels baserat på deras uttalade självbild. Du utgår från vad de säger sig anse som om det vore grunden för deras agerande. Faktum kvarstår dock att det finns gott om bevis för att även yngre män agerar efter partriarkala strukturer: unga män våldtar också kvinnor, unga män hotar också kvinnor som vågar yttra sig om sina rättigheter, unga män säger också till varandra att ”vara en man” och inte ”bete sig tjejigt” och försöker leva upp till dessa saker själva , etc.

   2. Bilden av att rättvisefrågor kommer att ”lösa sig av sig själva” verkar inte riktigt ha någon verklighetsförankring. Kan du ge några exempel på när stora skiften i frågor om mänskliga rättigheter har skett sådär lite av sig självt?

   3. Ditt sista uttalande om ”könlösa hens” visar tydligt hur oinsatt du är i frågan. Personligen kan jag nästan tycka att det är fräckt att slänga ur sig åsikter till höger och vänster utan att ha bemödat sig om att sätta sig in i ämnet överhuvudtaget (eller brukar du tex tala om för hjärnkirurger hur du anser att neuroner ser ut och fungerar, utan att ha öppnat en bok om hjärnans anatomi?). Om du _hade_ läst på så skulle du vid det här laget ha förstått dels att könlös och könsneutral är två olika koncept och dels att kön och könsroll _också_ är två olika koncept. Feminismen strävar efter ett samhälle som är könsneutralt och fritt från könsroller, inte som är könslöst/fritt från kön. Du vet, på samma sätt som vårt samhälle är längdneutralt och fritt från ”längdroller”, dvs din längd tas inte hänsyn till annat än när det finns specifika skäl att göra det. Ex: jobb på ubåt -> fördel att vara kort, bli duktig basketspelare -> bra att vara lång. Däremot finns inga konstruerade ”längdroller” som tex dikterar att långa människor är känslosamma, omvårdande och gillar att meka med bilar medan korta människor är sakliga ledartyper som gillar att baka.

   Slutligen, våra föräldrar och far-/morföräldrar skapade knappast det här förtrycket som vi ”idag rasar över”. Jag hoppas verkligen, verkligen att du inte är så oinsatt att du faktiskt tror det. Patriarkala strukturer har många år på nacken och våra tidigare generation ska inte ha mer skit än vår egen, som gör ungefär lika bra/illa ifrån sig med utgångspunkt från våra relativa startlägen.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.