pirell

Pirellis val för Rysslands GP i helgen är de mjukaste gummiblandningarna i sortimentet: P Zero gul/mjuk och P Zero röd/supermjuk. Ett steg mjukare än förra årets premiärtävling på den nybyggda banan i Sotji, då man inte hade några data från banan att gå på och därför gjorde ett konservativt val. Inför årets race har man dock god information om förhållandena och ett mer precist val anpassat till banan. Den nya asfalten är slät vilket tillsammans med milt väder och medelsnabba kurvor leder till litet slitage och låg effektförlust i däcken.

Paul Hembery, Pirellis motorsportchef: ”Vi är väldigt glada över att komma tillbaka till Rysslands GP för andra gången. Landet är en viktig marknad inte bara för oss utan också för alla biltillverkare. När vi kom hit till banan i Sotji för första gången förra året fanns många frågetecken – som det oundvikligen är med alla nya banor – men vi har kunnat samla data och nu har vi mer information jämfört med 2014. Som ett resultat av detta har vi nu gått ner ett steg till mjukare däck för att komma tillbaka till två eller tre beräknade depåstopp, vilket är vårt mål för alla race. Både vi och teamen får lära oss mer om banan hela tiden även om den nya simulatortekniken har utvecklats. Anläggningen har en rätt stor variation av olika kurvor och den är ett bra allround-test för däcken, i år har också förarna möjlighet att utnyttja den extra farten från den supermjuka gummiblandningen.”

Största utmaningarna för däcken

Nylagd asfalt förändras rätt radikalt under första året, speciellt när den gått igenom en tuff vinter. Prover från banan visar dock att det inte är några större skillnader på underlaget i Sotji jämfört med 2014. Ytan är fortfarande slät och jämn men eftersom banan sällan används för annat än Formel 1 kommer greppet förbättras rejält under helgen, med en ”grön” och hal bana framför allt under fredagen.

Den mest kritiska kurvan i Sotji är nr 3, en lång vänster med flera apex som inspirerats av den berömda kurva 8 på Istanbul Park (som också designats av Hermann Tilke), här får höger framdäck mycket stryk. Totalt finns här 12 höger- och 6 vänsterkurvor med en 650 meter lång raksträcka mellan första och andra kurvan.

Varvet på 5,848 km är säsongens tredje längsta efter Spa och Silverstone. Cirka 1,7 av dessa kilometer går på sträckor som i vanliga fall är allmän väg och tävlingen körs över 53 varv. En lufttemperatur på mellan 15 och 20 grader väntas vilket minskar risken för att däcken överhettar och tappar grepp.

Förra årets strategi och hur racet vanns

Lewis Hamilton vann för Mercedes, han startade på det mjuka däcket och bytte till medium på varv 30. Den mest uppmärksammade strategin stod hans teamkamrat Nico Rosberg för, som bytte från mjuka däck till medium redan på första varvet efter att ha fått en rejäl bromsplatta. Han kom ut igen på 20:e plats men slutade tvåa efter att ha kört över 30 mil på ett set däck och dessutom satt sitt snabbaste varv på näst sista varvet.

Väntad varvtidsskillnad mellan de båda gummiblandningarna: 0,8 – 1,0 sekunder/varv.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.