tekni

Våra mobiler följer med nästan vart vi än går. Men för människor på flykt är de bokstavligt talat livräddare på den farliga vägen till Europa. Den 12 oktober öppnar Tekniska museet en ny utställning om mobil teknik på liv och död. Med VR-upplevelser, berättelser, föremål och bilder möter vi människor på flykt som lyckats ta sig hit och fått skicka meddelandet till sina nära: ”I’m alive!”

I utställningen I’m Alive – mobil teknik på liv och död, har nyanlända till Sverige delat med sig av sina berättelser om vad smartphones och mobilt internet betytt för dem under deras flykt. I utställningen uppmärksammas också innovativa initiativ som hjälpt flyktingar och där den mobila tekniken ofta varit väsentlig.

Under vintern och våren har Tekniska museet intervjuat några av de människor som tagit sig hela vägen till ett säkrare liv i Sverige, och med deras hjälp samlat in föremål och bilder. Samtidigt har Annah Björk, journalist, och Mattias Beijmo, analytiker, rest till Lesbos och i Turkiet där de mött både hjälp- och räddningsarbetare, flyktingar och eldsjälar som gör allt för att fler ska klara den farliga resan. Tack vare ett unikt datamaterial har de skapat en interaktiv visualisering med berättelser i Google Maps.

Tekniska museets utställning I’m Alive innehåller berättelser från några av de som klarat den farliga resan från Syrien till Sverige, och med hjälp en interaktiv visualisering får vi följa båtarnas väg mellan Turkiet och Grekland, med de verkliga dramatiska händelser som utspelat sig och kommunikationen med hjälporganisationer. Vi möter Dr Ahmad Al Terkawi som själv flytt från Syrien och nu fungerar som en sambandscentral för flyktingar och hjälparbetare, placerad i hans nya hemort Oxelösund.

Utställningen är byggd kring en flyktingbostad av samma modell som UNHCR använder i läger i t.ex. Grekland. Med tredimensionell VR-teknik får vi också följa livet i det jordanska flyktinglägret Zaatari i en film skapad av multimediakonstnären Chris Milk och Gabo Arora. Med 3D-glasögon och rörelsesensorer vi som besökare se oss runt i lägret genom medan den 12-åriga skolflickan Sidra visar delar av sin vardag med lek, skola och arbete i lägret. Vi möter också Refugee Phones – ett privat initativ för att förse flyktingar med mobiltelefoner.

I’m Alive visas på Tekniska museet 12 oktober 2016 till och med 30 april 2017. Utställningen har gjorts i samarbete med bland andra Sverige för UNHCR, Better Shelter, Refugees Welcome Stockholm, Villa Victoria, Maritime Organization for Follow-up and Rescue, Annah Björk, Mattias Beijmo.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.