Green Gaming

När det nya svenska licenssystemet för spel om pengar införs år 2019 förväntas säkerheten höjas för spelarna. Ökat konsumentskydd, obligatoriska spelgränser och möjlighet till självavstängning är några av punkterna som föreslagits i spelutredning. Samtidigt arbetar de större aktörerna på marknaden redan i dagsläget med att minska risken för spelproblem.

Det svenska spelbolaget Mr Green lanserade nyligen ett nytt prediktivt verktyg för ansvarsfullt spelande och visar nu vägen för en bransch i ständig förändring.

  • Denna typ av verktyg är något som alla svenska spelbolag borde erbjuda för att hålla spelmissbruk i schack, skriver Mr Greens vd Jesper Kärrbrink och koncernchef Per Norman i en debattartikel i Dagens Opinion.

Bättre insikt om spelvanor genom självtest

Med Mr Greens verktyg för responsible gaming ska spelarna själva kunna få insikt om sina spelvanor och eventuella riskbeteenden. Utöver att enbart sätta upp personliga spelgränser kan varje kund få en uppfattning om vilka riskfaktorer som finns och vad som kan göras för att minimera risken för problematiskt spelande. Verktyget, som utvecklats tillsammans med Lundaföretaget Sustainable Interaction, har tagits fram av ett team av psykologer, designers, terapeuter, medieproducenter och systemutvecklare.

  • Vi ber helt enkelt våra kunder att sätta på säkerhetsbältet och ställa in sina kontrollreglage. Det nya verktyget hjälper oss att förstå våra kunder ur fler dimensioner än bara det finansiella, säger förtegets koncernchef Per Norman i en pressrelease i Di i september.

Förhoppningen är att den nya tekniken ska förlänga kundens livstidsvärde hos spelbolaget samtidigt som färre spelare fastnar i ett negativt beteendemönster.

Spelaren introduceras till systemet i samband med registreringsprocessen hos Mr Green genom att godkänna företagets policy för hantering av personuppgifter. Därefter ombeds kunden att besvara självuppskattningstestet som består av totalt 15 frågor. Testet utvärderar kundens spelvanor och inkluderar frågor såsom ”Ibland spelar jag längre tid än jag tänkt mig”.

Efter att frågeformuläret slutförts görs en analys av spelaren baserat på intensitet, risk, förändring och volym. Avslutningsvis presenteras spelaren med en individuell utvärdering genom en riskindikator från 0 – 100, tillsammans med råd om vad spelaren kan göra för att sänka sin risknivå och minska risken för att hamna i ett spelmissbruk.

Enligt Jesper Kärrbrink och Per Norman ska verktyget skapa förutsättningar för att spelandet hos Mr Green blir sunt och roligt.

”För drygt ett år sedan gjorde vi en större förändring i vår affärsstrategi. I samband med förändringen satte vi upp ett tydligt uppdrag: att våra kunder ska kunna få bättre insikt om eventuella riskbeteenden genom ett smidigt digitalt verktyg. Samtidigt har vi ställt höga krav på att vi själva måste ha stor förståelse för vad vi gör och skapa de bästa lösningarna för hållbarhet i framtiden”.

Långsiktig strategi för hållbar utveckling

Det nya verktyget är långt ifrån Mr Greens enda satsning inom ansvarsfullt spelande. I företagets Green Gaming policy ingår ett flertal punkter som ska minska risken för problematiskt spelande bland kunderna. För spelarna innebär detta möjlighet att sätta personliga gränser för insättningar, förluster och satsningar. Gränserna kan ställas in både per dag, vecka och månad.

  • Att spela hos oss ska vara tryggt och Green Gaming har varit den del av företagets strategi sedan Mr Green grundades år 2007, säger Per Norman.

I Mr Greens hållbarhetsarbete ingår även riktlinjer för grön miljö, grön anställning och gröna affärer. Detta inkluderar bland annat minskad negativ miljöpåverkan genom lägre energiförbrukning, jämn könsfördelning på arbetsplatsen, samt motverkan mot penningtvätt och hög säkerhetsstandard för hantering av känsliga uppgifter.

”Borde vara en självklarhet för alla svenska spelbolag”

Mr Greens initiativ kan komma att bli ett viktigt initiativ för framtidens spelmarknad. Företaget har sedan en lång tid tillbaka varit transparenta med principen ”Sund kund – sund intäkt”, vilket innebär att det är mer hållbart att ha spelare som satsar rimliga summor över en längre period, än spelare som satsar stora summor några få gångar.

Dessa riktlinjer och användning av modern teknik för att minska problematiska spelmönster är nu något man uppmanar resten av spelbranschen att anamma, främst eftersom antalet svenskar som spelar för större summor har ökat under de senaste åren.

  • Eftersom spelarnas beteenden förändras snabbt är bättre kunskap om kunderna enormt viktiga för att utvecklingen inom branschen ska bli sund. Att använda denna typ av analysverktyg borde vara ett självklart krav för samtliga spelbolag som ska söka om svensk spellicens, skriver Per Norman och Jesper Kärrbrink i Dagens Opinion.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.