musi

Två av Estlands mest berömda musikrepresentanter gästar Sverige i augusti för att inleda Estlands 100-årsjubileum. Trad.Attack!, som har tagit Estland och världen med storm med sitt unika sound av traditionell estnisk folkmusik, spelar i Näsåker 5 augusti och i Örebro 30/8-2/9. Den världsberömde dirigenten Paavo Järvi och hans Estonian Festival Orchestra gör sin första utlandstour och ger en konsert på Östersjöfestivalen i Stockholm den 24 augusti.

2018 firas frigörelsen för Estland och landets 100 år som republik, men firandet har redan inletts och fortsätter till februari 2020 för att markera alla viktiga milstolpar i Estlands statsuppyggnad. Samtidigt håller Estland ordförandeskapet för Europeiska unionens råd under sista halvåret 2017.

Musiken var en del av Estlands och Baltikums frigörelse, som har kallats den sjungande revolutionen, och den utgör likaså en mycket stor del av det ett år långa firandet.

Det gemensamma internationella programmet innehåller ett brett utbud av konserter, utställningar och installationer, både i Estland och flera utländska städer. I Sverige startar 100-årsjubileet nu i augusti med två världsberömda estländska framträdanden på svenska musikfestivaler, Trad.Attack! och Paavo Järvi och The Estonian Festival Orchestra.

Trad.Attack! förnyar estnisk folkmusik

Den innovativa folkmusikgruppen Trad.Attack! gör två spelningar i Sverige på sin EU-stödda världsturné för att sprida sin musik och främja 100-årsjubileet. Den 5 augusti uppträder de på folkfestivalen Urkult i Näsåker och 30/8-2/9 spelar tremannabandet på Örebrofestivalen Live at Heart.

Trad.Attack! har förnyat den estniska folkmusiken och de senaste åren tagit plats på de stora världsscenerna. Hittills har de spelat i 27 länder men målet är att turnén ska nå alla världens länder. Trad.Attack! blandar gammal arkivmusik med traditionell folkmusik, folkmusikinstrument som harpa, säckpipa, flöjt och trummor och moderna musikaliska tongångar. Tremannabandet låter som en stor orkester och har med sitt sound fått många hits och 14 estländska musikpriser sedan de startade 2014.

Estonian Festival Orchestra höjdpunkt på Östersjöfestivalen

En av höjdpunkterna på den årliga Östersjöfestivalen på Berwaldhallen 21-29/8 i Stockholm blir ett efterlängtat framträdande av den världsberömda dirigenten Paavo Järvi och The Estonian Festival Orchestra, som han grundade 2011 i samband med Pärnu Music Festival. Orkestern består av internationella musiker som är handplockade av Paavo Järvi. Det här är deras första framträdande utanför Estland.

Den 24 augusti framför de två symfonier, Dmitrij Sjostakovitjs Symfoni nr 1 och Jean Sibelius Symfoni nr 2 samt den estländske kompositören Erkki-Sven Tüürs accordeonkonsert Prophecy, med den kända accordeonisten Ksenija Sidorova.

musi2

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.