lins

Funderar du på att prova kontaktlinser för första gången? Sitter du bokstavligen och stirrar på dina nya linser och är för rädd för att sätta in dem i dina ögon? Är du orolig att de kanske kommer fastna i dina ögon för all evighet? Oroa dig inte, det kommer inte att ske.

Alla som har provat kontaktlinser har alla varit där, och det finns många myter och missuppfattningar omkring kontaktlinser, så vi vill göra det lätt för dig att kunna slappna av och slippa vara orolig, så att även du kan bli lycklig med dina linser, som så många andra omkring i världen redan är idag.

10 MYTER & MiSSUPPFATTNINGAR OM KONTAKTLINSER

”Jag kan inte ha kontaktlinser.”
 – Vem säger det? Såklart att du kan!

”Jag är för gammal (eller för ung) för att börja använda kontaktlinser.”
 – Tro det eller ej, åldern spelar verkligen ingen roll fall du kan ha kontaktlinser eller inte. Kontaktlinser är en medicinsk produkt och kräver speciell omvårdnad, men om din optiker tror att du är mogen nog att kunna ha linser, då kan du börja använda dem när som helst. Om din syn förändras när du börjar bli äldre, kan du alltid få nya kontaktlinser i din styrka. Men å andra sidan, om du tror att du är för gammal för att bära kontaktlinser – tänk då om! Linser är perfekt för vuxna och kan tillverkas med multifokala recept och för vuxna med andra sorts synproblem.

”Jag kommer aldrig kunna få in dem i mina ögon.”
– Var inte dum, klart du kommer! De första gångerna tar lite extra lång tid, men med lite övning och repetition kommer det gå som en dans. Men om du är nervös och känner dig orolig över att börja använda kontaktlinser kan du följa vår steg-för-steg guide om hur man sätter in linserna.

”En kontaktlins kommer att försvinna in bakom mitt öga.”
 – Detta är förmodligen en av de största myterna. Men oroa dig inte, en lins kan absolut inte glida in bakom ditt öga. Det är fysiskt omöjligt, på grund av bindvävnaden som omsluter baksidan av ögonlocket till den vita delen av ögat.

”Kontaktlinser kan fasta permanent i mitt öga.”
 – En annan skrämmande tanke, som även den är fysiskt omöjlig. Ibland blir linsen torr och kan då sugas åt hårdare om ditt öga. Men med lite saltlösning, blinkningar och tålamod, så kommer linsen att bli formbar igen. Upprepa tills kontaktlinsen är återfuktad. Gnugga inte i ögat här – linsen kan då repa din hornhinna.

”Kontaktlinser är för dyrt”.
 – Ännu en myt! Om du lider av dålig syn så är korrigerbara linser ett måste. Glasögon är ett annat alternativ, men de kan lätt gå sönder eller försvinna, vilket kommer kosta dig en dyr reparation eller tvinga dig att köpa ett par nya. Kontaktlinser eliminerar dessa bekymmer, och när du köper dem i större mängd, kan du få mängdrabatt och faktiskt spara pengar!

”Linserna kan hoppa ur mitt öga”.
– Med dagens fantastiska linsteknik, tillverkas det linser som bokstavligen kramar ditt öga, så det är ytterst osannolikt att de hoppar ur ditt öga.

”Kontaktlinser är obekväma.”
 – Mjuka linser är mycket anpassningsbara, och efter några veckors användande (om ens det), så kommer dina ögon ha vant sig och anpassat sig. Dessutom, med uppfinningen av silikonhydrogel, har linser aldrig varit mer bekväma. De är väldigt genomsläppliga och erbjuder en fantastisk syreupptagningsförmåga.

”Kontaktlinser är för besvärligt att ta hand om.”
– I genomsnitt handlar det endast om 5 minuter av din dag. Beroende på din livsstil och personliga preferenser, finns det många alternativ för att göra det ännu enklare. Endagslinser är bra för de som vill skippa ett par moment av processen, och spara lite extra tid.

”Jag kan inte ha smink med kontaktlinser.”
 – Klart du kan! Men vi rekommenderar att du undviker pulver runt dina ögon, vilket kan skapa irritation. Försök istället att använda vätskebaserade produkter. Dessutom, ju mindre eyeliner och mascara du använder desto bättre. Tänk även på att om du bär en massa smink runt ögonen, så ökar du risken för irritation och infektion.

Vill du ha fler tips borde du genast klicka HÄR

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.