14

Det blir inte bara svårt att förstå vad du menar, du ser också obildad ut. Det blir helt enkelt svårt att ta dig på allvar. Därför har vi sammanställt en guide med några punkter med saker du bör undvika på internet.

När vi möter människor i riktiga världen skickar vi ut olika signaler som gör att folk kan bilda en uppfattning. På nätet ser folk mest vad vi skriver. Vill man bli tagen på allvar finns det vissa saker man ska undvika. Låt mig ge ett exempel på hur en statusuppdatering inte ska se ut.

Exempel: va me filip och drack kaffe till ‘julius’ haha xD xD så jävla slir asså hahahaha !!!!!!!!!

Ni ser. Visst ser det hemskt ut?

Vill ni att folk ska ta er på allvar kan ni börja med följande:

1. Ta er tid att skriva era uppdateringar. Har ni verkligen bråttom? Stava rätt, särskriv inte och använd inte onödiga förkortningar. Ni kanske tycker det är smidigt att förkorta, men det är bara jobbigt för läsaren. Visa att ni gått ut högstadiet.

2. Tänk efter en extra gång före ni skickar ut era texter i flödet. Ställ dig själv frågan “är det någon som bryr sig?”. Ingen är intresserad av att du dricker kaffe, förutsatt att du inte är känd. Lägg upp dina matbilder på Instagram istället. Där kan folk sluta följa dig.

3. Använd aldrig xD-smileyn. Det är knappt okej om du är 12 och sitter på MSN.

4. Använd citationstecken rätt, speciellt när du citerar folk. De ser ut “så här”. Inte ‘så här’. Samma gäller apostrofer. Förkorta inte stadens till stan’s med apostrof. Stan är ett ord. Visa att du är inte född 1932.

5. Inled inte meningar med “jaha” och sluta med “då”. Exempel: Jaha, då var man 18 då. Ni borde själva förstå varför man ska undvika det.

6. Använd inte hotmail-adresser om ni vill ge ett seriöst intryck. Använd verkligen inte hotmail-adresser till ditt företag. Använd en klient som inte skriker barnslighet eller spam, exempelvis Gmail eller Yahoo. Använd ditt namn i adressen, inget annat.

7. “Gilla om jag är söt”. Ni förstår vad jag menar. Känner du dig träffad, lägg av. Det är patetiskt.

8. Om du ska lägga upp en bild på tex en tryckt artikel, tänk på att nästan alla tidningar har e-tidningar. Då kan du ta en print screen på artikeln och det ser mycket proffsigare ut. Det är vanligt förekommande att man knappt kan läsa vad som står på bilderna. Gäller speciellt företag som tar bilder på skrynkliga tidningar.

9. “Ska vi ta en kaffe någon dag?”. Använd chatten om det är något som berör två personer. Skriv inte i varandras loggar. Fatta hur lite vi andra vill läsa om era kaffeplaner.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.