När Qashqai kom på marknaden 2007 var Nissan i stort sett ensamma om att tillverka en crossover i C-segmentet, eller Golfklassen om du så vill kalla det, it’s up to you.
Nissan Qashqai har nu nått sju års ålder och det är med andra ord nödvändigt för dem att att byta upp sig till något fräschare.

Nya Nissan Qashqai är verkligen ny och fin. Den bygger sig på en färsk plattform och har bakaxel i tvåhjulsdrivet utförande, multilänkaxel bak som fyrhjulsdriven.

Qashqai har blivit 47mm längre, 20mm bredare, 15 mm lägre men 10mm mer utrymme i takhöjd än föregående modell. Rymden gör sig påmind direkt man sätter sig i bilen och det på flera andra sätt.

Nissan Qashqai

Trivsel gäller för övrigt även de där bak som har exemplariskt fotutrymme, mer benutrymme än tidigare (+ 15mm) och det är som sagt högre i tak.

En annan sak som direkt slår en är att materialvalet, i alla fall fram, är betydligt mer påkostat än hos tidigare Qashqai – stor skillnad och ett stort lyft!

Nissan Qashqai

Bagageutrymmet rymmer 439 liter (+ 20 liter) med baksätet i upprätt läge, men det är smart utformat med plant lastgolv och ett stort fack under detta (ett hemligt lönnfack). Den förlängda Qashqai +2 kommer inte att tillverkas i den nya versionen, de som vill ha plats för sju personer, eller större bagageutrymme, får välja modellen X-trail.

En majoritet av de Qashqai som säljs i Sverige gör det i framhjulsdrivet utförande, trots att utseendet hyser någon form av terrängbil.

Bilen är väldigt tystgående och känns stark såväl i mellanregister som i toppen. Den kan upplevas något klen vid riktigt låga varvtal men det är inget som retar oss direkt.
Snålt går den också. Inte på 0,38 liter milen blandad körning som uppges av Nissan. Men färdatorn visar 0,51 liter milen utan att vi på något vis tänkt ”snålkörning”.
Detta är ingen liten bil. Qashqai väger in på en tjänstevikt av 1.365 kg och då har den ändå bantats med cirka 40 kg jämfört med föregångaren.
En nyhet i Nissan Qashqai är att den har stötdämpare med dubbla cylindrar. Det gör att den kan ta hand om olika ojämnheter i vägen på bästa sätt men detta system gör också att Qashqai har väldigt lågt däckljud vilket uppskattas högt, inte minst sagt på motorvägarna.

Nissan jobbar mycket med sina nya säkerhetsystem, Safety Pack och Driver Assist Pack. Det förstnämnda omfattar helljusassistans, identifiering av vägskyltar, filbytesvarnare, frontkollisionsvarning inklusive autobroms, automatiskt avbländande innerbackspegel och parkeringssensorer bak och fram.

Nissan Qashqai

Driver Assist Pack innebär intelligent parkeringsassistans, bilen parkerar alltså själv. Dödavinkelvarnare, rörelsedetektorer som upptäcker föremål intill bilen och en trötthetsvarnare. Mycket fina finesser.

Annat som följer med i inroparen är bland annat manuell luftkonditionering, elmanövrerade stolar och ytterbackspeglar, farthållare, valbar servostyrning, centrallås, färddator och däcktrycksvarning.

I det stora hela är vi mycket nöjda med nya Nissan Qashqai.

Nissan Qashqai


Pris
från 179 900 kronor.

Motor
Diesel. Tvärställd 4-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar, 4 ventiler per cylinder. Kamrem. Turbo. Kompression 15,5:1. Borrning/slag 76,0/80,5 mm, cylindervolym 1 461 cm3. Max effekt 110hk (81 kW) vid 4 000 r/min, max vridmoment 260 Nm mellan 1 750 och 2 500r/min.

Kraftöverföring
Motor fram, framhjulsdrift. 6-växlad manuell låda.

Fjädring/hjulställ
Skruvfjädring. Fram fjäderben med undre triangellänk. Bak halvstel axel med längsgående stag.

Styrning
Elmotordriven servo. Vändcirkel 10,7 meter.

Bromsar
Skivor fram (ventilerade) och bak. Antisladdsystem.

Hjul
Lättmetallfälg. Fälgbredd 6,5 tum, däck 215/65 R 16.

Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 265, längd 438, bredd 181, höjd 159, spårvidd f/b 157/156. Markfrigång 20. Tjänstevikt ca 1 365, maxlast ca 545, max släpvagnsvikt 1 350. Tank 55 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 439-1 503 liter.

Fartresurser
Acceleration 0-100 km/h 11,9 s, toppfart 180 km/h.

Bränsleförbrukning
Stad 0,42, landsväg 0,36, blandad körning 0,38. CO2 99 g/km.

Garantier
Nybil 3 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år, lack 3 år, assistans 3 år.

Skatt
1 088 kronor per år.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.