rhymefest

Che Smith, eller Rhymefest som är hans artistnamn, är en rappare från Chicago, Illinois. Hans debutskiva Blue Collar kom 2006 och är en skiva värd att highlighta.

Kan börja med att nämna att Rhymefest skrev, tillsammans med Kanye West, låten Jesus Walks som Rhymefest vann en Grammy för. Bara det bevisar vad Fest har att erbjuda.

Blue Collar innehåller en del politiska budskap, men även humor och man hör att det är mycket arbete bakom hans verk. Han startade som battlerappare och har vunnit mot självaste Marshall Mathers, Eminem, i Scribble jam Cincinnati redan 1997. Men det dröjde ett tag till innan Rhymefest fick visa vad han gick för för resten av världen.

Jag läste någon förklara vart/vem Rhymefest var (när han var på väg upp) bland de andra stora rapparna från Chigaco, och jag tycker det satt perfekt.
Kanye, den egoistiska playboyen, Common är mystiken, Twista är klassens clown, Lupe är nörden, och Rhymefest själv, hip-hop everyman. En hårt arbetande man som under tiden han var up-and-coming hade en rad olika arbeten vid sidan av så som busschaufför, vaktmästare med mera.

Skivan Blue Collar kom som sagt 2006 och är släppt på J Records. Som producenter hittat vi bland annat Rhymefest själv, Just Blaze, Kanye West, No I.D, Cool & Dre med flera och som gäster finner vi även där Kanye West, på den fantastiska låten Brand New. Men vi hittar även Q-Tip, Ol’ Dirty Bastard, Malik Yusef, Mario med flera.

Rhymefest har en förmåga att hitta på och skapa cathiga refränger som bland annat Build Me Up med Ol’ Dirty Bastard. Där Bastard vrålar refrängen från The Foundations – Build Me Up Buttercup, och det blir så bra. Devil’s Pie har sampling från The Strokes Someday. And the list goes on and on and on.

Blue Collar är helt enkelt en skiva med många överraskningar som har mycket att erbjuda.

Christian Tipsar:
Bullet
Devil’s Pie
Fever

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.