Sverige

Min systerdotter vägrade äta en hamburgare på Örebros bästa hamburgerrestaurang pga ”Men osten räcker inte hela vägen neeeer”. Jag visste då bättre än att ta diskussionen, det hade slutat med tårar, kanske högljutt skrik, förmodligen inga okvädesord men ändå ett barns version av personangrepp och givetvis ingen möjlighet att övertyga henne om att det inte gör någon skillnad hur långt ner osten räckte. Jag brukar av ungefär samma anledningar hålla mig borta ifrån att kommentera majoriteten av de ytliga SD-relaterade diskussionerna som uppstår på sociala medier. Det är givet utfall varje gång. För jag en rationell retorik som steg för steg plockar bort diverse lösryckta argument, ofta hämtade via hörsägen eller rubriker de frälsta läst när någon länkat vidare ”nyheter” från journalistikens motpoler (Fria Tider osv), så brukar det bli kortslutning eller ”hjärnpruttar” som min flickvän kallar det när SD-svansen ska replikera.

Idag gjorde jag ett litet undantag från att behålla mina tankar för mig själv (och har i skrivande stund inte fått någon motkommentar). Jag räknar med att det kommer, givetvis tillsammans med de obligatoriska ”Du är ju helt dum i huvudet”-replikerna. Jag kanske förtjänar det då jag kan ha råkat nämna att eftersom våra politiker ska representera folket är de 13% som röstade på SD en evolutionär felmarginal vi troligtvis får räkna med.

Jag har en regel som säger att jag på en fest eller i andra sociala sammanhang aldrig tar första steget när det kommer till att ifrågasätta individers musiksmak, religion, filmsmak, favoritfotbollslag eller vilket parti de håller på. Trots detta hamnar jag väldigt ofta i dylika diskussioner (främst, av förklarliga skäl, om film/filmsmak). Jag har en teori om att de hjärnpruttar som orsakar skadligt beteende på grund av att man är maniskt besatt av ett band, eller tar till våld på fotbollsmatcher, eller gör dig till en teist, eller att du vägrar höra på argument om varför det där pyramidspelet du hävdar är revolutionerande bara är en bluff alla orsakas av samma psykiska triggerpunkt, det är bara en tidsfråga och din sociala kontext som avgör vad det är just du ska bli fanatisk över. När du väl hittat vad det är som kittlar just din persika så blir du radiostyrd, drar på dig de metaforiska skygglapparna och blir ett konfirmeringsbiasoffer (hittade på det ordet genom att lägga till offer på slutet, men konfirmeringsbias är att kognitivt (oftast) vara selektiv över vilka argument du suger åt dig så länge de bekräftar din världsbild).

Uteslutande ALLA SD-hejare jag stött på bekräftar denna generaliserande (av mig skapade) stereotyp. De använder oftast de ytligaste (mest lättförstådda) argumenten om ex. ”Nu får vi ju inte ens sjunga nationalsången längre”, ”Nu får vi ju inte ens vara pepparkaksgubbar längre” eller det klassiska negerbollsargumentet. När de fått medhåll av någon annan evolutionär avvikare så får de vatten på sin kvarn, bröstar upp sig och raljerar på genom hopning (retorisk term som innebär att man genom att mata på med så många argument/synonymer försöker bekräfta sin tes). Om dessa argument ej biter (en fanatiker har som jag etablerat sin världsbild så bestämd att de aldrig kommer ändra uppfattning genom motargument, hur tydliga dessa än kan vara, de måste helt enkelt växa ur denna kostym på egna premisser), så efterföljs hopningen av ad hominem, en form av tankefel där SD-hejaren attackerar i detta fall mig med olika osakliga argument om exempelvis min person (ex. tidigare i texten om hur dum i huvudet jag är). Jag själv gör mig skyldig till ett tankefel genom att påpeka att 13% av röstarna har hamnat lite efter i evolutionen, men då jag har belägg för det så är det ovidkommande.

Jag har spunnit iväg lite och blivit lite väl teoretisk och retorisk (och tappat min tråd), men jag hoppas ändå att det går att plocka ut några poänger ur texten, och att dessa kanske kan få i alla fall en individ av de 13% jag talat om att tänka till lite extra (även om det skulle vara helt unikt).

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.