Mange Hellberg 2012

För ett tag sedan fick jag förmånen att träffa en fantastisk person med en fängslande och hemsk men ack så vacker livshistoria. Han är ett levande bevis på att människor kan förändras om de får en andra chans. Med stor respekt vill jag nu berätta kortfattat om Mange Hellbergs uppväxt och om vikten att fråga innan man dömer.

Magnus föddes i Stockholm 1974 och ganska direkt blev hans liv ett levande helvete. Hans mamma jobbade på nätterna och hans pappa passade på att ta hem både kvinnor och män och var otrogen framför hans ögon. Pappan, som var hovmästare, hade travhästar och spelade bort familjens pengar, misshandlade både honom och mamman och begick sexuella övergrepp. Situationen blev ohållbar och när Mange var 5 år flydde han och hans mamma till Sundsvall för att komma bort från terrorn.

Sundsvall var inte mycket bättre. Han blev mobbad i skolan och kaoset ökade för varje dag som gick. De andra eleverna tvingade honom med hjälp av luftgevär att klä av sig naken. De tog sedan bilder på honom, misshandlade honom och avslutade med att pissa på honom när han låg försvarslös på marken. Mobbingen pågick nästan varje dag tills smärtan blev för tung att bära. När han skulle börja 7:an lyckades han övertala ledningen till att få byta skola.

Det här var en chans till att få vara någon annan. Inte helt oväntat blev nu den unga killen som tidigare blivit mobbad istället en mobbare. Trots att han gick runt och var tuff i korridoren var han innerst inne trasig, feg och rädd. Eftersom han saknat tryggheten hela sitt liv vågade han inte lita på någon och började successivt lura folk på pengar.

På Manges femtonde födelsedag tog hans pappa sitt liv. Mange åkte in och ut på psykvården fram tills han var 17 år. Vid det här tillfället hade han blåst i princip hela Sundsvall på pengar och var tvungen att lämna staden för att överleva. Han hade ljugit och blåst så många människor att julafton var den enda dagen på hela året han kände sig någorlunda säker, för just den dagen var det ingen som ringde och letade efter honom.

Nästa stopp blev Hudiksvall. Där fortsatte lögnerna och det gjorde att han lyckades ljuga sig in på ett behandlingshem för att få tak över huvudet. När han blev utskriven därifrån fortsatte han till Stockholm, och drogerna han tidigare ljugit om att ha brukat blev nu hans verklighet. Det eskalerade och mitt i alla smutsiga affärer gjorde han ett misstag som höll på att kosta honom livet. Han var skyldig fel killar över 400.000 kr.

”Nu ska du dö din fitta” ekade i Manges huvud. Han var bunden vid händerna och fötterna, helt naken med ett vapen riktat mot sitt huvud. Folk skrek och pissade på honom som om hans värde på jorden var noll. Nu skulle livet ta slut. Efter att ha varit hemlös i över 2 år välkomnade han nästan döden då det var hans enda utväg till att få frid. Han slöt ögonen uppgivet och svimmade av.

Men Mange fick en andra chans i livet. Kalla det Guds verk eller ren tur, men han vaknade till och personerna som skulle skjuta honom hade försvunnit. Han lyckades ta sig till ett sjukhus där han återigen blev inskriven på psyket. När han blev utskriven bestämde han sig för att göra något av sitt liv. Mange som alltid varit en kreativ människa började nu göra musik under namnet ”Mange Myt”. Debutskivan släpptes 2009, men kort därefter ville han inte längre förknippas med namnet ”Myt”, han ville klippa alla band med sitt tidigare liv. Det var ett stort steg att ta, men för första gången i sitt liv vågade han vara Mange Hellberg, personen som alltid gömt sig bakom lögner och falska namn.

Idag är Mange nykter, fri från drogmissbruket och ägnar sin tid till att göra musik och hjälpa andra. Tillsammans med sina bandmedlemmar Thomas Niemi, Tobias Lindberg och Simon Olausson gör Mange fantastisk musik. Den kritikerhyllade skivan ”Varför börja med sig själv när man kan rädda världen” (finns på spotify) är fylld med låtar som borde höras av hela landet. Genialiska djupa texter och en briljant verklighetsskildring av berättelser du inte trodde var möjliga. Genom sin förening Själavärk som han har tillsammans med sin vän Caroline har han samlat in och delat ut julklappar till hemlösa, och sliter hårt för att återfå folks förtroende om att han har förändrats. Han försöker hela tiden hjälpa till där han kan göra skillnad. Att föreläsa om sitt liv på skolor är bara ett av flertalet exempel.

2009 var även första gången han fick ett julkort i brevlådan istället för det vanliga återkommande brevet från kronofogden. Bara en sån sak säger en hel del. När jag träffade Mange såg jag en ärlighet och ångest i hans ögon som inte gick att missa. Han har fått en ny chans i livet och han tänker inte kasta bort den. Inte för något, och för det har han min respekt och beundran.

Vad jag vill komma fram till genom att berätta den här historien för er är att alla människor förtjänar en andra chans. Tänk på kriminella, hemlösa och drogmissbrukare. I samtliga fall finns det en historia bakom som gör att man förstår varför folk hamnar i dessa situationer, och om du dömer utan att veta hela sanningen är du inte ett dugg bättre än människorna du förkastar.

Mange Hellberg, jag saluterar dig!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.