snus

Nyblivna finansministern Magdalena Andersson lovade under valrörelsen att skatten på snus (som varit ett hett debattämne hela året) skulle höjas lika mycket som på cigaretter. För oss som snusar är det givetvis tråkiga nyheter att skatten ska höjas oavsett, men nu framgår det att snusskatten kommer höjas dubbelt så mycket som på cigaretter. Det känns inte okej. Sist vi kollade var cigaretter betydligt skadligare för hälsan.

Magdalena var kritisk till alliansens förslag om att höja skatten på snus mer än på cigaretter, med motiveringen om att risken ökar att snusare väljer att bli rökare istället. ”Ur ett hälsoperspektiv är det inte gynnsamt” var hennes exakta ord. Men nu vänder hon alltså kappan efter vinden och gör precis det som hon tidigare kritiserat.

På regeringens hemsida står det:
”Punktskatten på cigaretter, cigarrer, cigariller, röktobak och tuggtobak höjs med ca 6 procent och punktskatten på snus höjs med ca 12 procent”,

– Gud vad sjukt! Det är urbota dumt. Det är kass folkhälso- och skattepolitik. Har det undgått dem att cigaretter dödar, men att snus bara är dåligt? Att då påskina att man förstår det under valrörelsen, men sedan blunda för det när man kommer till makten, det är ohederligt, säger EU-parlamentarikern och snuskämpen Christofer Fjellner.

BAWS säger:
Även om detta är tråkiga nyheter vill vi belysa att INGEN som snusar borde gå över till cigaretter på grund av priset. Att röka är betydligt farligare än att ta en Göteborgs Rapé framför TV:n. Även om det blir dyrare kan man inte sätta ett pris på kärlek. Tänk på det. Regeringen kanske tjänar lite snabba cash för stunden, men det kommer slå tillbaka på ökade sjukvårdskostnader längre fram. Men de har de nog missat.

magd
Haha, jag lyckades lura alla snusare att rösta på oss genom att ljuga i valrörelsen. Ooops.”

 

 

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here