BIL

Bild: Formel Junior, förare Hans Jörgen Kragh i en Lola. Fotograf: Bengt-Åce Gustavsson

Legender som Jim Clark, John Surtees, Jochen Rindt, och Mike Hailwood gjorde det. Men i Sverige var det Picko Troberg, racinglegenden och -mustaschen, som inledde sin framgångsrika racingkarriär i Formel Junior. Nu kommer åter ett stort startfält i den klassiska racingklassen, som på 60-talet kunde leda till F1, till Sverige. 26 bilar står på startlinjen till Velodromloppet Oldtimer Grand Prix på Gelleråsbanan i Karlskoga 12-14 juni.

– Det här är en nostalgitrip som heter duga. Det var i en Lotus 20 och senare en Lola jag som ung spoling började köra racerbil och drömma om Formel 1. Och nu är de här igen, säger Picko Troberg med något drömskt i blicken.

Det blir riktigt hård racing med 26 klassiska Formel Juniorbilar med 1000-kubiksmotorer på startlinjen i Velodromloppet Oldtimer Grand Prix för klassiska racerbilar den 12-14 juni i sommar. Velodromloppet är en av Sveriges mest legendariska racingtävlingar och Racerhistoriska klubben har hållit liv i klassikern i många år. I år ska Picko Troberg sätta ytterligare fart, fläkt och färg på den klassiska racingtävlingen med det stjärnspäckade publikevenemanget Oldtimer Grand Prix. Premiären sker i samband med Karlskogas Motorvecka med många spännande evenemang.

Picko och Racerhistoriska klubben har lyckats samla mer än 300 racerbilar till tidernas största svenska klassiska racingfestival, med allt från Formel Junior och veteranbilar till snabba GT-vagnar och racingstandardbilar. Och i princip alla bilar tävlar. Konceptet är hämtat från engelska Goodwood Revival, som varje år samlar 1000-tals bilar, motorlegender och 100 000-tals åskådare.

– Oldtimer GP blir årets motorsportfest, med racing, veteranbilsutställning, nostalgi, musik, tidsenliga kläder och så alla racerförare, säger Picko Troberg entusiastiskt. Det blir stjärnspäckat, alla gamla racing- och rallystjärnor och många nya är inbjudna, bland annat Erik Berger som fyller 90 år i år och Erik ”Carlsson på Taket”. På taket körde ju också Formel Junior med en Saab.

En annan legend som kommer är Per Gillbrand, Saabs forna motorgeni, som håller en helt unik specialkonsert i form av ljuv musik från egenhändigt tillverkade minimotorer i olika storlekar. Det som skulle vara hans sista konsert på Berwaldhallen var utsåld, men på Oldtimer Grand Prix ger han en finalrepris för välgörenhet till Barncancerfonden.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here