1high

Det svenska innovationsföretaget Trifilon har utvecklat ett världsunikt kompositmaterial i kol- och naturfiber. Materialet har premiärtestats i karossen till Volkswagens nya Polo rallycrossbil som Johan Kristoffersson körde till överlägsen seger i senaste SM-deltävlingen i Arvika.

– Vi är imponerande över styrkan och den låga vikten i materialet. Vi tror att det kan ha bidragit till att vi kunde få å hög fart i rallycrossbilen, menar Volkswagen-teamets stallchef Tommy Kristoffersson.

12Det nya kompositmaterialet Trifilon, som är en kombination av naturfiber och kolfiber, är både betydligt lättare och i flera avseenden starkare jämfört med rena kolfiberlaminat. Materialet har även visat en dubblerad tolerans för vibrationer. Genom att materialet är 33 procent biobaserat har det en mindre miljöpåverkan än ren kolfiber.

De nya kompositegenskaperna är högt uppskattade inom motorsportvärlden och har visat sig vara ett vinnande koncept för Volkswagens rallycrossteam. I senaste SM-deltävlingen i Arvika vann teamets Johan Kristoffersson överlägset med sin nya Trifilon-byggda VW Polo.

De radikalt förbättrade egenskaperna gör att det nya kompositmaterialet kan användas i en mängd olika branscher och produkter. Trifilon spår därför en ljus framtidsutveckling på en global marknad med en prognos på 300 procent tillväxt per år. Omsättningen beräknas till 30 miljoner kronor 2017 på de nuvarande marknaderna, men bolaget ska även positionera sig på många nya marknader fram till 2016, vilket kan öka tillväxten ytterligare.

13– Vi har fått en rivstart här i Trollhättan. Vi har producerat Volkswagens nya rallycrossbil på rekordtid och driver ett ut

vecklingsprojekt för världsledande hjälmföretaget POC. Vi ser en stark global potential för vårt revolutionerande kompositmaterial och vår innovativa produktionsenhet i Trollhättan, säger Martin Lidstrand, vd för Trifilon.

Trifilon har även gått samman med produktionsbolaget Cliff Produktion och Modell. Det nya företaget har etablerat sitt innovationsföretag i Saabs tidigare utvecklingscentrum i Trollhättan, nu ägt av NEVS, med maskinell och högteknologisk utrustning i världsklass. Här finns också mycket av den kompetens som företaget efterfrågar.

Tidigare i veckan var BAWS på besök i fabriken och fick uppleva den spännande utvecklingen på plats. Nu ser vi fram emot nästa rallycross-tävling för att se ifall framgångarna håller i sig.

trif

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here